Close button

Проекційні дисплеї Volkswagen покажуть небезпеки на дорозі

Проекційні дисплеї Volkswagen покажуть небезпеки на дорозі

Компанія Volkswagen розробила проекційний дисплей з ефектом доповненої реальності. Нове обладнання з'явиться в електромобілях ID.3 і ID4, повідомляє Auto.ua.

На відміну від звичних проекційних дисплеїв, які дублюють важливу інформацію приладової панелі на невелику ділянку лобового скла або допоміжне скло над «приборки», нові head-up-дисплеї Volkswagen своєю роботою нагадують вид від першої особи в автомобільних симуляторах на зразок Need for Speed. Частина лобового скла перед водієм ділиться на два поля і рівня. Велике «вікно» з віртуальної діагоналлю 1,8 метра водій бачить немов в 10 метрах від себе - сюди виводиться інформація допоміжних систем, а також стрілки повороту, початкові і кінцеві точки навігаційної системи.

Під великим вікном розташовується так зване вікно ближньої дії. Статичні індикатори показують швидкість, дорожні знаки, допоміжні та інформаційні символи. З точки зору водія вони знаходяться на відстані 3 метрів.

Коли автомобіль наближається до перехрестя, де він повинен згорнути відповідно до навігаційним маршрутом, водій бачить дві індикації: на першому кроці попереднє повідомлення на рівні дороги, а потім три стрілки, розташовані на перехресті.

Чим ближче автомобіль під'їжджає до перехрестя, тим більшими стають стрілки, і при цьому вони блякнуть, щоб не заважати огляду дороги. Розробники Volkswagen запевнили, що водій ні при яких обставинах не буде перевантажений відволікає інформацією.

проекційний дисплей доповненої реальності

Крім цього проекційний дисплей зробить більш наочної роботу систем допомоги при водінні. Наприклад, якщо автомобіль починає зміщуватися до розмітки в межах своєї смуги без «поворотника», лінія на дорозі буде підсвічена помаранчевим. Під час руху за іншою машиною електроніка «підсвітить» її зеленим, а при небезпечному зближенні - червоним.

Серцем проекційного дисплея доповненої реальності є блок генерації зображення (PGU), захований глибоко всередині приладової панелі. Пучки променів, які генеруються особливо яскравим РК-дисплеєм, передаються на два плоских дзеркала, а спеціальні лінзи поділяють частини для рівнів відображення ближнього і далекого діапазону. Плоскі дзеркала відображають промені на велике увігнуте дзеркало з електричним регулюванням. Звідси промені потрапляють на лобове скло і, таким чином, потрапляють в поле зору водія. Стверджується, що водій бачить символи з тієї ж чіткістю, що і реальні об'єкти.

За роботу системи доповненої реальності відповідає один з двох центральних процесорів автомобіля. Він одночасно обробляє інформацію з передньої камери і радара адаптивного круїз-контролю, а також навігаційної системи, і в залежності від обстановки доповнює реальні об'єкти віртуальними. При цьому графічні елементи в великому вікні постійно стабілізуються з урахуванням рухів автомобіля в горизонтальній і вертикальній площинах.

У Volkswagen заявили, що першими проекційні дисплеї доповненої реальності отримають електромобілі ID.3 і ID.4, причому для хетчбеків ID.3 необхідне обладнання можна буде замовити як додаткову опцію починаючи з січня 2021 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics