Close button

Виявлено стародавнiй рунічний камінь вікінгів

Виявлено стародавнiй рунічний камінь вікінгів

Хто має величезну історичну цінність рунічний камінь, частина пам'ятника X століття, що складається з восьми частин, був виявлений в Швеції на мосту через річку, повідомляє МК.

Сенсаційна археологічна знахідка була зроблена під час розкопок майбутньої каналізаційної труби під містом Істад на півдні Швеції, це один з рунічних каменів Гуннестада, зниклий в 18 столітті.

Пам'ятник Гуннестаду датується 10 століттям і вважається одним з найбільш значущих пам'яток країни епохи вікінгів. Він складався з восьми каменів, трьох із зображеннями і двох - з рунами. Він був виявлений на початку 18 століття, але затемісчез. Деякі з каменів були знайдені на землі недалеко від замку Марсвінсхольм в 1814 році і виставлені в Лунді.

Недавня знахідка була виявлена на мосту через річку Хуннестадсон.

«Фантастична знахідка, якої ви не очікували. Цього каменю не було так давно, що ми подумали, що він був знищений », - сказав Магнус Келлстрём, рунолог з Шведської ради національної спадщини.

За словами Келлстрёма, ця знахідка відкриє багато нових знань в декількох областях, включаючи мистецтво, історію релігії і археологію.

«Той факт, що ми знайшли один з каменів Хуннестада, воістину сенсаційний», - сказала Брітта Роос, керівник відділу культурного середовища в окружному адміністративному раді Сконе.

Місцевий житель Макс Розелл, який живе всього в 20 метрах від знахідки, теж був у захваті.

«Мені здається трохи божевільним, що це було так чертовски близько. Але для села це велика розвага, ми все говорили про камені, люди гадали, куди вони пішли », - каже Макс Роселл.

Судячи з рун на каменях в Лунді, пам'ятник спорудили Есберн і Томмі. Передбачається, що це були видатні люди, які, на думку польового археолога Акселя Хансена, могли мати зв'язки з датською монархією.

Епоха вікінгів (793-1066) - це період, коли нормани, відомі як вікінги, здійснювали великомасштабні набіги, завоювання і торгівлю по всій Європі і заснували поселення в сучасній Росії, на півдні Європи, в Ісландії, Ірландії, Британських островах і Гренландії і навіть , можливо, досягли Північної Америки (яку вони назвали Вінланд).

Новини

Популярні теми форуму

analytics