Close button

Вакцинація від коронавірусу в Україні - проблема не медична

Вакцинація від коронавірусу в Україні - проблема не медична

Поставки вакцин в Україні можуть затриматися до весни 2022 року, коли всі наші західні сусіди з Євросоюзу вже завершать масову вакцинацію. І це означає проблему, яка далеко виходить за рамки медицини, повідомляє Деловая Столица.

За останні дні прийшло кілька поганих новин для України щодо перспектив боротьби з пандемією коронавірусу. Якщо коротко, то обіцянка нашої влади розпочати навесні масову вакцинацію від COVID-19 може зірватися через банальну причину відсутності вакцин. А вже через півроку Євросоюз може відгородитися від України залізною завісою, щоб захистити своє прищеплене населення від нашого нещепленого.

Перш за все уточнимо цифри, які гуляють в нашому інформаційному просторі. Сумарно наша влада обіцяє незабаром 12 млн доз вакцин, яких повинно вистачити для вакцинації 6 млн українців (вважається, що для надійного ефекту потрібно по дві дози на людину). Ці 12 млн доз повинні надійти по двох каналах.

Один канал - це безкоштовні поставки через міжнародну програму COVAX. Завідує нею GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunisation, тобто Глобальний альянс з вакцин та імунізації). Це альянс урядів, фармацевтичних компаній, благодійних і міжнародних організацій, який організовує глобальні кампанії вакцинації, в тому числі і вакцинацію від COVID-19. Головні донори програми COVAX - Великобританія і країни Європейського союзу, а також Фонд Білла і Мелінди Гейтс.

4 грудня міністр охорони здоров'я України Максим Степанов підписав з GAVI документи, згідно з якими в Україні має надійти 8 млн доз. За словами Степанова, ці поставки повинні початися в березні-квітні дві тисячі двадцять одна г. 12 грудня головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко оголосив, що Україна отримала від COVAX офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від COVID-19.

«Тепер, додатково до запланованих закупівель вакцини за бюджетні кошти, Україна вже 100% отримає понад 8 млн доз вакцини безкоштовно», - підкреслив Ляшко. Інший канал - це поставки з держзакупівель. У держбюджеті-2021 на закупівлю вакцин від COVID-19 передбачено 2,6 млрд грн. По суті, це ті $ 100 млн, які виділені Україні спеціально на ці цілі Світовим банком. Як підтвердив 17 грудня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, цих грошей вистачить на 4 млн доз. Втім, початок поставок по кожному з цих каналів може затягнутися. І не на місяці, а на роки.

16 грудня агентство Reuters повідомило, що програма COVAX «ризикує зазнати невдачі, в результаті чого бідні країни залишаться без щеплення від COVID до 2024 року». У внутрішніх документах COVAX, що потрапили в руки Reuters, організатори програми кажуть, що вона бореться з нестачею коштів, ризиками поставок і складними договірними угодами, які можуть унеможливити досягнення її цілей.

«Ризик того, що не вдасться створити успішну програму COVAX, дуже високий», - йдеться у внутрішньому звіті правління GAVI. Але важливі не тільки терміни поставок, а й якість вакцин. У повідомленні Reuters прямо говориться про те, що за програмою COVAX будуть поставлятися найдешевші вакцини. «Плани COVAX засновані на більш дешевих вакцинах, які поки ще не отримали схвалення, а не на вакцинах від лідируючих компаній Pfizer / BioNTech і Moderna, які використовують більш дорогу нову технологію мРНК.

Вакцина Pfizer вже схвалена для використання в екстрених випадках в декількох країнах і впроваджена в Великобританії і США, і очікується, що вакцина Moderna незабаром буде схвалена аналогічним чином. COVAX досі уклала необов'язкові угоди про постачання з AstraZeneca, Novavax і Sanofi на 400 млн доз з можливістю замовлення декількох сотень мільйонів додаткових доз, йдеться в одному з документів GAVI. Але всі три компанії зіткнулися із затримками в свої випробуваннях, які можуть відсунути деякі можливі дозволи регулюючих органів до другої половини 2021 року або пізніше.

Це також може збільшити фінансові потреби COVAX. Відповідно до одного з документів, його фінансові припущення засновані на середній ціні $ 5,2 за дозу. Вакцини Pfizer коштують від $ 18,4 до $ 19,5 за дозу, а вакцини Moderna - від $ 25 до $ 37. COVAX не має угод з жодною з цих фірм », - підкреслює Reuters.Офіціально оголошена мета COVAX полягає в тому, щоб до кінця 2021 року забезпечити вакцинацію не менше 20% людей в бідних країнах. За розрахунками COVAX, на це необхідно 2 млрд доз. COVAX заявляє, що для досягнення своєї мети їй буде потрібно $ 4,9 млрд на додаток до $ 2,1 млрд, які вона вже зібрала.

Отже, що ми маємо в сухому залишку. Ми очікуємо безкоштовні 8 млн доз від благодійної програми, яка поки що зібрала менше третини необхідних коштів навіть на дешеві неякісні вакцини, чиї виробники ще не отримали дозволу регулюючих органів в своїх країнах. Швидше за все, початок поставок вакцин за цією програмою затримається в кращому випадку до другої половини 2021 року, а в гіршому - взагалі до 2024 р

Тепер подивимося на другий канал, тобто на гроші Світового банку. $ 100 млн на 4 млн доз - це по $ 25 за дозу, що вже викликає повагу. $ 25 - це десь посередині між цінами на найдорожчі і якісні вакцини Pfizer і Moderna.Так що хоча б двом мільйонам українців пощастить. Правда, коли це трапиться, поки ще великий секрет.

Напевно, наша влада хоче зробити нам сюрприз і тому старанно замовчує, коли ж будуть укладені контракти з виробниками цих вакцин. Тому звернемося до цифр агентства Bloomberg, яке проаналізувало, користуючись усіма доступними джерелами інформації, як країни світу скуповують дози вакцин. Останні дані, за 18 грудня, охоплюють 185 країн світу. З них 96 мають однакове покриття контрактами на дози - 5% населення.

Це відображає всього лише ту обставину, всі ці країни досі отримали обіцянку вакцин тільки по одному каналу - через програму COVAX. Контрактів, які уклала ця програма, вистачить, за даними Bloomberg, тільки на 5% населення, хоча сама COVAX, як уже говорилося, сподівається забезпечити 20% до кінця 2021 р Знаючи нашу владу, неважко здогадатися, що Україна опинилася в числі цих 96 країн-аутсайдерів. Тобто поки що наш стеля - це отримати за програмою COVAX 4 млн доз (замість обіцяних 8 млн) і вакцинувати 2 млн чоловік.

Тут можна було б заперечити: мовляв, нехай ми провтикали на старті, але цю затримку, напевно, легко надолужити. Адже нам же дав $ 100 млн Всесвітній банк, значить - хоча б 4 млн доз ми зможемо купити. Правильно, зможемо. Директор з глобального прогнозування The Economist Intelligence Unit Агата Демараіс навіть передбачила, коли. За її оцінками, Україна входить до групи країн останньої черги, які отримають вакцину в період з квітня 2022 по кінець 2023 року.

«Спочатку багаті країни отримають доступ до вакцин від коронавируса, а для бідніших - термін до 2024 року», - підкреслила Демараіс. А в першу чергу - США, Великобританія, Японія і всі країни ЄС. Для їх жителів вакцини від коронавірусу стануть широкодоступними ще до березня 2022 р. До речі, в США вакцинація населення вже стартувало 14 грудня, у Великобританії - 15 грудня. Єврокомісія централізовано уклала контракти з цілим рядом постачальників вакцин, і вакцинація розпочнеться в усіх країнах ЄС з 27 по 29 грудня.

Щоб оцінити, наскільки разючий контраст між нами і нашими західними сусідами з ЄС, повернемося до цифр Bloomberg. Вони кажуть, що всі країни ЄС (і разом з ними Норвегія) вже забезпечені контрактами, яких вистачить на 172% населення. Тобто в перерахунку на дози - кожному жителю по 3,5 дози. В результаті Польща на даний момент має законтрактованих доз на 65 млн чоловік, а Україна - лише на 2 млн. Цей контраст може мати вельми зримі геополітичні наслідки.

Частка щепленого населення в країнах ЄС буде рости дуже швидко з кожним місяцем. Вже через півроку вона може скласти близько 50%, що буде дуже важливим психологічним кордоном. Щеплених побільшає, ніж нещеплених. Після цього (якщо не раніше) ЄС може відгородитися від нас залізною завісою і пропускати на свою територію лише вакцинованих.

Хоча б для того, щоб не відповідати за чужих потенційних хворих і знову не наражати додаткової небезпеки якусь частину свого невакцинованих населення, що також матиме місце (антипрививочники та ін.). Це не означає, що українці перестануть їздити на заробітки в Польщу, Італії чи Португалії.

Навпаки, міграційний потік туди може навіть збільшитися, якщо вакцина там буде набагато доступніше, ніж тут. Проблема не в ціні (по $ 50 на людину - це не смертельно для сімейного бюджету), а в наявності товару.Короче, може початися повальну втечу з України. Але в країни ЄС будуть пускати тільки тих, хто їм потрібен (мізки і робочі руки, а в першу чергу - медиків).

Різні джерела діляться двома версіями, чому у нас все виявилося так погано. Згідно з однією версією, причина - це банальну лінь. Просто комусь на Банковій було лінь дзвонити в Брюссель і вмовляти президента Єврокомісії: «Шановна Урсула фон дер Ляйен, будь ласка, законтрактуйте вакцину також і для України, у нас же з вами Угоду про Асоціацію, ми ж наполовину вже ваші члени, мільйони українців трудяться у вас і допомагають вам вирішувати демографічні проблеми, ми ж не за безкоштовно просимо, ми все оплатимо наперед, тільки законтрактуйте для нас вакцину, щоб ми не опинилися в хвості черги ».

Друга версія говорить, що справа не в ліні, а в жадібності. Просто комусь на Банковій було дуже шкода пускати на вакцину бюджетні гроші. І взагалі ніяких закупівель не було б, якби Всесвітній банк не дав $ 100 млн строго під ці цілі. Тому ніхто і не дзвонив в Брюссель.

Автор: Юрій Вишневський

Новини

Популярні теми форуму

analytics