Close button

Хто входить в таємний кабінет "полупрезідента" Єрмака

Хто входить в таємний кабінет "полупрезідента" Єрмака

Вже скоро рік, як Андрій Єрмак обіймає посаду керівника Офісу президента (ОП) Володимира Зеленського. За час його перебування на посаді рейтинги глави держави неухильно летять вниз. Виходить, що ефективність пана Єрмака як зовнішньополітичного парламентера і державного управлінця обернено пропорційна посиленню його позицій у внутрішній політиці і просуванню своїх людей на важливі посади, повідомляє Апостроф.

Усередині ОП фактично створено "маленький Кабмін", який замикається особисто на керівника президентської адміністрації. Для чого саме Андрій Єрмак обзавівся тіньовим квазі-урядом та чим це може загрожувати Володимиру

З моменту своєї появи в Офісі президента (ОП) Андрій Єрмак сконцентрував в руках питання зовнішньої політики, Мінського процесу, контактів з Москвою і Вашингтоном. Пізніше сфера його інтересів розширилася і на внутрішні процеси і кадрову політику. Інтереси Єрмака, особливо після того, як йому вдалося "посунути" з посади глави ОП Андрія Богдана, стали поширюватися на призначення міністрів, керівників державних підприємств і глав обласних і районних адміністрацій.

"Є певна закономірність: якщо начальник - слабкий, то його заступники нарощують вплив. Андрій Єрмак взяв на себе" напівпрезидентські "функції і виконує їх. Якщо люди підтримали Володимира Зеленського в надії на сильного президента і системні зміни, то посилення глави Офісу президента, зростання його політичної та економічної потужності - це погано ".

Стільком напрямками, пану Єрмаку виявився потрібен "батальйон" радників, помічників і референтів. У Комітеті виборців України нарахували у керівника ОП 20 радників. Двадцятим радником (поза штатом) став спікер української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович. Згідно з офіційними даними, він займається в ОП питаннями комунікацій в сфері оборони і національної безпеки.

На штатній основі радника числяться адвокат Лілія Пашин, Олександр Козенко (відомо, що займається роботою з парламентськими фракціями), Андрій Ляхович (відкритих даних поки не знайшлося), колишній менеджер "1 + 1 Медіа" Вікторія Романова, а також Вадим Голомазов, імовірно є вихідцем з СБУ.

На позаштатній основі, крім Олексія Арестович, числяться Сергій Куніцин (екс-прем'єр АРК, близький до групи Фірташа-Льовочкіна), Олена Говорова (спортсменка-легкоатлетка, призер Олімпійських ігор 2020, недавно опинилася в КМДА заступником Кличко), Дар'я Зарівна (прес- секретар Єрмака), Дмитро Дячук (директор наукового центру "Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини" Державного управління справами), Вадим поту (імовірно займається питаннями силових органів), Сергій Неклева (власник івент-агентства), Руслан Магомедов (фінансовий консультант).

Далі йдуть політичний технолог Михайло Подоляк (нині завідує всій інформаційною політикою Банкової), Микола Беззубенко (екс-начальник першого управління ГУ контррозвідувального захисту економіки СБУ), Михайло Пасічник (скандальний екс-глава Держслужби з лікарських засобів в 2014-2015 роках), Адомас Аудіцкас (входить до складу наглядових рад "Укрзалізниці" і ПАТ "Магістральні газопроводи України"), Олександр Роднянський (відомий телевізійний продюсер), Сергій Матієнко (відритих даних поки не знайшлося), екс-міністр економічного розвитку Тимофій Милованов, якого відносять до орбіти впливу олігарха Віктора Пінчука.

Примітно, що раніше у голови президентської адміністрації не було свого прес-секретаря. Більш того, згідно з протоколом, він йому не передбачений. Ймовірно, тому Дарину Зарівна формально призначили позаштатним радником. Хоча поява у Андрія Єрмака "своєї" людину по комунікації з пресою відразу після його призначення на посаду глави ОП, говорила про те, що його реальні позиції у владній вертикалі вище, ніж формальний статус глави президентської канцелярії.

"На словах, мова йде про штат радників, а фактично - це свого роду" маленький кабмін ", в який підібрані люди, орієнтовані на відповідні сектори економіки і політичні напрямки. Сталося" роздвоєння "президентської влади: є Офіс Володимира Зеленського, а є окремий офіс Єрмака, в якому працюють його квазі-міністри ", - говорить Віктор Небоженко.

Вважалося, що саме попередник Єрмака на посаді глави ОП Андрій Богдан був "людиною Коломойського", так як довгий час працював у нього юристом. Насправді, пан Єрмак і деякі його радники можуть бути пов'язані з оточенням олігарха. Юлія Мостова якось назвала Андрія Єрмака "протеже Тимура Міндіча" - найближчого соратника Ігоря Коломойського і співвласника "Кварталу 95". Відомо, що в березні поточного року пан Міндіч, як мінімум, тричі зустрічався з Андрієм Єрмаком, як раз, коли в парламенті йшли баталії навколо "антіКоломойского закону".

Непрямий зв'язок з оточенням Ігоря Коломойського простежується у Лілії Пашин, яка у Андрія Єрмака завідувала питаннями діловодства. Раніше вона була помічником народного депутата VIII скликання (2014-2019) Олега Лаврика ( "Самопоміч") і головним консультантом фракції "Самопомочі".

На позачергових парламентських виборах Пашин від "Самопомочі" займалася вибори в 94 окрузі (Васильків, Обухів і відповідні райони Київської області). На цьому окрузі виграв відомий соратник Ігоря Коломойського - Олександр Дубинський, який балотувався від "Слуги народу". Представники "Самопомочі" і "Слуги народу" разом протистояли близькому соратнику Петра Порошенка Ігорю Кононенко, який також балотувався по 94 округу.

У 2019-2020 роках Пашин працювала керівником патронатної служби міністра розвитку громад і територій Олени Бабак, яка до призначення входила до фракції "Самопомочі". У 2017-му Олена Бабак, будучи нардепом від "Самопомочі", мала намір добровільно скласти мандат. Згідно з однією з версій, основою метою маневру був прохід до парламенту екс-секретар міськради Луцька Юлії Вусенко.

Її перехід відкрив би цю посаду для соратника Ігоря Коломойського Ігоря Палиці, і той став би в.о. міського голови. Але тоді нардепи не проголосували за дострокове припинення повноважень Бабак. Нагадаємо, саме Ігоря Палицю олігарх хоче бачити в прем'єрському кріслі замість Дениса Шмигаля.

Після місцевих виборів Лілія Пашина отримала солідну посаду першого заступника голови комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Втім, поява Сергія Куніцина - сигнал про те, що Єрмак щільно співпрацює ще з однією олігархічним угрупуванням. Йдеться про команду "газовиків" Фірташ-Бойко-Льовочкін. Останній, до слова, регулярно комунікуює з Єрмаком. Більш того, нинішній союз "Слуги народу" і "УДАРу" в Київраді - наслідок домовленостей між головою Офісу президента і Льовочкіним.

Михайло Подоляк і Олексій Арестович в даний час працюють в зв'язці. Основне завдання - підтримка позитивного іміджу президента і його Офісу за рахунок нарощування активності в соціальних мережах і збільшення кількості позитивних коментарів під постами, в яких мова йде про Володимира Зеленського і керівництво ВП.

Андрій Єрмак займається питаннями "Мінська" і контактами в російському напрямку в цілому ще з часів, коли був просто помічником глави держави. Окремий радник з питань комунікацій у сфері оборони у нього з'явився тільки зараз. Чому не раніше? Найбільш ймовірна причина - історія з російськими "вагнеровцамі", яка разом з низкою скандальних кейсів істотно псує імідж керівника президентської канцелярії.

Історія на деякий час затихла, але на початку грудня з'явилися повідомлення про нібито проведення закритого засідання парламентського комітету з оборони і нацбезпеки, на якому заслухали представників Міністерства оборони, безпосередньо керували операцією із захоплення російських бойовиків.

Офіційних повідомлень не було, так як передбачається, що засідання було секретним. Член комітету від фракції "Голос" Сергій Рахманін лише в загальних фразах розповів журналістам, що після засідання комітету він залишається впевненим в тому, що українська розвідка проводила операцію із захоплення бойовиків ПВК "Вагнера".

Якщо історія про "вагнерівців" і можлива роль Єрмака в ній виявляться правдою, то основне питання полягає в тому, як на це відреагує президент Зеленський. Поки інформаційна хвиля навколо цього кейсу наростає, що рикошетом б'є і по главі держави.

Радники керівника ОП намагаються поліпшити неабияк зіпсовані реноме свого шефа, але допущені помилки вже не виправити. Андрій Єрмак, починаючи з перших тижнів перебування на посаді, здобув імідж "проросійського" діяча, який свідомо йде на поводу у Кремля.

Прагнення до "світу" за всяку ціну, згода на скандальну "формулу Штайнмайера", розведення сил, натяки на можливість проведення виборів в ОРДЛО, призначення Вітольда Фокіна в ТКГ з його неоднозначними заявами, проект створення "консультативної ради" з представниками донецьких окупантів, який так і не був реалізований, - далеко не повний перелік ініціатив, які пов'язують з паном Єрмаком.

"Такі ідеї були сприйняті в експертному співтоваристві як просування не українські, а російських інтересів. Вибори на окупованій території Донбасу неможливі, поки Росія не вивела звідти свої війська. Призначення Вітольда Фокіна та його скандальні заяви про те, що між Україною і РФ нібито немає війни , - також персональна відповідальність Андрія Єрмака.

Москва зацікавлена в таких наративах. Як наслідок, Андрія Єрмака кілька разів називали "російським агентом". Правда це чи ні - повинні розібратися вітчизняні спецслужби ", - зазначив "керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.Подобние підозри посилилися після того, як стало відомо, що Андрій Єрмак володіє двома компаніями -" Інтернпромфінанс Україна "і" М .Е.П "- спільно з підприємцем з РФ Рахамімом Емануіловим, який в свою чергу має зв'язку в російських верхах.

Аналіз даних бази YouControl також показав, що Андрій Єрмак може бути пов'язаний з декількома комерційними підприємствами, діяльність яких досить різноманітна: юридичні послуги, вивчення кон'юнктури ринку будівництво, консультації по оподаткуванню, торгівля фармацевтичними товарами.

У зазначеному переліку найбільш цікавий останній пункт - фармація. Радник Єрмака Микола Беззубенко, перебуваючи на службі в СБУ, виявився фігурантом корупційних скандалів. Представники фармацевтичного бізнесу звинуватили його у вимаганні 250 тис. Доларів за допуск до участі в тендері на постачання МОЗ матеріалів для діалізу на 140 млн гривень.

Після відходу з СБУ Микола Беззубенко несподівано "сплив" в Офісі президента на посаді радника Андрія Єрмака. Як відзначають спостерігачі, перші особи країни можуть бути зацікавлені в таких фахівцях, навіть незважаючи на темні плями в біографії. "Вище керівництво завжди намагалося тримати навколо себе колишніх силовиків. Штат радників Леоніда Кучми, коли він був президентом, складався практично з спецслужбистів. Такі люди мають професійний досвід, широкі зв'язки в правоохоронних структурах, спецслужбах, але і не тільки там.

Їх сприяння необхідно, якщо перші особи держави хочуть тримати руку на пульсі всього, що відбувається в МВС, НАБУ, прокуратурі, СБУ та інших органах. Такі фахівці також необхідні для вирішення делікатних питань. Або, як кажуть в народі, для "рішалова", - пояснив глава Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Виходить, що під керівництвом Андрія Єрмака виявилося, як мінімум, дві людини, які добре знають бізнес-процеси в фармації: Микола Беззубенко і Михайло Пасічник. В радників також фігурує ще один великий діяч від медицини - Дмитро Дячук. На користь версії про те, що пан Єрмак має інтереси в фармацевтичному бізнесі, говорить також інсайдерська інформація про те, що він планує посадити Михайла Пасічника в крісло міністра охорони здоров'я.

Ім'я пана Пасічника фігурувало в ЗМІ у вкрай негативному ключі. В тому числі, в зв'язку з діяльністю глави Асоціації виробників ліків України Петра Багрія, якого журналісти називають фармацевтичним олігархом. Глава держави спочатку довірив тодішньому помічнику Андрію Єрмаку зовнішньополітичні питання і контакти з Кремлем. Вдалий перший обмін полоненими, який Банкова змогла конвертувати в ефективну (в плані піару) перемогу, посилив позиції Єрмака в апаратній грі.

На цьому досягнення закінчилися. Обмінів з весни немає, перемовний процес по Донбасу зайшов в глухий кут. Нині ефективність Андрія Єрмака як перемовця - мізерна. У той же час, посилення його позицій у внутрішній політиці і здатність просувати своїх людей на важливі посади - незаперечні. Імітація картини уявного благополуччя для Зеленського з боку Андрія Єрмака триває ...

Автор: Володимир Шевчук

Новини

Популярні теми форуму

analytics