Close button

Michelin проведе масове чіпування шин

Michelin проведе масове чіпування шин

Французький виробник шин оголосив про плани впровадити чіпи радіочастотної ідентифікації (RFID) в усі свої автомобільні шини до 2023 року, повідомляє Tirereview.

Компанія Michelin почала оснащувати деякі зі своїх легкових шин чіпами RFID в середині 2019 року. Технологія виявилася дуже перспектіной і затребуваною, тому в найближчі пару років мітки радіочастотної ідентифікації буде застосовуватися для всього модельного ряду бренду.

Як пояснили в Michelin, з самого початку застосування RFID стало ясно, що це простий і надійний спосіб відстеження шин на всьому життєвому циклі. Крім того, можна спрогнозувати найближчим технічне обслуговування, щоб підвищити безпеку в пересуванні на дорогах. Віце-президент з глобальних продажів Michelin Міхаель Еверт пояснив, що компанія взаємодіє з рядом автовиробників для створення нових сценаріїв застосування шин з чіпами RFID. Велика ймовірність, що незабаром нарівні з датчиком палива, на приладовій панелі буде відображатися і інформація про знос шин.

Інше перспективний напрямок стосується впливу шин на роботу бортових систем допомоги водієві. Як відомо, шини різної сезонності сильно відрізняються за характеристиками, що впливає на ступінь втручання системи електронної стабілізації, яка намагається запобігти зриву автомобіля в занос і бічне ковзання в критичних ситуаціях, вибірково пригальмовуючи одне або кілька коліс. Якщо ж керуюча електроніка зможе враховувати інформацію про характеристики шин, система стабілізації буде працювати менш нав'язливо, що ще більше підвищить безпеку при водінні.

6b232508a85b0ed77d08301bf6ef4a10.jpg

Також очікується, що в роботі магазинів і сервісних центрів мітки допоможуть уникнути некоректної установки шин, оскільки у кожної з них є індивідуальний ідентифікаційний номер. Дані про правильному чи неправильному типоразмере будуть передаватися на бортовий комп'ютер, а за допомогою сканера можна буде дізнатися всю інформацію про шини, тобто відпадає необхідність шукати дані на боковині шини.

Хоча легкові шини з RFID-мітками ще не набули широкого поширення, в вантажних шинах вони використовуються вже давно, і, як відзначають в Michelin, особливо затребувані в логістичній галузі. На сьогодні чіпи ідентифікації встановлюються в 9 з 10 усіх вантажних шин Michelin, і цей показник також виросте до 100% до 2023 року.

В рамках реалізації проекту Michelin планує випускати 15 мільйонів RFID-міток на рік на своєму заводі в німецькому Хомбурге. Виготовлені в Німеччині чіпи будуть встановлюються в нові шини на місці або відправлятися на інші заводи французької компанії в Європі, Китаї, Таїланді і Бразилії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics