Close button

Чому дизельне паливо називають соляркою

Чому дизельне паливо називають соляркою

Багато хто думає, що дизельне паливо і солярка це синоніми, але це зовсім не так, повідомляє Популярная механика.

Дизельним зазвичай називають паливо, яке отримують з нафтових фракцій шляхом прямої перегонки. Однак воно містить не тільки соляровим фракції, а й газойлеві з гасовими. Назва «солярка» походить від німецького Solaröl, дослівно «сонячне масло»: так ще в 1857 році називали важчу фракцію, що утворюється при перегонці нафти - через її жовтуватого кольору. Радянська нафтопереробна промисловість навіть випускала продукт «Солярове масло» по ГОСТ 1666-42 і ГОСТ 1666-51.

З тих пір це звучне слово прижилося в автомобільному лексиконі, хоча насправді солярка є окремим видом палива, яке не застосовується в автомобільних моторах. «Справжня» солярка підходить для застосування тільки в низькообертовим тихохідних дизельних моторах, які ставляться на трактори, тепловози і кораблі. Дизельне паливо відрізняється від солярки великою кількістю вуглеводнів, воно має більш низьку температуру кипіння і значно меншу в'язкість.

Крім того, що солярка набагато більш в'язка, температура її википання також набагато вище, а наявність сірки в ній так і зовсім обов'язково при використанні в моторах з механічними плунжерними насосами. Для сучасних автомобільних моторів з електронним уприскуванням сірка, навпаки, згубна. До речі, дизельний двигун внутрішнього згоряння Cummins першим на себе приміряв американський седан Auburn.

Правда, німці швидше американців запустили дизель в серійне виробництво: в 1936 році в продаж надійшов Mercedes-Benz 260 D з 2,0-літровим мотором на важкому паливі потужністю 45 кінських сил. Цікаво, що дизельні мотори тих років були аж ніяк не «тракторними»: в 1939 році легковий автомобіль німецької марки Hanomag зумів розігнатися до вельми вражаючій швидкості в 155,94 км / ч.

Новини

Популярні теми форуму

analytics