Close button

Жінки зіткнулися з новим наслідком коронавируса

Жінки зіткнулися з новим наслідком коронавируса

Сотні жінок зіткнулися з новим наслідком коронавіруса: передчасним настанням менопаузи. На їх історії звернув увагу Daily Mail, повідомляє Лента.ру.

Так, 46-річна Дон Найт (Dawn Knight) з Сомерсета заразилася коронавірусом в березні, повернувшись з подорожі до Таїланду. Симптоми хвороби - напади кашлю, задишка і слабкість - розтягнулися у англійки на кілька тижнів. У цей час у неї припинилася менструація.

«Мої симптоми COVID-19 були настільки жахливими і тривали місяцями, через що я з трудом могла вставати з дивана, тому відсутність місячних була найменшою з моїх проблем», - зізналася вона.

Через кілька місяців з'ясувалося, що у Найт розвинувся затяжний COVID-19 - вона більше не була небезпечна для оточуючих, проте ряд симптомів зберігся. У червні у неї проявилися нові ускладнення - прискорений пульс і відчуття печіння в руках і ногах, і тоді жінка відвідала лікаря. Результати аналізу крові показали, що репродуктивні гормони естроген, прогестерон і фолікулостимулюючий гормон (ФСГ) були на «постменопаузальному» рівні.

«Лікар поставив мені діагноз "постменопауза"», - резюмувала Найт, зазначивши, що її родички стикалися з припиненням місячних не раніше 50 років.

З таким наслідком перенесеного COVID-19 виявилися знайомі і інші жінки. У групі Facebook для тих, хто у кого симптоми зберігаються тривалий час, багато жінок обговорюють раптове припинення місячних. В опитуванні, в якому взяли участь понад 100 осіб, близько 80 відсотків повідомили про зміну або припинення менструального циклу. За словами засновниці спільноти Клер Хасті (Claire Hastie), з передчасною менопаузою стикаються учасниці з усього світу.

Лікар-терапевт, що спеціалізується на проблемах жіночого здоров'я, Луїза Ньюсон (Louise Newson) пояснила, що такі симптоми затяжного COVID-19, як запаморочення, стомлюваність і сплутаність свідомості, характерні і для менопаузи, що може означати наявність зв'язку між цими явищами.

«Найбільш поширена група людей, які страждають тривалим COVID-19, - це люди у віці 50 років, тому менопауза або перименопауза можуть бути їх симптомами», - підсумувала вона.

Новини

Популярні теми форуму

analytics