Close button

Підробіток на Новий рік. Які є варіанти

Підробіток на Новий рік. Які є варіанти

Отримати додатковий заробіток в святковий сезон 2020-2021 рр. в Україні буде не так просто, повідомляє UBR.

Через карантинних обмежень вакансії "дідів морозів і снігуроньок" різко скоротилися, констатували опитані експерти. Але в той же час в інших індустріях проявився попит на додаткові робочі руки.

Чи не найбільш вдалий час для пошуку роботи

"Традиційно зимовий, особливо святковий період, вважається не найкращим, коли варто займатися пошуком роботи", - повідомила pr-менеджер grc.ua Юлія Шестакова.

Головна причина - компанії підводять підсумки і формують бюджети на наступний рік. Тому кількість вакансій перед новорічними святами і відразу після них зазвичай зменшується до 15%. А в цьому році, зазначила вона, з урахуванням наслідків пандемії вакансій може стати ще менше.

У той же час в святковий період є попит на деякі профсфери. Наприклад, потрібні тимчасові співробітники по таким категоріям, як продажі, робочий персонал, IT-телеком, будівництво, медицина.

Для порівняння Юлія Шестакова привела минулорічну статистику. Тоді позитивна динаміка в кількості розміщених вакансій в зимовий святковий період спостерігалася в таких профсферах, як медицина, фармацевтика, наука, освіта, початок кар'єри, студенти.

Топ-10 профсфер за кількістю вакансій (дані grc.ua):

  • продаж - 20%;
  • робочий персонал - 11%
  • IT-телеком - 10%;
  • будівництво - 8%;
  • медицина - 8%;
  • початок кар'єри - 7%;
  • адмінперсонал - 6%;
  • маркетинг - 6%;
  • транспорт - 4%;
  • наука і освіта - 3%.

За даними grc.ua, в цьому зимовому сезоні є попит на такі вакансії:

  • продавці в магазині;
  • касири;
  • водії;
  • кур'єри;
  • промоутери;
  • мерчендайзери;
  • вантажники;
  • прибиральники;
  • двірники.

"У порівнянні з минулим роком вакансій буде менше", - поділився своїми спостереженнями засновник агентства Borsh Сергій Марченко. Він навів таку статистику. У минулому році "на одному відомому сайті пошуку роботи" на початку грудня за тиждень роботодавці розмістили 40 тис. вакансій, а в цьому - лише 35 тис. Це на 13% менше, підкреслив експерт.

За його словами, рік тому традиційно на новорічні свята більше можливостей заробити було в торгівлі, громадському харчуванні, шоу-бізнесі.

"Але саме цих галузей стосується більшість карантинних обмежень. Тому очевидно, що падіння сезонних заробітків на Новий рік буде більше, ніж загальне падіння ринку праці і складе не 13%, а близько 20-30%", - дійшов висновку Сергій Марченко.

Він припустив, що через обмеження значна частина індустрії "піде в тінь". Підприємці продовжать надавати послуги, на які є попит, але робити це будуть таємно, щоб уникнути штрафів.

"Тому знайти легальний підробіток на Новий рік в цьому сезоні буде майже нереально", - підкреслив Марченко.

Які індустрії запрацюють в локдаун

"Новий рік ніхто не відміняв і, звичайно, потрібні люди, які будуть підробляти на новорічні свята", - заявила експерт ринку праці Тетяна Пашкіна. Відзначивши, що багато торгових мереж очікують серйозний наплив покупців.

За її словами, на ринку можна знайти багато таких вакансій, як продавці-консультанти, кур'єри, оператори колл-центрів. Помітно зріс попит на менеджерів телефонних продажів.

"Деяка частина торгівлі у нас перемістилася в онлайн - спочатку вимушено, а потім всім сподобалося - і через це є новорічний підробіток для тих, хто буде новорічні подаруночки купувати в інтернеті", - констатувала вона.

Крім уже згаданих співробітників контакт-центрів, кур'єрів і менеджерів продажів по телефону роботодавці потребують пакувальників та комірників.

Традиційно під Новий рік роботодавці намагаються заповнити додаткові вакансії листонош, кредитних і фінансових консультантів, зазначила Тетяна Пашкіна. Також відчувається попит на кухарів. Причому не тільки в ресторанах, а й в торгових мережах - щоб закрити нестачу робочих рук в кулінарії. Мабуть, припустила вона, керівники супермаркетів очікують, що на новорічні свята споживачі будуть активніше купувати готові страви.

В цьому році в порівнянні з минулим змінилася структура ринку праці, стверджують експерти.

"На меншу кількість вакансій претендує менша кількість фахівців", - констатувала Тетяна Пашкіна.

У 2019 м було більше потреби в продавців-консультантів в сфері торгівлі. Потрібні були робочі руки на новорічних ярмарках, шукали аніматорів на свята, багато було вакансій в сфері гостинності. На жаль, заявила експерт ринку праці, в цьому році через карантин багато подібних можливість підзаробити неактуальні.

Найбільш постраждалі сфери: туризм, шоу-бізнес, індустрія гостинності та івенти.

За її словами, навіть якщо б роботодавці хотіли залучити додаткових працівників на більш тривалий термін, то запланований в січні локдаун перекреслив такі плани. До того ж якщо раніше багато вакансії закривалися за допомогою студентів, то в цьому році багато хто з них вважав за краще виїхати до родичів, а не прагне десь підзаробити.

Тетяна Пашкіна поділилася своїми спостереженнями, як люди намагаються отримати додатковий заробіток, якщо не вдалося влаштуватися за фахом. Користуючись таксі вона неодноразово помічала, що водії реєструвалися не тільки в різних таксі-службах, а й на сервісах доставки. Намагаючись таким чином вийти на більш-менш прийнятний рівень доходу.

Як позитивний момент експерти ринку праці відзначають той факт, що роботодавці не економлять на тимчасових співробітників. Для них встановлюються ті ж розрахункові ставки, що і для штатних працівників.

Новини

Популярні теми форуму

analytics