Close button

Компенсація ПДВ: чи реально скористатися

Компенсація ПДВ: чи реально скористатися

Право на бюджетне відшкодування ПДВ за умови появи від'ємного значення податку мають всі його платники, як з числа фізичних осіб-підприємців (ФОП), так і компаній-юросіб, повідомляє UBR.

В теорії механізм дозволяє скоротити витрати суб'єкта господарювання на 20% від місячного обороту, але на практиці скористатися їм вдається далеко не всім: нерідко цього доводиться домагатися в судовому порядку.

Хто має можливість повернути різницю між податковим зобов'язанням і податковим кредитом, за яких умов це можливо з точки зору законодавства, і в чому його відмінність від реальності.

Як повернути ПДВ: основні умови

Природно, повернення податку на додану вартість можливий тільки в разі, якщо компанія або ФОП зареєстровані як його платники.

Такий обов'язок отримують всі суб'єкти господарювання на загальній системі оподаткування, виручка яких за 12 місяців перевищила 1 млн грн, а також юрособи з такою виручкою, що знаходяться на 4 групи єдиного податку.

Підприємці-єдинники 3 групи мають право добровільно зареєструватися як платники ПДВ, при цьому ставка єдиного податку для них знизиться до 3%.

По-друге, для отримання права на відшкодування ПДВ необхідно, щоб у суб'єкта сформувалося від'ємне значення між податковим зобов'язанням і податковим кредитом.

Податкове зобов'язання - це сума ПДВ, яку підприємець зобов'язаний перерахувати в бюджет після продажу товарів і послуг за звітний період.

Податковий кредит - це сума ПДВ, яка входила у вартість придбаних платником товарів і послуг за той же звітний період.

Якщо сума податкового кредиту перевищує суму зобов'язання, підприємець має право розраховувати на компенсацію різниці з бюджету.

Крім того, як зазначає партнер і адвокат АТ "Ассирія" Дмитро Куцевол, останнім обов'язковою умовою для отримання повернення є наявність суми ПДВ на рахунку в системі електронного адміністрування, яка перевищує або дорівнює сумі бюджетного відшкодування.

Алгоритм дій

При дотриманні вищеописаних умов, підприємець, який розраховує на повернення ПДВ, повинен надати податкову декларацію з розрахунком суми бюджетного відшкодування, а також заяву на його отримання. Весь процес подачі документів відбувається в електронному вигляді.

Після отримання цих документів, податкова заносить відповідну інформацію до реєстру і проводить камеральну або позапланову перевірку заявленої суми.

"Якщо за результатами перевірки, сума бюджетного відшкодування підтверджується, то податкова погоджує бюджетне відшкодування, відображає це в реєстрі та органи казначейства перераховують платнику податків підтверджену суму на розрахунковий рахунок", - описує процес Куцевол.

Відзначимо, що при наявності у платника податкової заборгованості, в першу чергу повернення ПДВ піде на її погашення.

У теорії - просто. А на практиці?

Незважаючи на прописану в законодавстві чіткість дій, на практиці платник податків стикається з низкою труднощів.

Так, пояснює адвокат компанії "Ассирія" Куцевол, ще при подачі заяви податківці звертають увагу не тільки на суму податкового зобов'язання та боргу, а й податкову історію, репутацію платника, наявність виробничої бази, основних фондів, персоналу, прозорість і законність господарської діяльності.

Юрист констатує, що на практиці просто повернути ПДВ вдається в основному великим платникам податків-експортерам зі складу фінансово-промислових груп.

У той же час дрібні платники податків часто стикаються з відмовою в підтвердженні бюджетного відшкодування "з надуманих причин або зовсім в порушенні закону".

"Реальність така, що бажаючих відшкодувати ПДВ багато, а самого ПДВ - мало. Від цього і відштовхуються податківці, і намагаються всіма способами знайти порушення при заповненні декларації або знайти сумнівного, або ризикованого постачальника в ланцюзі постачань товарів", - пояснив мотивацію податкової керуючий партнер ЮК Winner Ігор Ясько.

Чи варто податок свічок

Економія платника податків при поверненні ПДВ може доходити до 20% від місячного обороту, якщо виходити з найбільш поширеного розміру ставки.

Однак, кажуть юристи, в реальності підприємець практично завжди пов'язаний тими чи іншими податковими зобов'язаннями, які будуть погашені за рахунок механізму повернення.

"Таким чином підприємства можуть заощадити 10-15% місячного обороту", - говорить адвокат Куцевол.

У будь-якому випадку ця сума може стати досить вагомою підставою, щоб в разі відмови податкової в задоволенні запиту спробувати оскаржити рішення в адміністративному порядку або суді.

Як зауважив Дмитро Куцевол, якщо податкова відмовляє заявнику на сумнівних підставах, "упереджено трактуючи закон або, взагалі, з надуманих причин", оскарження рішення ДПС в суді "має позитивну перспективу".

У той же час судові розгляди будуть коштувати як часу, так і грошей підприємству. Тільки з моменту подачі заяви на отримання повернення і до рішення про відмову проходить 2-3 місяці.

Від початку судового процесу до виконання позитивного для позивача рішення може пройти рік.

При цьому фінансових витрат вимагає утримання персоналу для адміністрування процесу подачі заяви на повернення ПДВ і проведення перевірки.

Вартість юридичного супроводу, в разі переведення спору в судову площину, з урахуванням найму кваліфікованого адвоката, може досягати декількох тисяч доларів.

"В теорії ці витрати можна покласти на податкову, але суди вкрай рідко стягують повні суми подібних витрат", - говорить Куцевол.

Під суд може піти і сам заявник

Відмовити податкова може і з вини заявника, в разі нестачі у нього первинних документів, негативної податкової історії або при здійсненні ризикових платіжних операцій.

Підставою для відмови можуть стати ті ж дії, але вже проведені контрагентом підприємця, або в разі неможливості перевірити його діяльність.

Одночасно з цим виявлення податкової сумнівних ділових зв'язків в ході розгляду заявки на повернення ПДВ може закінчиться і зовсім плачевно для подав її підприємства.

"Поширена помилка платника, який бажає повернути ПДВ, коли він подає декларацію на відшкодування, при цьому не знаючи на 100% правильність і чіткість свого сформованого податкового кредиту. Якщо після цього податкова виявить в ланцюзі через три фірми якусь" негарну ", тоді сума заявленого ПДВ знімається і матеріали передаються до податкової міліції або поліцію ", - описав проблему партнер компанії Winner Ясько.

За його словами, в таких обставинах підприємцю можуть ставити порушення за статтями 15 (Замах на злочин) і 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

Чи можна обійтися без перевірки податкової

З одного боку, розповідає Дмитро Куцевол, виходячи з ст. 200 Податкового кодексу, порядок бюджетного відшкодування ПДВ не передбачає автоматичного прийняття рішення про відшкодування ПДВ з бюджету, без проведення камеральної або позапланової перевірки.

"Після подачі заяви про бюджетне відшкодування автоматично до реєстру потрапляє лише інформація про це, але це не означає, що рішення вже прийнято", - зауважив Куцевол.

У той же час, говорить Ігор Ясько, автоматичне відшкодування - коли податкова самостійно за власними баз перевіряє ланцюжок поставок до кінцевого виробника або імпортера, і приймає рішення про переведення коштів на розрахунковий рахунок - можливо для окремих суб'єктів господарювання.

Для цього потрібно одночасно відповідати двом критеріям, які регулюються наказом Міністерства фінансів № 1128, який набрав чинності 1 січня 2015 року:

  • наявність необоротних активів c залишкової балансової вартістю за даними податкового обліку, що перевищує суму бюджетного відшкодування не менше ніж в 3 рази, або наявність фінансової гарантії банку з терміном дії 1 рік;
  • наявність операцій, що оподатковуються за нульовою ставкою, в сумі не менше ніж 40% загального обсягу поставок, або інвестицій в необоротні активи в розмірі не менше 3 млн гpн за останні 12 календарних місяців

Новини

Популярні теми форуму

analytics