Close button

ЄБРР виділить мільйони на реконструкцію траси Київ-Одеса

ЄБРР виділить мільйони на реконструкцію траси Київ-Одеса

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) виділить 450 мільйонів євро Державному агентству автомобільних доріг України ( "Укравтодор") на реконструкцію автодороги M-05 Київ-Одеса і будівництво об'їзду навколо Львова, повідомляє УНИАН.

Про це повідомила прес-служба банку.

"Підтримуючи досягнення двох важливих цілей українського уряду - поліпшення національної автодорожньої інфраструктури і боротьбу з корупцією - Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає кредит 450 мільйонів євро Державному агентству автомобільних доріг України (" Укравтодор "). Кошти кредиту будуть використані для фінансування реконструкції ділянок автодороги M-05 Київ-Одеса і будівництва нового північного обходу навколо Львова ", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що обидві автодороги входять в Транс'європейську транспортну мережу (TEN-T) і мають стратегічне значення для внутрішнього і міжнародного транспортного сполучення України, зокрема, з Європейським Союзом.

В рамках цього проекту українська сторона бере на себе зобов'язання щодо вдосконалення системи закупівель "Укравтодору" і зміцненню в агентстві механізмів внутрішнього контролю, політик і процедур запобігання корупції.

"Ці заходи будуть реалізовуватися в якості пілотної програми, згідно з підписаним у жовтні 2020 року, між урядом України та ЄБРР Меморандуму про взаєморозуміння, метою якого є зміцнення корпоративного управління в державному секторі і впровадження ефективних механізмів запобігання корупції та контролю закупівель на державних підприємствах", - сказано в повідомленні.

Прес-служба підкреслила, що фінансування ЄБРР буде складатися з трьох траншів.

Перший і третій транші

Перший і третій транші на загальну суму 290 мільйонів євро будуть використані для реконструкції 275 кілометрів автодороги M-05 Київ - Одеса, яка зв'язує столицю з чорноморським портом.

"Ця автодорога є частиною IX коридору ТEN-T, що забезпечує критично важливе сполучення між Північною і Південною Європою", - сказано в повідомленні.

Другий транш

Другий транш розміром 160 мільйонів євро буде використаний для фінансування будівництва 24-кілометрової північної ділянки окружної дороги Львова - найбільшого міста в західній Україні.

"Через Львів проходять чотири міжнародні автодороги, дві з яких є частинами ІІI (Брюссель-Київ) і V (Венеція-Київ) коридорів ТEN-T. Новий обхід навколо Львова дозволить жителям міста витрачати менше часу на поїздки і поліпшить екологічну ситуацію в місті, оскільки зменшить потік транзитного транспорту через існуючий південний об'їзд і центр міста ", - повідомила прес-служба.

З коштів ЄБРР також буде профінансована стратегічна оцінка дорожньої безпеки в масштабах національної мережі автодоріг з метою визначення та приоритизації найбільш небезпечних ділянок для подальшої реалізації відповідних заходів щодо пом'якшення ризиків.

Частина коштів буде використана для впровадження систем управління впливами важкого транспорту.

Що цьому передувало

  • У жовтні ЄБРР повідомив, що розглядає можливість виділення Державному агентству автомобільних доріг України 450 мільйонів євро на реконструкцію частини автодороги Київ - Одеса та об'їзної кільцевої дороги Львова.
  • Також в жовтні ЄБРР і уряд України запустили спільну ініціативу щодо вдосконалення корпоративного управління на державних підприємствах, починаючи з пілотного проекту з перетворення Державного агентства автомобільних доріг України.

Довідка

  • ЄБРР - найбільший інституційний інвестор в Україні. Банк уже взяв на себе зобов'язання по наданню майже 14,5 млрд євро в рамках 486 проектів по всій країні.

Новини

Популярні теми форуму

analytics