Close button

Відтворено мозок динозавра

Відтворено мозок динозавра

Вчені Брістольського університету (Велика Британія) за допомогою сучасних технологій реконструювали мозок одного з найперших динозаврів. Для досліджень використовували останки текодонтозавр - примітивного істоти, що жив на кордоні юрської і тріасової епох, повідомляє Zoological Journal of the Linnean Society, повідомляє Мир24.

Текодонтозавр вважаються предками бронтозаврів - гігантських чотириногих травоїдних ящерів. Але, як виявилося, вони дуже відрізнялися від своїх нащадків. Будова мозку показало, що вони пересувалися на двох задніх кінцівках і харчувалися м'ясом.

Текодонтозавр за розмірами нагадував велику собаку. Вік останків, знайдених вченими, оцінюється в 205 мільйонів років. Комп'ютерна томографія дозволила створити тривимірне зображення кісток і вивчити приховані анатомічні деталі, не пошкоджуючи їх.

Хоча сам мозок давно зник, вчені змогли відновити його форму і внутрішнього вуха за знайденими на черепі порожнинах. Так, мозковий зліпок показав деталі флокулярних часткою в задній частині, що відповідають за рівновагу. Їх великі розміри вказують на прямоходіння. Ця структура також пов'язана з балансом рівноваги і рухів очей і шиї, так що текодонтозавр, очевидно, був відносно рухомим і міг зберігати стабільний погляд при швидкому русі.

Така особливість типова для хижаків, що полюють за здобиччю. Вчені відзначили, що будова зубів текодонтозавр вказує на рослинний раціон, але припустили, що іноді він міг вживати і м'ясо.

Дослідники також змогли реконструювати внутрішнє вухо, що дозволило їм оцінити, наскільки добре текодонтозавр міг чути в порівнянні з іншими динозаврами. Виявилося, він міг вловлювати звуки на відносно високій частоті і вловлювати писки і крики інших тварин.

«Дуже приємно бачити, як нові технології дозволяють нам дізнатися ще більше про життя маленького динозавра більше 200 мільйонів років тому», - зазначили автори наукової роботи.

Новини

Популярні теми форуму

analytics