Close button

Кличко включений до Міжнародної зали боксерської слави

Кличко включений до Міжнародної зали боксерської слави

Колишній чемпіон у суперважкій вазі Володимир Кличко включений до Міжнародної зали слави боксу. 15 грудня були названі номінанти, а урочиста церемонія включення в Зал слави відбудеться 10-13 червня 2021 року. Українець включений в категорії "сучасні боксери" - ті, хто провів свій останній бій не раніше 1989 року, повідомляє Сегодня.

Компанію йому склали Флойд Мейвезер і Андре Уорд, а також Лейла Алі - дочка легендарного Мохаммеда Алі, і Енн Вольф в жіночій номінації. Тепер спробуємо пояснити докладніше.

5fd8fa8ed089a.jpg

Що таке цей Зал слави?

У 1982 році в невеликому селі Канастота в штаті Нью-Йорк був відкритий музей боксу - жителі населеного пункту заснували його з метою вшанувати своїх земляків - чемпіона світу Кармена Базиліо і його племінника Біллі бакусю. Поступово він розростався і в 1990 році на базі музею було урочисто відкрито Зал слави боксу. З тих пір музей отримав ще одне крило, а також додався павільйон, де виставляються експонати зі значущих для світу боксу подій.

У нього може бути включений будь-який неординарний боксер, хто відзначився яскравою кар'єрою на професійному рингу. Спочатку номінантів вибирали в п'яти категоріях: сучасні боксери, старожили, піонери, не спортсмени і оглядачі. Однак в 2020 році додали ще дві - жінки - сучасні боксери і жінки-піонери.

  • Сучасні боксери: спортсмени, останній бій яких відбувся не раніше 1989 роки (до 2014-го - не раніше 1943 року).
  • Старожили: ділиться на дві підкатегорії - рання ера (до 1942 року) і пізня ера (з 1943 по 1988 рік)
  • Піонери: боксери, останній бій яких був в 1892 році або раніше.
  • Чи не спортсмени: люди, які внесли вклад в бокс, не будучи боксерами.
  • Оглядачі: журналісти, історики, письменники і художники.

Як потрапити в Зал слави боксу?

До недавнього часу боксер міг претендувати на включення в Зал слави боксу через п'ять років після завершення кар'єри, але в минулому році цей термін скоротили до трьох. Раз на рік представники Залу слави складають список номінантів у кожній з семи категорій.

Далі цей перелік розсилають спеціальної комісії, до складу якої входить близько 200 осіб. Вони своїм голосуванням вирішують, хто більш гідний зайняти почесне місце в Міжнародному залі боксерської слави.

Чому Кличко?

Українець здобув 64 перемоги в профі, зазнавши лише п'ять поразок. Протягом цілого десятиліття Володимир домінував в суперважкій вазі. Кличко встановив рекорд за кількістю переможених суперників в боях за титул чемпіона світу. Також Кличко володів титулом чемпіона світу протягом рекордних 4382 днів (12 років). Протягом кар'єри Володимир володів поясами WBO, IBF, IBO, WBA. У його колекції не було тільки пояса WBC - він був у Віталія. Здається, цього достатньо ...

Кличко став першим українцем в Залі слави?

Ні, Володимира випередив його старший брат Віталій. Нинішній мер Києва і "вічний чемпіон світу" за версією WBC був включений в Зал слави в 2018 році. До слова, Віталію довелося чекати п'ять років, а Володимир впорався за три. Також свій слід в Залі залишив Василь Ломаченко, який подарував музею свої рукавички і екіпіровку з поєдинку проти Гільєрмо Рігондо.

Чому Кличко може стати унікальним членом Залу слави?

Володимир не залишає надій побити рекорд легендарного Джорджа Формана і стати найстаршим чемпіоном світу в суперважкій вазі. Форман завоював титул в 45 років. Володимиру зараз 44 роки. Тільки уявіть, через рік він може повернутися на ринг у статусі члена Залу слави боксу! Такого бокс ще не бачив.

Олександр Трикіша

Новини

Популярні теми форуму

analytics