Close button

Деревний гриб муер: як готувати, користь і шкода

Деревний гриб муер: як готувати, користь і шкода

Муер (деревний гриб) - гість з далекої Азії, найбільш популярний в Китаї, Японії, В'єтнамі та Таїланді. У народі цей гриб отримав іншу назву - "Іудине вушко", повідомляє xCook.

Зовні муер нагадує більше обвуглілий папір, ніж гриб. У Росії він нерідко зустрічається на Далекому Сході, вважаючи за краще селитися на вільсі. Ці гриби люблять помірний клімат і листяні ліси.

У традиційній кухні багатьох країн азійського регіону муер досить популярний, тому вирощується сьогодні в спеціальних тепличних комплексах.

Калорійність: 10 ккал.

Енергетична цінність:

  • Білки: 10 м
  • Жири: 0 м
  • Вуглеводи: 2 м

Корисні властивості

Ці чудові гриби не просто так популярні в Азії. Крім смакових якостей вони мають безліч корисних і навіть унікальних властивостей. Муер багаті білком, і по його змісту не поступаються навіть м'яса. У них дуже багато вітаміну D і вітамінів групи B.

муер зростаючі на моховитому стовбурі дерева

Також в деревних грибах містяться амінокислоти, кальцій, фосфор, калій. Вони ідеально підходять для дієтичного харчування, допомагають знизити вагу, але при цьому насичують організм всіма необхідними мікроелементами, запобігаючи появі авітамінозу. Гриби зміцнюють імунну систему і запобігають розвитку інфекційних захворювань.

Використання в кулінарії

сушені гриби муер

У кулінарії муер використовується повсюдно - його додають в соуси, а також в супи, в м'ясні і рибні страви як приправу. Ці гриби чудово походять для салатів і пирогів. Їх можна запікати, смажити, варити, сушити, солити, маринувати.

Застосування може обмежити лише фантазія кухаря - муер володіють відмінним смаком, насиченим і вишуканим ароматом, і можуть не тільки бути окремою стравою, а й прикрашати будь-яке інше страву. У сушеному вигляді ці гриби виступають в якості приправи для супів, м'яса, риби, птиці й овочів.

Найбільш популярні вони саме в азійській кухні, проте останнім часом все частіше знаходять своє застосування і в європейських, і в американських стравах.

Користь деревного гриба муер і лікування

Китайський гриб муер: корисні властивості, види, місця зростання, застосування в кулінарії, медицині, рецепт китайського супу

Користь від деревних грибів муер велика. В першу чергу тому, що вони є відмінним природним антиоксидантом.

Гриби мають цілу низку ферментів, які перешкоджають утворенню тромбів в кровоносних судинах, а також містять нікотинову кислоту, відому своїм цілющим впливом на всі відновлювальні процеси організму.

Іншими словами, вживаючи ці гриби в їжу, людина не тільки захищає свій організм, але і сприяє його оновленню. Однак це ще не всі лікувальні властивості. Деревні гриби багаті полісахариди, які запобігають розвитку в організмі злоякісних пухлин і підвищують імунітет в цілому.

Крім того, мазі, витяжки та настоянки з цих грибів, які застосовуються в традиційній східній медицині, відмінно справляються з хворобами шкіри і добре загоюють рани.

Шкода деревного гриба муер і протипоказання

Шкоди муер організму не завдають, самі по собі вони неотруйні і не мають отруйних аналогів в природі. Однак якщо мова йде про дикорослі гриби, варто пам'ятати, що вони вбирають шкідливі речовини, які можуть привести до отруєння або розладу травлення.

Також завдяки вмісту великої кількості хітину вони вважаються не найкращою їжею для дітей до 14 років. В організмі дитини ще немає ферментів, що засвоюють хітин в таких обсягах, і буде краще обмежувати порцію грибних страв. Протипоказані муер при наявності індивідуальної непереносності цих грибів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics