Close button

До ак визначити COVID-19 і що робити

До ак визначити COVID-19 і що робити

Втрата нюху і смаку - частий симптом коронавируса. Однак вона також зустрічається при інших простудних захворюваннях, повідомляє УНИАН.

Як пропадає нюх і смак при коронавірус

Хворі коронавірусів часто не можуть відрізнити гостре від солодкого і майже втрачають можливість розрізняти запахи. Запах і смак зазвичай пропадають різко після пробудження.

Вчені припускають, що втрата нюху при Коронавіруси пов'язана з тим, що вірус вражає клітини мозку, які відповідають за нюх.

Також для коронавируса не характерні нежить і закладеність носа - це його відмітна ознака від інших ГРВІ. Якщо втрата смаку і нюху супроводжується сухим кашлем, болем у грудях, почервонінням очей, головними і м'язовими болями - ймовірність коронавируса висока.

Нюх може пропасти також при легкому або безсимптомному перебігу коронавируса, коли ніяких інших симптомів хвороби не спостерігається. Якщо у вас пропали нюх і смак при відсутності будь-яких ознак ГРВІ - це вагомий привід пройти тестування на коронавірус.

При грипі та застуді втрата нюху і смаку зазвичай супроводжується проблемами з носом. Однак винятки бувають завжди - тому потрібен огляд лікаря.

Як визначити коронавірус при втраті нюху

Різні дослідження європейських учених показують, що при Коронавіруси нюх пропадає набагато частіше, ніж при інших респіраторних захворюваннях. При цьому пацієнти втрачали нюх і смак майже повністю. Наприклад, вони не могли відрізнити кави і часник на смак.

Також коронавірус можна визначити за характерними симптомами:

  • біль у грудях;
  • сильний сухий кашель;
  • почервоніння і сльозливість очей;
  • болю в м'язах тіла;
  • різке поява багатьох симптомів відразу.

Дослідники вважають, що втрата нюху може бути одним з головних показників наявності вірусу, хоча тест все ще необхідний.

Чи повернеться нюх після одужання

У більшості випадків втрачені нюх і смак повернуться через кілька тижнів. За різними дослідженнями близько 40% з пацієнтів з втратою нюху повідомили, що їх нюх не відновилося повністю, і близько 7% хворих повністю позбулися нюху і запаху.

Чи можна вилікувати втрату нюху і смаку

Якщо ви зіткнулися з таким симптомом - розкажіть про нього лікаря, і він допоможе відновити нюх і смак.

Катерина Пулатова

Новини

Популярні теми форуму

analytics