Close button

Як Додік підставив Лаврова з іконою з ОРДЛО

Як Додік підставив Лаврова з іконою з ОРДЛО

Росія відмовилася брати ікону, ймовірно, викрадену в Луганську і подаровану Сергію Лаврову лідером боснійських сербів. Тим часом МЗС України під'єднало до справи правоохоронців, повідомляє Деловая столица.

"Справа про вкрадену українську ікону" на кілька днів затьмарила на Балканах всі інші події. Але невдалий подарунок лідера боснійських сербів Мілорада Додіка главі МЗС РФ Сергію Лаврову став не тільки джерелом грандіозного скандалу. Історія може завершитися тим, що єдиний високопоставлений лідер регіону, який називав Крим російським, відправиться на політичну пенсію - на радість Україні й всьому цивілізованому світу.

Сумнівний подарунок

14 грудня глава Президії Боснії й Герцеговини Мілорад Додік під час зустрічі в Східному Сараєві подарував міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову ікону. Образ Святого Миколая в позолоченому (золотому?) окладі був представлений як "трьохсотлітній" і "знайдений в Луганську". На фотографіях можна розглянути незвичайний "старообрядницький" жест святого (хрещення двома перстами) і печатку з написом: "У.Р.С.Р. Нар. Ком. Освіти Укрнауки Одеська Краєва комісія охорони пам'яток матеріяльної культури".

Меседж сербського члена Президії БіГ зрозумілий: черговий раз зафіксувати лояльність і відданість боснійських сербів Москві. Раніше Додік неодноразово заявляв про те, що "Крим - це Росія", а тепер ось вирішив "мовою символів" вказати на те, що сербська частина БіГ вважає російською й території ОРДЛО.

Офіційно Боснія і Герцеговина не визнає російської анексії Криму і не підтримує російську агресію на Донбасі. Навіть в ООН БіГ не голосує проти кримських резолюцій, як це робить, наприклад, Сербія. Але проблема в тому, що зараз Мілорад Додік очолює (по ротації) т.зв. Президію, Президентство Боснії й Герцеговини, тобто є главою держави. Так що подарована ікона стала символічним проросійським і, одночасно, антиукраїнським, жестом від імені всієї БіГ.

Треба віддати належне Посольству України в Боснії і Герцеговині. Хоча українське дипломатичне представництво в цій країні працює в "усіченому форматі" і є, по суті, "філією" хорватського, дипломати оперативно склали ноту і відправили її в МЗС БіГ.

У документі сказано, що "ненадання публічного негайного й однозначного спростування керівництвом Боснії і Герцеговини інформації про подарунок, володіння або передачу будь-яким способом культурних, історичних або релігійних цінностей, що відбуваються з території України, яка тимчасово перебуває під окупацією Російської Федерації, будуть означати підтримку вищим керівництвом Боснії і Герцеговини агресивної політики й військових дій Російської Федерації проти України, які вже привели до загибелі багатьох тисяч громадян України .

Офіційна реакція державних інституцій БіГ теж не змусила себе чекати. Через 48 годин після "піднесення дарів" Лаврову, Прокуратура Боснії і Герцеговини завела справу і почала перевірку походження ікони на підставі інформації, отриманої від глави МЗС БіГ Бісера Турковича й ноти українського посольства.

На наступний день в МЗС РФ офіційно заявили: ікона XVIII століття з Луганська, подарована главою Президентства Боснії і Герцеговини Мілорад Додіком главі МЗС РФ Сергію Лаврову, буде повернута дарувальникам для уточнення її історії по лінії Інтерполу.

Російські націонал-патріоти "злетіли" і звинуватили керівників російського дипломатичного відомства в тому, що вони "злякалися української ноти" і тепер про них "будуть тільки ноги витирати й правильно робити".

Примітно, що "зірка" цього "пригодницького серіалу", Мілорад Додік, "як в рот води набрав". Після триденного мовчання він раптово позначився хворим, і, хоча тест на коронавірус був негативним, самоізолювався.

Тим часом боснійські соціальні мережі просто вибухнули мемами, на одному з яких, наприклад, зображений Додік, який тримає в руках "Джоконду" Леонардо да Вінчі зі словами "є у мене і для Путіна подарунок".

Подарована Лаврову ікона з Луганська

"Нічні вовки" і "військовий трофей"

ЗМІ за цей короткий проміжок часу встигли висунути вже кілька версій про те, як українська ікона потрапила в Боснію і виявилася у місцевих сербів.

Три найбільш популярних варіанти - старовинний образ був подарований Додік:

  • "Нічними вовками",
  • сербськими "добровольцями", які воювали на стороні "ЛНР",
  • Костянтином Малофєєвим.

Перша версія - про "Нічних вовків" - заснована, так би мовити, на реальних подіях.

Згідно з даними журналістів-розслідувачів балканського проєкту BIRN, в Боснії і Герцеговині існує ціла мережа з сербсько-російських організацій, які забезпечують прямі контакти властей Республіки Сербської з діячами з Росії, які брали участь у збройному конфлікті в Україні. Це, зокрема, байкерський клуб "Нічні вовки".

Широко відомо, що Мілорад Додік свого часу дійсно отримував ікони в подарунок від байкерів "Хірурга" Олександра Залдостанова. Лідер балканського відділення "Нічних вовків" Саша Савич запевняє, що саме цю священну реліквію вони не дарували. "Я не пам'ятаю, щоб Додіку подарували таку ікону, - заявив він боснійським ЗМІ. - Якби хтось із наших людей зробив пожертву, я б знав про це". Однак повністю версію про ікону як подарунок "Хірурга" або його людей заяву балканського "нічного вовка" не спростовує: хіба мало що росіяни могли передавати керівництву Республіки Сербської безпосередньо, чи не оповіщаючи своїх "сербських братів".

Варіант з крадіжкою ікони в окупованому Луганську також є цілком реальним.

Як відомо, в рядах російських бойовиків на Донбасі воювало понад 300 добровольців з Сербії та Республіки Сербської (федеративної частини Боснії і Герцеговини). В середині 2014 року на сході України воював цілий сербський батальйон. Багато з "сербських добровольців" відкрито хвалилися участю в бойових діях на Сході України на своїх сайтах і сторінках у соціальних мережах.

І Сербія, і БіГ, розглядають участь своїх громадян у закордонних збройних конфліктах як кримінальний злочин. Однак єдина людина в БіГ, звинувачений в участі війні на території України, Гаврило Стевіч, був в цьому році виправданий судом Боснії і Герцеговини - за недостатністю доказів. Тим часом стверджувалося, що воював він як раз в районі Луганська. Так що припущення, що ікона, подарована Додіком Лаврову - це "військовий трофей" "сербських добровольців", який "знайшли" в Луганську і привезли в Республіку Сербську, де презентували лідерові боснійських сербів, не таке вже й неймовірне.

"Православний олігарх"

І, нарешті, версія №3: подарунок Додік вручив відомий Костянтин Малофєєв або хтось із його людей.

Відомо, що Малофєєв колекціонує ікони, які він періодично дарує своїм друзям по всьому світу. Так само не секрет, що одним з таких близьких до російського "православного олігархові" людей є Мілорад Додік.

Вичерпне уявлення про відносини Додіка і Малофєєва дає цитата з матеріалу Deutsche Welle:

"Восени 2014 року Костянтин Пікалов в складі танцювального козачого ансамблю зі 144 осіб їздив до Боснії і Герцеговини під час перевиборів президента боснійських сербів, націоналіста Додика, якого підтримував Кремль. Кампанію спонсорував російський бізнесмен Костянтин Малофєєв. Більшість "учасників ансамблю" відмовлялися фотографуватися під час перебування в Боснії, відзначають журналісти. "Козаки" раптово покинули країну в день успішних перевиборів Додіка".

У цій же статті, опублікованій в серпні нинішнього року, зазначається: "З 2014 по 2017 рік Пікалов кілька разів їздив до східної українському кордоні разом з членами ПВК Вагнера".

Тобто розклад, у цілому, зрозумілий. Україна залишається тільки стежити за розвитком подій і допомагати слідству. Підозр - море, і тільки Інтерпол здатний пролити світло на цю темну історію.

На сьогодні ясно одне - український Святий Миколай поставив жирний хрест на кар'єрі сербського політичного "важковаговика", улюбленця Кремля Мілорада Додіка.

Наталя Іщенко

Новини

Популярні теми форуму

analytics