Close button

Інвестняні Зеленського - VIP-сервіс для олігархів

Інвестняні Зеленського - VIP-сервіс для олігархів

Верховна Рада прийняла закон про підтримку проєктів зі значними інвестиціями, заклавши в нього серйозні податкові пільги. Верховна Рада 17 грудня ухвалила в другому читанні і в остаточній редакції закон №3760 "Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями", повідомляє Деловая Столица.

Таким чином, парламент виконав ще одну обіцянку президента Володимира Зеленського - створити в Україні спеціальний інститут "інвестиційних нянь", покликаний залучати гроші в розвиток економіки. В порівнянні з проєктом закону, який був поданий на перше читання, редакція документа сильно не змінилася. А побажання депутатів, висловлені під час розгляду в першому читанні, залишилися неврахованими. Тобто документ був прийнятий з усіма недоліками, закладеними в проект, і це загрожує його повним знеціненням.

Головне юридичне управління Верховної Ради в експертному висновку акцентує, що недоліки, що містяться в початковій версії законопроєкту, до другого читання так і не були виправлені.

Наприклад, мова йде про те, що передбачається надання бізнесу преференцій щодо несплати податків та зборів до бюджетів усіх рівнів, тоді як в підписаному в червні цього року меморандумі з МВФ Україна обіцяла, що не прийматиме рішення по податках, які можуть нашкодити фіскальної стійкості.

Це загрожує і порушенням принципів конкуренції - поруч з уже діючими підприємствам, які продовжать працювати на загальних умовах оподаткування, можуть відкриватися нові підприємства з таким же профілем діяльності, але мають значні податкові пільги.

При цьому законопроєкт передбачає, що податкові пільги для нового підприємства можуть діяти протягом 15 років. Це значно більший термін, ніж необхідно новому бізнесу, щоб "стати на ноги".

Тому є всі шанси, що вже існуючі підприємства або збанкрутують, не витримавши конкуренції, або перереєструються відповідно до цього закону і отримають суттєві податкові пільги. Також, юристи парламенту вказують, що законопроєкт передбачає надання переваг і привілеїв інвестору в отриманні в користування земельної ділянки таким способом , який суперечить як Конституції, так і з Господарському кодексу.

Крім того, інвестпроєкт із залученням "інвестиційних нянь" можна буде реалізовувати в будь-якому регіоні України, хоч в центрі Києва, а це значить, що додаткової підтримки потребують депресивні території, які потребують відкриття нових виробництв, але можуть і не отримати.

Але деякі важливі зміни до другого читання все-таки є. Депутати істотно розширили сфери діяльності, в яких можуть отримати підтримку нові проєкти. Якщо при подачі у Верховну Раду свого законопроєкту Володимир Зеленський пропонував сконцентруватися на підтримці переробної промисловості, то до другого читання в нього також включили видобуток корисних копалин (крім вугілля, нафти і газу) з метою подальшої переробки.

"В результаті податкові пільги отримають гірничо-збагачувальні комбінати залізних, марганцевих і титанових руд, а всі приватні логістичні і митні склади, поштова та кур'єрська діяльність, курорти в країні, зокрема, "Буковель ", додатково до податкових пільг отримають ще й державну підтримку у вигляді будівництва інфраструктури за рахунок бюджетних коштів. Всі прізвища таких "інвесторів" в цілому відомі. Для них епоха бідності точно закінчиться, чого, на жаль, не можна сказати про решту громадян ", - прокоментувала ці положення закону депутат Верховної Ради Ніна Южаніна.

При цьому варто пам'ятати, що інтереси не кожного бізнесу збігаються з національними. Наприклад, підтримуючи видобувну промисловість, бізнес з невеликим переділом держава тільки погіршує перспективи свого довгострокового розвитку. Якщо ж мова дійсно про економічний розвиток - то потрібно надавати підтримку саме експортоорієнтованих підприємств, що випускають продукцію з високою доданою вартістю.

Закон не встановлює і серйозних бар'єрів для отримання податкових пільг офшорними компаніями. Зокрема, він передбачає, що заявники, які претендують на підтримку держави в реалізації проєктів, можуть бути компанії, до 50% статутного капіталу яких належить іншим особам, зареєстрованим в країнах з офшорним статусом.

При підготовці до другого читання президентського законопроєкту депутати суттєво знизили і вимогу щодо створення нових робочих місць. Зокрема, якщо в першому варіанті законопроєкту пропонувалося, що інвестор повинен створювати щорічно не менше 150 нових робочих місць, то до другого читання ця цифра зменшилася до 80 - причому протягом усього терміну реалізації проєкту.

При цьому, з огляду на суттєві податкові пільги, які може отримати інвестор, середня заробітна плата співробітників в новому проекті повинна бути вищою за середню по такому ж виду діяльності в регіоні всього лише на 15%, і то - в порівнянні з попереднім календарним роком.

Занепокоєння Володимира Зеленського з приводу залучення нових інвестицій в Україну було не випадковим - за даними статистики, за перше півріччя прямі іноземні інвестиції (ПІІ) в Україну пішли в мінус (хоча це і пов'язано зі зміною методики оцінки, але все одно показує низький інтерес інвесторів) .

А індекс інвестпривабливості України, складений Європейською бізнес-асоціацією спільно з юридичною фірмою "Василь Кіcіль і Партнери" за результатами першого півріччя 2020 року становив 2,5 з 5 - інвестори погіршили оцінку інвестклімату до рівня 2015 р

Тому доводиться винаходити нові, нетрадиційні способи залучення вкладень. Як, наприклад, інститут інвестнянь. Також Володимир Зеленський "навантажив" проблемою підвищення рівня інвестицій в Україну і дипломатичний корпус. 17 грудня на пленарній сесії "Стратегічні пріоритети зовнішньої політики України" в рамках конференції керівників закордонних дипломатичних установ України, президент заявив, що залучення ПІІ в Україну, просування українського експорту і відстоювання інтересів українського бізнесу за кордоном - це основні завдання для послів України за кордоном в сфері економічної дипломатії.

Більш того, Зеленський заявив, що від цих показників буде залежати, чи збережуть посли свої посади. І доручив міністру закордонних справ Дмитру Кулебі розробити і подати до Офісу президента модель оцінки ефективності послів за економічним напрямом.

Автор: Олександр Суков

Новини

Популярні теми форуму

analytics