Close button

Як стати донором плазми і допомогти хворим COVID-19

Як стати донором плазми і допомогти хворим COVID-19

Пандемія коронавируса триває майже рік. За цей час вченим вдалося багато чого довідатися про збудника COVID-19 і головним їх досягненням є розробка вакцини. Однак імунізація - це метод профілактики хвороби, а питання з її лікуванням залишається відкритим, оскільки специфічних "антіковідних" ліків поки що немає, повідомляє Обозреватель.

Фахівці, знаючи клінічну картину інфекції, вирішили використовувати методи і препарати, які можуть вплинути на ступінь прояву симптомів і допомогти організму одужати. Одним з таких відомих способів протистояти інфекції є застосування плазми перехворіли людей, в якій можуть знаходитися "рятувальні" антитіла.

Розробкою і виробництвом гіперімунні глобуліну на основі антитіл до SARS-Cov-2 займається компанія "Біофарма", мета якої - створити дієвий препарат для лікування коронавирусной хвороби. Головною складністю в цьому процесі є збір донорської плазми. Про те, як стати донором і допомогти пацієнтам з COVID-19, розповіла директор Biopharma Plasma Київ Оксана Хіоаре.

- Хто може бути донором, чи є якісь протипоказання?

- Донором плазми може стати повнолітній громадянин України, який має документ, що засвідчує його особу і місце реєстрації (прописку).

Безумовно, протипоказання до донорства є і несуть абсолютний або тимчасовий характер.

До абсолютних відносяться наявність вірусних гепатитів, ВІЛ-інфекції, аутоімунні захворювання, інвалідність, резекції органів, певні захворювання серцево-судинної системи, органів травлення, психічні захворювання.

Тимчасовими протипоказаннями до донорства є прийом антибіотиків, гормональних препаратів, ГРВІ, недавно зроблені татуювання, алергічні захворювання в стадії загострення, вагітність або лактація.

- Як відбувається забір плазми і в якій кількості?

- Збір плазми відбувається за допомогою апарату автоматичного плазмаферезу. Донор лягає на затишне крісло, його підключають до апарату і запускають процес донації. Суть процесу полягає в тому, що кров, яка надходить з вени донора, розділяється на клітини (еритроцити, тромбоцити) і плазму, яка під тиском збирається в ПВХ-пакет. Еритроцити і тромбоцити змішуються з фізіологічним розчином, що компенсує втрачений об'єм рідини, і повертаються в організм. Середня тривалість процедури становить 45-50 хвилин, в ході якої донор здає 650 мл плазми.

- Що роблять із зібраною плазмою, як в ній вимірюють рівень потрібних антитіл?

Спершу зібрану плазму заморожують. Пробірки з кров'ю, які беруться перед початком процедури донації, обстежують на антитіла до SARS-Cov-2, а також на наявність вірусних інфекцій: гепатит В і С, ВІЛ. Після отримання результатів плазму маркують, готують до карантинізації з подальшою передачею на завод-фракціонатор для виготовлення гіперімунні імуноглобуліну.

- Як правильно підготуватися до здачі донорської плазми?

- До підготовки рекомендується підходити відповідально: за три доби до донації не брати анальгетики і аспірин, за дві доби не вживати алкогольні напої, за добу відмовитися від жирної, гострої, смаженої їжі (молочні продукти, жири рослинного і тваринного походження, яйця, горіхи, банани, фініки).

І не менш важлива рекомендація - це дотримання питного режиму: за кілька діб до процедури необхідно вжити 1,5-2 літра чистої води.

- Де можна здати плазму? В яких містах України є донорські центри?

- Здати плазму всі бажаючі зможуть в будь-якому з центрів Biopharma Plasma:

  • Київ, вул. Євгена Сверстюка 2а (БЦ "Лівобережний", 8 поверх);
  • Харків, вул. Академіка Павлова, 271;
  • Дніпро, просп. Богдана Хмельницького, 17;
  • Черкаси, вул. Гоголя, 242;
  • Суми, пров. Цивільний, 2;
  • Шостка, вул. Знам'янська, 6;
  • Конотоп, просп. Червоної Калини, 11.

Віктор Литвиненко

Новини

Популярні теми форуму

analytics