Close button

Скільки будуть коштувати нафта, газ, метал і пшениця - прогноз

Скільки будуть коштувати нафта, газ, метал і пшениця - прогноз

Наступного року нафта і газ подорожчають найбільше серед сировинних товарів. А ось залізна руда буде дешевшати. Такий прогноз озвучив голова департаменту з корпоративного аналізу ICU Олександр Мартиненко під час онлайн-презентації фінансової аналітики і макроекономічних прогнозів, повідомляє Минфин.

Ціни на нафту будуть рости протягом наступного року. До кінця 2021 роки її середні значення складуть $ 55-60 за барель. «Оптимізм щодо вакцин і величезний приплив ліквідності на фінансових ринках компенсують негативний ефект скорочення попиту на нафту через локдауна, а з відкриттям економік ціни будуть поступово зростати», - пояснив цю тенденцію Мартиненко.

Також, на його думку, ціни на природний газ в Європі в середньому за 2021 рік зростуть на 42%. Причиною цього стане відновлення промислового попиту.

%D0%BD%D0%B0%D1%84%D1%821(2).PNG

Що буде з цінами на метал

За словами Мартиненка, ціни на сталь і залізну руду в наступному році мають змішані перспективи. «Ціни на залізну руду стрибнули в 4 кварталі цього року через велику спекулятивного і промислового попиту в Китаї, але за підсумками 2021 року знизяться, оскільки китайський попит сповільниться, а пропозиція руди зросте, особливо від бразильських постачальників», - пояснив він.

Відновлення ж цін на сталь, за його словами, в Чорноморському регіоні має обмежитися 4% через нестійкий попиту в ЄС і Туреччини і зниження цін на залізну руду.

%D0%BD%D0%B0%D1%84%D1%82%D0%B02(1).PNG

Що буде з ціною на зернові

За прогнозом ICU, ціни на кукурудзу можуть вирости на 10% в 2021 році завдяки сильному попиту Китаю, відновленню цін на нафту, нижче врожаю в сезоні 2020/21 року. І низьким запасам в США.

Зате ціни на пшеницю після стрімкого зростання у 2020 році почнуть знижуватися на початку наступного року через збільшення пропозиції. У той же час в цілому вони утримають високі позиції і до кінця 2021-го виростуть на 2%. Зокрема, через зниження запасів.

%D0%BD%D0%B0%D1%84%D1%82%D0%B03(2).PNG

Як змінювалася ціна в цьому році

В цьому році вперше в історії ціна ф'ючерсу нафти марки WTI впала до нуля, а потім досягла негативних значень: котирування завершили торгову сесію на позначці мінус $ 37,63 за барель. Ціна нафти марки Brent в квітні цього року знижувалася до $ 19.

Новини

Популярні теми форуму

analytics