Close button

Житло-гараж: скільки коштує і чи законно

Житло-гараж: скільки коштує і чи законно

На столичному ринку нерухомості все частіше можна зустріти оголошення про нетипове житло - значно дешевше, ніж квартири можна придбати гаражі з двома-трьома "житловими" поверхами, повідомляє UBR.

У розмові адвокат Денис Фетисов повідомив, що подібна будівельна "мода" прийшла до нас від північно-східного сусіда, з РФ. Але така тенденція навряд чи набуде широкого поширення, впевнений він. Придбання таких гаражей- "монстрів" вигідно за ціною, але пов'язане з ризиками.

Чому в Києві купують житлові гаражі

"Купівля такого гаража-монстра з опаленням, електрикою, з каналізацією і водою може бути в рази дешевше, ніж квартира. Єдиний мінус - це неможливість прописатися, так як це нежитлове приміщення", - зазначив Денис Фетисов.

Додатковою перевагою, крім ціни, може бути розташування - недалеко від цента або станції метро. Є й мінуси - така "нерухомість" може знаходитися в гаражному кооперативі, у якого може закінчитися договір на оренду землі. В такому випадку гаражі можуть просто знести. У Києві не один раз були випадки, коли спеціально не подовжувалися договори оренди, зазначив адвокат, щоб в подальшому знести гаражі і замість них побудувати житлові комплекси.

Керівник Асоціації професійних управителів нерухомістю (АПУН) Анатолій Топал не з чуток знає про гаражах- "переростків". У розмові він розповів, що його сусід по гаражному кооперативу побудував два поверхи і тепер живе там.

Виникнення такого екзотичного житла пов'язано з тим, що в Україні не працюють норми з будівництва гаражних боксів. Тому і з'являються "гаражні комплекси з кімнатою відпочинку водія" - саме з таким формулюванням відбуваються реконструкції. Особливо поширена подібна практика в місцях розташування капітальних гаражних боксів. Їх висота може становити і три, і чотири поверхи.

"У будь-якому випадку це робиться за погодженням або з мовчазної згоди гаражного кооперативу", - зазначив Анатолій Топал.

За його словами, вартість надбудови поверху над гаражем можна розрахувати, виходячи зі співвідношення $ 200 на квадратний метр. Якщо вже є гараж вартістю $ 7-8 тис. Площею 32 кв.м, то ще один поверх обійдеться в $ 6,4 тис. Залишається вирішити питання підключення до комунікацій - водопроводу, каналізації. За таким принципом у Києві можна побачити хостели, надбудовані над трьома-чотирма капітальними боксами.

"Це явище не настільки поширене, як здається. Багато хто хоче мати просто гараж", - заявив з нерухомості Іван Кудояр.

При цьому власники гаражів рідко бувають власниками земельних ділянок, на яких розташовані їхні гаражі. До того ж в Києві не більше 40% гаражів мають право власності - інші, по суті, поза законом.

Ще одна трудність в даному питанні - оформлення права власності. Далеко не у всіх гаражних кооперативах все в порядку з документами по оренді землі, на якій вони розташовані. Тому багатоповерхові гаражі, підкреслив Кудояр, будуються "виключно чорним способом".

Не варто купувати гаражний "таун-хаус"

"Ця покупка принесе більше клопоту, ніж ви можете уявити", - зауважила в коментарі експерт з нерухомості Вікторія Берещак. В Україні діють будівельні норми і правила, згідно з якими потрібно вести роботи: з дозволом на будівництво, дотримуючись протипожежних і санітарних відстаней до будівель, споруд, розташованих на суміжних ділянках.

"У випадку з гаражами-монстрами дуже часто всі ці норми благополучно забуваються авторами чудо-проектів, в результаті виникає купа складнощів і ризиків. До того ж суперечки з сусідами через недотримання кордонів забезпечені", - зазначив спеціаліст.

За її словами, у "самобуду" є кілька чітких критеріїв:

1. Будівництво на земельній ділянці з невідповідним цільовим призначенням;

2. Будівництво без дозвільних документів і затвердженого проекту;

3. Будівництво з порушенням державних будівельних норм і правил.

Чи є шанс узаконити

Вікторія Берещак нагадала, що в Україні продовжує діяти будівельна амністія. Під її дію потрапляє житлові, дачні та садові будинки, площа яких не перевищує 300 кв. м.

"Важливо, щоб вони були побудовані в період з 5 вересня 1992 до 9 квітня 2015 року, а не пізніше або раніше", - зазначила вона.

За її словами, під амністію потрапляють і господарські будівлі поруч з будинком, площа яких не перевищує 300 кв.м, побудовані за той же період. А також сільськогосподарські споруди, які зведені до 12 березня 2011 року.

"Скористатися амністією можна тільки для тих будівель, які побудовані на земельній ділянці з відповідним цільовим призначенням, а ось багатоповерхові будинки і гаражі, самочинно збудовані на прибудинковій території багатоквартирного будинку," пролітають "повз. Амністія на них не поширюється", - підкреслила експерт.

Новини

Популярні теми форуму

analytics