Close button

Знайдена загублена реліквія з піраміди Хеопса

Знайдена загублена реліквія з піраміди Хеопса

Пропажу виявили в бляшаному хьюмидоре в Шотландії. Можливо, не саме вдале місце для зберігання артефактів, повідомляє National Geographic.

У 1872 році інженер Уейнман Діксон виявив всередині «Камери цариці» в піраміді Хеопса гранітний куля, бронзовий гачок і фрагмент кедрового дерева. Ці знахідки стали відомі як «реліквії Діксона». Сьогодні дві з них зберігаються в Британському музеї, а шматок кедра вважався загубленим більше 70 років.

У 2001 році була знайдена запис про те, що фрагмент кедра був подарований Абердинського університету в Шотландії, проте тоді артефакт відшукати не вдалося.

Однак в кінці минулого року помічник куратора музею університету Абір Еладані, яка народилася в Єгипті і працювала археологом на батьківщині, натрапила на бляшану коробку з-під сигар, в якій лежав втрачений артефакт.

Фрагмент, який спочатку мав довжину близько 13 сантиметрів, тепер складався з п'яти шматків. Ідентифікувати артефакт відразу не вдалося через обмеження, пов'язаних з пандемією коронавируса, проте тепер вчені підтвердили, що фрагменти є частиною «реліквій Діксона».

«Це було схоже на пошук голки в копиці сіна. Я археолог і працювала на розкопках в Єгипті, але ніколи не могла уявити, що саме тут, на північному сході Шотландії, я знайду щось настільки важливе для спадщини моєї країни», - Абір Еладані.

Результати радіовуглецевого датування показали , що деревина відноситься до періоду між 3341 і 3094 роками до нашої ери, задовго до будівництва піраміди. Це підтверджує теорію, що предмети були залишені в піраміді будівельниками, а не більше пізніми дослідниками.

Ніл Кертіс, глава музеїв і спеціальних колекцій Університету Абердіна, назвав результати вуглецевого датування «одкровенням».

«Це відкриття, безумовно, відродить інтерес до реліквій Діксона і до того, як вони можуть пролити світло на Велику піраміду», - додав він.

Архітектором Великої піраміди вважається Хеміун, візир і племінник Хеопса. Передбачається, що будівництво, яке тривало двадцять років (час правління Хеопса), закінчилося близько 2540 року до нашої ери.

Новини

Популярні теми форуму

analytics