Close button

В Україні можуть підняти податки, щоб вистачило на пенсії

В Україні можуть підняти податки, щоб вистачило на пенсії

В Україні доведеться підвищити ставку єдиного соціального внеску або збільшити інші податки, якщо закон про введення системи обов'язкових пенсійних накопичень не буде прийнятий, повідомляє Обозреватель.

Як заявила в інтерв'ю міністр соціальної політики Марина Лазебная, на такий крок доведеться піти для забезпечення роботи існуючої солідарної системи пенсійних нарахувань.

"Так, доведеться це зробити (підвищити рівень ЄСВ. - Ред.). Або підвищувати інші податки, щоб фінансувати пенсії, на які не вистачить ЄСВ, тобто з державного бюджету", - сказала вона.

До слова, мінімальна ставка ЄСВ, яку доведеться підвищити в разі не ухвалення законопроекту, зараз становить 22% від мінімальної заробітної плати. Після підвищення мінімальної зарплати до 5000 гривень з 1 вересня 2020 го ця сума в грошовому еквіваленті становить 1100 гривень.

Лазебная нагадала, що в цьому році не варто сподіватися на прийняття в першому читанні законопроекту №2683, який зобов'язує всіх українців направляти 1% доходів на власні пенсійні накопичення.

"Можливо, введення буде з 1 січня 2022 року, але за умови, що законопроект №2683 ухвалять у першому кварталі 2021-го і все, від кого залежить впровадження, засукають рукава і дуже добре попрацюють", - зазначила вона.

За словами Лазебної, якщо Україна знову не зможе прийняти законопроект, то в області пенсійного забезпечення нічого не зміниться як мінімум ще п'ять років. Таким чином, в подальшому буде діяти збиткова солідарна система нарахування пенсій, підкреслила вона.

Законопроект №2683 був зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня 2019 року нардепом від "Слуги народу" Галиною Третьяковою. Він передбачає обов'язкові для всіх громадян України пенсійні внески і зобов'язує роботодавців платити 2% від зарплати співробітників.

Новини

Популярні теми форуму

analytics