Close button

Рідкісне зближення Юпітера і Сатурна. НЕ пропустіть!

Рідкісне зближення Юпітера і Сатурна. НЕ пропустіть!

В день зимового сонцестояння, 21 грудня 2020 року, планети-гіганти Юпітер і Сатурн так близько підійдуть один до одного, що будуть виглядати, як одна - по крайней мере, з Землі, повідомляє DW.

Під завісу 2020 роки нам належить стати свідками рідкісного явища - так званого "великого з'єднання" Юпітера і Сатурна, коли ці найбільші в Сонячній системі планети настільки близько підійдуть один до одного, що будуть виглядати, практично як одне подвійне небесне тіло. В останній раз подібний астрономічний феномен мав місце в Середньовіччі - 4 березня 1226 року. Хоча "рядові" зустрічі гігантів на більшій відстані один від одного відбуваються кожні 20 років. Це трапляється тому, що Юпітер здійснює виток навколо Сонця за 12 років, а Сатурн - за 30.

Сьогодні, 21 грудня, ввечері, спостерігати унікальне явище можна буде, коли стемніє, приблизно через годину після заходу сонця - Юпітер і Сатурн наблизяться один одному на максимально можливу відстань.

яскрава пара

Юпітер і Сатурн пішли на зближення ще влітку 2020 року - по крайней мере, саме з того часу можна спостерігати за цим процесом з Землі. Найбільш вражаючий період припадає якраз на 16 - 25 грудня, коли гігантів розділяє відстань в одну п'яту діаметра повного Місяця (приблизно 694 кілометра).

292fp1xgcl_big.jpg

Юпітер - найбільша планета Сонячної системи

Звичайно, спостерігати за гігантами краще в нічний час. Однак оскільки ці планети досить яскраві, вони проглядаються і в сутінках - якщо, звичайно, небо безхмарне. Особливо яскравий Юпітер. Зараз це найяскравіший об'єкт в нічному небі після Місяця. Він світить спокійним рівним жовтуватим світлом, але, на відміну від справжніх зірок, майже не мерехтить. Сатурн кілька більш тьмяний, ніж Юпітер, однак і його можна порівняти з найяскравішими зірками в нічному небі. Як і його нинішній супутник, Сатурн випромінює своє світло спокійно і практично не мерехтить.

За парадом двох планет-гігантів можна стежити з будь-якої точки земної кулі. Але найкращі умови для спостереження - поблизу екватора. Чим північніше місцезнаходження спостерігача, тим менше у нього буде часу до моменту, коли Юпітер і Сатурн сховаються за горизонтом. Якщо ви хочете знайти в небі Сатурн і Юпітер, з настанням сутінків зверніть свій погляд на південний захід. Приблизно на одному рівні досить низько над горизонтом ви побачите два великих небесних тіла. Справа розташовується більш яскравий Юпітер, зліва - блідіший Сатурн.

газові гіганти

Юпітер і Сатурн називають газовими гігантами. Справа в тому, що обидві планети складаються з водню і гелію, як і Сонце. Кожна з них має атмосферу і покрита хмарами з дрібних частинок з водяного льоду і аміаку. За своєю структурою вони схожі на перисті хмари на нашій планеті. Примітним освітою в атмосфері Юпітера є Велика червона пляма - гігантський шторм, відомий з XVII століття. Астрономи-любителі обожнюють спостерігати супутники Юпітера. В їх число входять, принаймні, 79 небесних тіл.

p85x6m5_hf_big.jpg

Друга за розмірами планета Сонячної системи після Юпітера

Великою популярністю у астрономів-любителів користується і Сатурн, головна визначна пам'ятка якого - його кільця. Вони складаються з уламків льоду з домішками різних елементів. Їх в цілому чотири, хоча з Землі здається, що у Сатурна тільки одне кільце. Кільця утворилися через панівних на Сатурні найсильніших вітрів, ураганів і бур. Швидкість вітру на цій планеті може досягати 1800 кілометрів на годину.

Для неозброєного ока Юпітер і Сатурн практично зіллються 21 грудня в одне дуже яскраве небесне тіло, яке розділиться на два близько стоять один до одного при спостереженні в бінокль або телескоп. Планетна пара буде видно приблизно протягом півтори години, а потім вона сховається за горизонтом. Для спостереження за гігантами необхідно, щоб перед вами був відкритий, нічим не загороджений горизонт на південний захід, оскільки Юпітер і Сатурн будуть перебувати на невеликій висоті над горизонтом.

Тому, хто буде позбавлений можливості спостерігати це унікальне явище, доведеться чекати до 15 березня 2080 року. Ну, а в наступний раз Юпітер і Сатурн зійдуться тільки в 2400 році. Саме такі показники дали розрахунки вчених.

Новини

Популярні теми форуму

analytics