Close button

Капсула з місячним грунтом успішно приземлилася

Капсула з місячним грунтом успішно приземлилася

Повертається капсула китайського безпілотного космічного апарату "Чан'е-5" із зразками місячного грунту успішно приземлилася на півночі КНР. Про це повідомило Китайське національне космічне управління, повідомляє ТАСС.

Капсула приземлилася на території хошуну (адміністративна одиниця, аналогічна повіту) Сицзиван в автономному районі Внутрішня Монголія о 01:59 за пекінським часом.

Китай став першою за останні 44 роки країною (після радянського апарату "Місяць-24" в 1976 році), що реалізувала проект з доставки на Землю геологічних зразків з поверхні Місяця.

посадка

Як повідомила газета China Daily , процес підготовки до входження в атмосферу Землі орбітального модуля з повертається капсулою почався близько 01:00 четверга за пекінським часом. Капсула відокремилася від орбітального модуля на висоті близько 5 тис. Км над південною частиною Атлантичного океану.

Її посадка відбувалася по траєкторії з так званим подвійним зануренням: вона увійшла в атмосферу на другу космічну швидкість (близько 11,2 км / с), перетнула повітряні прошарки і покинула їх по еліптичній орбіті. Це було зроблено для погашення швидкості, щоб уникнути пошкодження капсули при посадці. Потім вона знову увійшла в атмосферу вже на першій космічній швидкості (близько 7,9 км / с). На висоті близько 10 км від земної поверхні модуль випустив парашути і приземлився в сільській місцевості. Після цього його виявила спеціальна пошукова команда з космодрому Цзюцюань на вертольотах і позашляховиках.

місячний грунт

Згідно із заявою, в найближчим часом капсула з обладнанням і зразками грунту буде спеціальним авіарейсом доставлена в Пекін. Всього в ній повинно знаходитися близько 2 кг місячної породи.

Зразки місячного грунту будуть доставлені в спеціальні лабораторії, де китайські вчені вивчать їх структуру, а також фізичні, геологічні і хімічні властивості. Як повідомили "Чайна дейлі" близькі до космічної місії джерела, деякі зразки місячного ґрунту будуть представлені на огляд громадськості.

В ході місії близько 500 грам місячної породи були здобуті з пробурених посадковим модулем свердловин з глибини до 2 метрів. Ще 1,5 кг були зібрані з поверхні Місяця за допомогою механічного маніпулятора. Потім зразки були поміщені у вакуумний контейнер.

хід місії

24 листопада Китай з космодрому Веньчан за допомогою ракети-носія "Чанчжен-5" здійснив запуск автоматичного космічного апарату "Чан'е-5". 1 грудня модуль місячної місії відокремився від орбітального апарату і здійснив успішну посадку біля борозни Шарпа на північ від піку Рюмкер в районі найбільшого місячного моря - Океану Бур - на північному заході видимої частини Місяця. Через дві доби автоматичний модуль завершив збір зразків місячного грунту як з поверхні супутника Землі, так і з пробурених їм свердловин глибиною близько двох метрів.

3 грудня апарат здійснив зліт з Місяця, а 6 грудня зістикувався з орбітальним модулем і перевантажив в нього контейнер зі зразками грунту. Після цього повертається модуль місії відстикувався від місячного і попрямував до Землі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics