Close button

Україна не має чим платити зарплати медикам: що чекає хворих

Україна не має чим платити зарплати медикам: що чекає хворих

Серед українських медиків назріває зарплатний бунт. Незважаючи на те, що ще в жовтні президент обіцяв лікарям «не менше 20 тисяч", а міністр охорони здоров'я анонсував на наступний рік підвищення зарплат до 15-23,5 тисяч, вже в січні багато лікарень не зможуть виплатити навіть нинішніх, м'яко кажучи, невисоких окладів, повідомляє Страна.ua.

"Навіть в столиці деяким медустановам вже зараз складно розраховуватися з людьми", - говорить глава Київської міської профспілки медпрацівників Сергій Кубанський. Останньою краплею для медиків став бюджет-2021. Напередодні його прийняття лікарі закликали депутатів не голосувати за бюджет, в якому на медицину закладено менше 5% ВВП.

"Невже цілодобова робота, від якості якої залежить ваше життя, що вимагає повної самовіддачі, що супроводжується емоційним вигоранням і ненормованим робочим днем повинна так оплачуватися державою? Невже лікарська спеціальність - найнепотрібніший вам атрибут існування країни? Перегляньте бюджет, панове присяжні засідателі, будь ласка. Будьте людьми. Інакше буде біда ", - написала відомий лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська.

Втім, на Раду цей заклик не подіяв - бюджет прийнятий. Аргумент Кабміну, який готував проект головного кошторису країни, - зарплати лікарів і так виростуть на 30% . Втім, як каже Кубанський, "це розмова ні про що". І насправді така надбавка медикам не гарантована. Справа в тому, що практично всі медустанови в Україні - автономізовані. І скільки платити лікарям і медсестрам вирішують головні лікарі. Головне, щоб не нижче мінімалки. Але і цю вимогу можна обійти, скажімо, оформивши лікаря на половину або навіть чверть ставки.

Зарплати медиків зараз скрізь різні. У деяких лікарнях їм платять і по 30-40 тисяч на місяць. Але більшість отримує не просто низькі, а буквально жебрацькі оклади. Досвідченим лікарям - хірургам, анестезіологам, вузьким фахівцям - платять до 8-9 тисяч гривень. А молоді лікарі і медсестри працюють на мінімальну зарплату - отримують на руки по 4 тисячі гривень. Це провокує масові звільнення медиків. В Україні - вже дефіцит медсестер і лікарів. Бракує близько 24 тисяч фахівців. І, якщо так піде далі, лікувати українців буде просто нікому. Ну, або українцям доведеться ще більше доплачувати усе з власної кишені.

Тема низьких зарплат в українських лікарнях не нова. Більш-менш нормально зараз отримують деякі сімейні лікарі (якщо вони підписали до 2 тисяч декларацій) і медики, що працюють з ковідом (там є доплати в розмірі 300% від окладу) .Також в деяких великих містах, зокрема, в Києві та Львові є муніципальні доплати медикам, які можуть досягати 100% від окладу.

Тим не менше, більшість лікарів сидить на мінімальних зарплатах. "Навіть в Києві, де є муніципальні надбавки, середня зарплата лікаря - 11 тисяч гривень, при тому, що середня зарплата по столиці - 16 тисяч. Тобто, медики отримують по-мінімуму", - говорить Кубанський. "Нам за листопад дали 1,5 тисячі гривень. І сказали, що грошей немає. Чекайте, коли будуть, тоді віддамо", - говорить медсестра Київської міської клінічної дитячої лікарні №2 Марія Дружбіна.

Тобто, зарплати залежить від конкретної лікарні і головлікаря. "Після того, як медустанови пройшли процес автономізації, питання зарплати в них регулюється не "зверху", а колективними договорами. Розміри окладів залежать від того, яким бюджет має та чи інша лікарня. А він в свою чергу безпосередньо пов'язаний з фінансуванням НСЗУ і ставками за конкретні проліковані випадки.

Тобто, зарплата кожного конкретного лікаря - це частина ставки за пролікований випадок, яку нараховує Нацслужба здоров'я. Наприклад, якщо в пологових будинках з оплатою все нормально, але і зарплати там більш менш пристойні. А в стаціонарах, психіатричних, туберкульозних лікарнях люди сидять на мінімалку. Відповідно, щоб вийти на нормальні оклади , потрібно підвищувати ставки, які сьогодні часто занижені і не покривають навіть собівартості лікування ", - пояснив нам Сергій Кубанський.

За його словами, в законі про медичні гарантії (на якому, власне, базується вся реформа Супрун) прописано, що в ставці за пролікований випадок повинна бути закладена частка зарплати лікаря не нижче 250% середньої зарплати по країні. "Тобто, в 2021 році це повинно бути не менше 29 тисяч гривень", - говорить Кубанський. Але ставки за пролікований випадок ніхто не переглядав. У наступному році вони будуть такими ж, як і в цьому. Але навіть зараз багато розцінки Нацслужби медики називають явно заниженими, і кажуть, що вони навіть не покривають собівартості лікування.

Не перераховували також капітаційну ставку, по якій оплачується лікування українців за деклараціями з сімейними лікарями. "У підсумку, якщо по первинній ланці відразу було поліпшення, у лікарів підвищилися зарплати, то зараз інфляція вже майже з'їла все гроші. І 80% бюджету первинки йде на зарплати, тобто, розвиватися по-суті, нема за що. У наступному році зарплатна частка в структурі витрат первинної ланки ще більше зросте ", - говорить голова правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий.

Перерахувати ставки по лікуванню конкретних хвороб фактично нема на що, адже фінансування медицини як і раніше відстає від потреб. "У законодавстві закладено норму про фінансування охорони здоров'я на рівні не нижче 5% ВВП, а це 225 млрд гривень, Але в бюджеті на наступний рік - 123,5 млрд. Зрозуміло, що цих грошей ні на що не вистачить", - говорить Кубанський.

За оцінками нардепа Ольги Стефанішиной, діра в медичному бюджеті на наступний рік - близько 100 млрд. Правда, в бюджеті пописано створення так званого фонду, з якого обіцяють доплачувати медикам. Як один з джерел його наповнення вказано "Нафтогаз" - він повинен перерахувати в наступному році 75 млрд гривень дивідендів, донарахованих за результатами аудиту за 2018-2019 рік. Але чи будуть ці гроші, враховуючи, що за підсумками 9 місяців цього року НАК отримав майже 19 млрд збитків - питання відкрите.

Є ще один нюанс. Поки Кабмін не продовжив свою постанову про укладення НСЗУ договорів з медичними установами. Чинна ж постанова закінчується з 1 січня 2021 року. Тобто, якщо уряд терміново щось зробить, медицину взагалі чекає колапс. НСЗУ припинить фінансування за договорами, так що не буде грошей навіть на зарплати. Це питання розумівся на останньому Кабміні. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що проект, який подала НСЗУ, його не влаштував. Так як пропонується скасування частина пакетів з доплатами медикам.

Він також повідомив, що Міністерство охорони здоров'я працює над новим проектом. Поки неясно, що в ньому пропишуть. "Якщо скасують доплати за ковід, в стаціонарах лікарі замість 20-30 тисяч (а деяким платять і до 40 тисяч гривень) стануть знову отримувати 10 тисяч. Це загрожує соціальним вибухом", - вважає Кубанський.

До слова, днями в Києві вже пройшла акція протесту медиків, але вона була нечисленною: з'їхалося кілька десятків фельдшерів екстреної допомоги, медсестер і лікарів з регіонів. Але, якщо підуть реальні затримки по зарплатах і скасування доплат - буде всеукраїнська акція, - попереджають медики. З одного боку медикам обіцяють збільшення зарплат - на 30%. З іншого - ці обіцянки нічим не підкріплені.

Влада обіцяє надбавки медикам точно так ж, як і всім іншим. І вони формально будуть, адже з 1 січня підвищується мінімальна зарплата з 5 тисяч до 6 тисяч. І якою б автономною і самостійноїю не була б лікарня, норми про зарплату не нижче мінімалки вона повинна дотримуватися.

"Так, лікар отримає на тисячу гривень більше. І то не факт, адже його можуть перевести на 0,75% або півставки, якщо у лікарні не буде чим платити. Але навіть якщо підкинуть тисячу, що це вирішує. Зарплати як були мізерними, так і залишаються. Якщо в Польщі в ковідному стаціонарі медсестри отримають за зміну по 6 тисяч гривень, як ви думаєте, чи буде відтік наших медиків за кордон? Люди вже звільняються пачками, а буде ще гірше ", - говорить Надутий.

Загострюється обстановка і в самих лікарнях - медики і керівництво просто не можуть поділити мізерне фінансування. "Є випадки зловживань з боку головних лікарів. Людям не платять навіть належні їм доплати по ковіду - вони до лікарів і медсестер просто не доходять,« губляться »на рівні керівництва", - розповів нам Надутий. За його словами, є також цілі схеми - коли керівництво лікарень фактично здає квадратні метри "в оренду" лікарям - в розрахунку, що вони будуть заробляти на "подяках пацієнтів" самі і ще певну суму "занесуть наверх". "Тобто, йде жорстка комерціоналізація медицини", - говорить Надутий.

За його словами, під час відсутності адекватного державного фінансування платити за лікування будуть пацієнти. "Ємність медичного ринку - близько 300 млрд, а держав дає тільки 120 млрд. Як думаєте - хто доплатить решту. У лікарнях як брали з пацієнтів, так і будуть брати. Соціально-доступна більшості населення медицина у нас просто зникає. Наступну епідемію лікуватимуть хіба що волонтери в наметах ", - зазначає Надутий.

У міру того, як "дорожчають" державні лікарні, все більше українців йде в приватні. Аргументація проста: якщо все одно доведеться платити, то чому б не заплатити трохи дорожче, але отримати більш якісний сервіс і хоч якісь гарантії «по чеку». В результаті приватних клінік, медцентрів і просто невеликих кабінетів стає все більше, особливо в великих містах.

"Але приватна медицина не повинна займати більше 10-20% в системі охорони здоров'я. Там головна мета - отримання прибутку. Є клініки, в яких дається установка лікарям - пацієнт не повинен витратити менше 1,5 тисячі гривень за візит, в результаті призначаються часто зайві обстеження тобто, лікарська допомога стає просто недоступною для людей з невисоким рівнем доходу ", - підсумував Надутий.

Автор: Людмила Ксенз

Новини

Популярні теми форуму

analytics