Close button

Бюджет 2021: скільки виділили на дороги і транспорт

Бюджет 2021: скільки виділили на дороги і транспорт

15 грудня Верховна Рада України прийняла в цілому Закон "Про Державний бюджет України на 2021 рік". Свої голоси на підтримку головного фінансового документа країни віддали 289 народних обранців. Доходи держбюджету встановлені на рівні 1,092 трлн грн, витрати - 1,328 трлн грн, повідомляє ЦСТ.

Скільки грошей в 2021 році з бюджету має бути виділено на транспортну галузь України.

Залізна дорога

У Бюджеті-2021 вперше будуть виділені гроші з державного бюджету для "Укрзалізниці". Йдеться про 4,489 млрд грн на оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів і модернізацію залізничної інфраструктури для розвитку пасажирських перевезень.

Як уточнили в "Укрзалізниці", які планувалися спочатку витрати держбюджету на УЗ залишилися в силі. А значить мова йде про виділення 3,288 млрд грн на закупівлю 100 пасажирських вагонів, а також 1,179 млрд грн - на модернізацію ж / д інфраструктури. Раніше вже повідомлялося, що до цих проектів будуть віднесені модернізація і електрифікація ж / д ділянки Житомир - Новоград-Волинський (близько 0,5 млрд грн), електрифікація ділянки Черкаси - Станція ім. Тараса Шевченка (195 млн грн) і електрифікація залізниці між станціями Васильків 1 і Васильків 2 в Київській області (майже 0,5 млрд грн). 500 млн грн на модернізацію ж / д інфраструктури мають намір залучити за рахунок кредитних коштів.

Окремою статтею в бюджеті передбачено 5 млн грн на проектування і виконання робіт по відновленню залізничної колії європейського стандарту шириною 1435 мм від станції Чоп до станції Ужгород з доведенням до перону залізничного вокзалу Ужгород.

"Стаття щодо фінансування закупівель пасажирського рухомого складу та оновлення ж / д інфраструктури для поліпшення пасажирських перевезень в державному бюджеті України з'являється вперше. Це справжній прорив і, хочеться вірити, що в наступні роки його вдасться закріпити. Наприклад, для бюджетів всіх сусідніх країн, в тому числі набагато більш розвинених, ніж Україна, такі статті - норма, а не виняток. Пасажирські перевезення та модернізація інфраструктури фінансуються там більшою мірою саме за рахунок держбюджету, тому що жодної ж / д компанії такі витрати просто не під силу. а введення повної ціни за квитки для пасажирів перетворило б ж / д транспорт для багатьох в розкіш, а не в засіб пересування ", - заявив глава підкомітету з питань ж / д транспорту транспортного комітету ВРУ Олександр Скічко.

"Що стосується виділення бюджетних коштів на оновлення парку пасажирських вагонів, то необхідність цього заходу у нас назріла вже дуже давно - зараз їх близько 3000, а протягом найближчих 5 років доведеться вивести з експлуатації 1700, а для нормального функціонування системи пасажирських перевезень в Україні необхідно порядку 5 тисяч вагонів ", - додав нардеп.

Не менш раді з прийнятим бюджетом і в самій УЗ. "Вперше за історію незалежності закон України" Про державний бюджет "прийнятий з урахуванням потреб" Укрзалізниці "... Для нас це меседж важливості" Укрзалізниці "для країни", - заявив глава АТ УЗ Володимир Жмак.

"Таке державне фінансування - стандартна практика європейських залізниць. Будемо працювати, щоб стало довгостроковій і постійною практикою у нас", - додав глава "Пасажирської компанії" УЗ Олександр Перцовський.

МІУ

Що стосується інших статей витрат, прописаних в держбюджеті для Міністерства інфраструктури, то 600 млн грн спрямують на розвиток пасажирського транспорту в містах України. На безпеку руху в містах України - 200 млн грн; на організаційне забезпечення реалізації інфраструктурних проектів - 10,7 млн грн; на здійснення держконтролю з питань безпеки на транспорті - 128,5 млн грн.

Річка

На утримання шлюзів на Дніпрі в Бюджеті-2021 передбачено 39 млн грн, як і в 2020 році.

39 млн грн - це стандартна сума, яка виділяється на функціонування системи ДП "Укрводшлях" вже багато років. Раніше вже зазначалося, що вона не враховує витрати на ремонт шлюзів. Зношеність шлюзовий інфраструктури, в свою чергу, негативно впливає на динаміку річкових вантажоперевезень.

Значно зменшено видатки на підтримку імплементації Транспортної стратегії України. У 2019 на це було виділено 42 млн грн, в 2020 - 14,3 млн грн, в 2021 році і того менше - 3,3 млн грн.

Аеропорти

Окрема тема - аеропорти. Так, на фінансове забезпечення розвитку аеропортової інфраструктури виділять 1 млрд грн.

Проектування і будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ" обійдеться держбюджету в 2021 році в 1,4 млрд грн.

Відзначимо, що ці суми трохи нижче тих, які спочатку обговорювалися. Наприклад, на початку листопада міністр інфраструктури України Владислав Криклій інформував про те, що в частині розвитку аеропортів бюджетним комітетом Ради на той момент були затверджені 1,5 млрд грн на проектування і будівництво нового аеродрому в аеропорту Дніпра і 3 млрд грн на фінансове забезпечення заходів щодо розвитку аеропортової інфраструктури в країні. А у вересні в бюджетному запиті МІУ щодо будівництва нової ЗПС в Дніпрі фігурувала сума 1,7 млрд грн.

Але навіть 1,5 млрд грн на нову ЗПС це вже добре, враховуючи, що весь проект повинен обійтися в 5,69 млрд грн. Головне, щоб не вийшло, як у поточному році, коли замість передбаченого бюджетом мільярда було виділено тільки 100 млн грн.

Що стосується 1 млрд грн на розвиток інших аеропортів, то, як роз'яснили ЦТС в Державному агентстві інфраструктурних проектів України, кошти виділять аеропортам Херсон, Вінниця, Рівне. Суми складуть 320 млн грн, 604,2 млн грн і 75,7 млн грн відповідно.

Дороги

На дороги з бюджету в цілому буде виділено майже 72 млрд грн. Так, згідно з пропозиціям, виносити на друге читання, в графі "Держагенцію автомобільних доріг" вказана сума 50,6 млрд грн. З них на розвиток мережі і утримання доріг державного значення - 36,5 млрд грн, виконання боргових зобов'язань за кредитами, залученими під державні гарантії - 13,5 млрд грн, прикордонну інфраструктуру на українсько-польському кордоні - 150 млн грн, на українсько-угорського кордонів - 28,2 млн грн.

Реалізація інвестиційного проекту "Приведення стану автомобільних доріг транспортного сполучення Київ-Суми-Харків (в Чернігівській і Сумській областях)" передбачає 247,9 млн грн.

Ще 21,3 млрд грн в бюджеті заклали на субвенцію місцевим бюджетам для фінансування будівництва, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах.

Відзначимо, що фінансування ремонту та будівництво доріг в 2021 році планується не тільки за рахунок коштів держбюджету. "Основні джерела фінансування - Дорожній фонд, залучені кошти під держгарантії, кредити від МФО. Четвертим джерелом фінансування в наступному році можуть стати проекти державно-приватного партнерства", - заявляв раніше глава "Укравтодору" Олександр Кубрак. У свіжому інтерв'ю він зазначив, що в 2021 році з Дорожнього фонду на дороги виділять близько 70 млрд. У цю суму включені дороги державного значення (60%), дороги місцевого значення (35%) і фонд безпеки руху (5%). Щодо коштів під держгарантії, за його словами, ще йдуть дискусії з Мінфіном. У зв'язку з цим ще вчора до прийняття бюджету Кубрак заявляв, що точний обсяг фінансування доріг на 2021 рік поки не визначений. "Ми точно розуміємо, що у нас є перший базовий ліміт за держгарантіями, а це близько 20 млрд грн. Ось на нього можемо розраховувати точно. А далі нам вже необхідно спілкуватися з Мінфіном, який планує все зовнішні запозичення, а також самим залучати фінансування з зовнішніх ринків ", - розповів він, додавши, що на сьогодні" Укравтодор "вже веде переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

На запит у "Укравтодору" інформацію про фінансування доріг у 2021 році і доповнить текст уточненими даними, як тільки вони будуть отримані.

Новини

Популярні теми форуму

analytics