Close button

НБУ буде виключати з реєстру непорядних колекторів

НБУ буде виключати з реєстру непорядних колекторів

У Нацбанку вирішили змінити методи стягнення боргів з громадян, прийняв проти колекторів відповідних заходів, повідомляє UBR.

Регулятор разом з нардепами прописав законопроект, який дає НБУ право виключати з реєстру і штрафувати колекторів, які загрожують або шантажують людей, повідомила перший заступник глави Нацбанку Катерина Рожкова.

Профільний комітет Ради документ вже схвалив і погодив його внесення на голосування в парламент.

Другий спосіб захисту боржників - робота регулятора з самими кредиторами, банками і фінансовими компаніями. Вони зможуть працювати тільки з тими колекторами, які є в єдиному реєстрі, який буде вести НБУ.

Учасники ринку будуть зобов'язані попереджати клієнта, що можуть залучити колектора в разі прострочення, а також будуть публікувати на сайті назву колекторської компанії, стежити, чи не використовує колектор "середньовічні методи".

Якщо ж колектор буде порушувати правила, потрібно буде припинити з ним працювати. Крім того, ще до прийняття законопроекту Нацбанк має намір випустити методичні рекомендації для колекторів. Там будуть закладені ті ж принципи.

"Звичайно, кредити потрібно повертати. Але і кредитор, і колектор теж повинні бути соціально відповідальними. Недобросовісні компанії псують репутацію всьому ринку. Вважаю, що ринок цивілізується. Звичайно, це не відбудеться відразу. Потрібен час", - підкреслила Рожкова.

Новини

Популярні теми форуму

analytics