Close button

Що не так з пілотним проєктом Мінінфраструктури й УЗ

Що не так з пілотним проєктом Мінінфраструктури й УЗ

Приватну тягу нарешті пустили на українську залізницю. Однак тут же встановили "ексклюзивний" тариф - майже в 7 разів більше, ніж для самої "Укрзалізниці". РБК-Україна розбиралася в особливостях пілотного проєкту щодо допуску приватних локомотивів до роботи на залізниці й те, чи можна нові умови вважати вільною конкуренцією, повідомляє РБК-Украина.

На минулому тижні "Укрзалізниця", як повідомила її пресслужба, уклала перший договір в рамках впровадження пілотного проєкту про допуск приватних локомотивів до роботи на окремих маршрутах на залізничних шляхах загального користування.

Першою компанією, якій пощастило скласти конкуренцію залізничному монополісту, стала "Українська локомотивобудівна компанія". Компанії тут же призначили тариф на перевезення майже на 7 разів більше, ніж монополії.

Формально "Українська локомотивобудівна компанія" в рамках "експерименту" отримала право на перевезення на таких ділянках: Стрий - Івано-Франківськ; Тернопіль - Шепетівка; Шепетівка - Калинівка 1, Старокостянтинів 2 - Гречани; Старокостянтинів 1 - Гречани; Старокостянтинів 2 - Калинівка 1, Старокостянтинів 1 - Калинівка 1, Гусятин - Ярмолинці - Гречани; Кам'янець-Подільський - Гуменці - Балин - Дунаївці - Ярмолинці - Гречани; Соснівка - Коростень; Сокаль - Клепарів.

В "Укрзалізниці" заявили, що від того, наскільки успішним буде цей "експеримент", залежить, чи будуть допущені до залізничних перевезень інші приватні компанії. Але з урахуванням тарифів, встановлених для приватників, пілотний проєкт може стати провальним.

Тут слід нагадати, що допуск до перевезень приватної тяги є одним із зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Відповідно до цієї угоди, монополія "Укрзалізниці" повинна бути ліквідована, а на її місці повинен з'явитися рівний доступ до залізничної інфраструктури.

У вересні цього року міністр інфраструктури Владислав Криклій повторив все це слово в слово. Більш того ще 10 вересня 2020 року президент Зеленський у своєму листі прем'єр-міністру Шмигалю настійно вимагає усунути дискримінаційну складову у формуванні тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом. У той же день прем'єр доручає міністерству інфраструктури й "Укрзалізниці" розв'язати питання. Але, як бачимо, 2020 рік добігає кінця, а проблема з тарифом, так і не вирішена.

Приватний бізнес вже готовий був в будь-який момент почати інвестиції в інфраструктурні проєкти, але стикався з тим, що прийняття потрібних рішень відкладалося на безвік. Навіть створювалися робочі групи, які зібралися пару раз, але нічого так і не напрацювали.

Минув понад рік, і ось в грудні Мінінфраструктури, нарешті, видало наказ про виділення приватному перевізнику ділянок залізниці, де той може оперувати, але чомусь досі дискримінаційний тариф живий.

Навряд чи подібні умови можна назвати чесною конкуренцією.

Так, зокрема, якщо УЗ перевозить вагон вугілля на відстань 60 км, то для неї тариф складе 2117 гривень, а якщо той же вантаж і на тій самій відстані перевозить приватна компанія, то для неї тариф за розпорядженням відомства Владислава Криклій та УЗ повинен скласти 14 366 гривень.

Як таке стало можливим?

Річ у тім, що приватні локомотиви за наказами Мінінфраструктури були віднесені до 3-го тарифного класу, до якого застосовується коригуючий коефіцієнт 3,722, а коефіцієнт інтенсивності вантажних операцій був подвоєний.

Говорячи простою мовою, в УЗ і Мінінфраструктури вважають, що приватний локомотив - це вантаж на своїх осях, за перевезення якого потрібно заплатити. Ось локомотив УЗ - це зовсім інша справа, адже він хоч теж на своїх осях, але чиї рейки, той і диктує умови.

Додатково до цього відправник вантажу повинен заплатити приватному перевізнику на 20% більше, ніж УЗ, бо ніхто не захотів врегулювати ситуацію, при якій перевезення, по ідеї, повинна проходити по одному документу до станції призначення, навіть якщо перевізників кілька. Так що кожна нова накладна (замість однієї) тягне за собою збільшення ціни перевезення на додачу до астрономічного тарифу.

Тепер уявімо собі, що відправники вантажів, наприклад, аграрії з зерном або гірничо-металургійні комбінати з металом хочуть скористатися приватною тягою, то чим приватні компанії можуть їх залучити? Тільки один пропонує кращі якості перевезення та конкурентною ціною. Але за такими драконівськими правилами приватний перевізник, якому були обіцяні рівні правила для всіх, з порога стає в програшну позицію.

Чи є вихід?

Логістичний комітет Європейської бізнес-асоціації вже кілька років працює над питанням дерегуляції українського ринку локомотивної тяги. Європейські експерти акцентують на невідкладному внесенні змін до деяких нормативно-правові акти Мінінфраструктури, щоб на залізниці з'явилася конкуренція.

По-перше, вважають в ЄБА, необхідно врегулювати процедуру оформлення документів з урахуванням того, що перевізників вантажу може бути кілька, але це не повинно відображатися на тарифі, адже мова йде про "послідовне перевезення". І на підставі єдиного перевізного документа тариф повинен вираховуватися автоматично.

По-друге, визнати очевидне - приватний локомотив нічим не відрізняється від локомотива УЗ, він не є вантажем по визначенню і здоровому глузду, і тому до нього не можна застосовувати коефіцієнт 3 і більше, а тільки 1.

По-третє, також необхідно раз і назавжди врегулювати єдині для всіх правила оформлення накладних, а не намагатися приватним перевізникам створювати безглузді бюрократичні перешкоди.

Історія з листами президента і прем'єр-міністра керівнику профільного міністерства залишає масу питань. І головне питання - умисний чи це демарш профільного міністра і прямі доручення Зеленського і Шмигаль йому не указ?

Фахівці відзначають, якщо ці зміни не будуть внесені, то на проєкті впровадження приватної тяги в Україні можна буде ставити жирний хрест. І розпочав добре діло, просто поховане. Тим більше, що цей проект експериментальний і від його результату залежить, чи зможуть приватні кампанії на рівних умовах з державною "Укрзалізницею" працювати на ринку залізничних перевезень. І чи виконає Україна свої зобов'язання у рамках угоди про асоціацію з Європейським союзом.

Олександр Хищенко

Новини

Популярні теми форуму

analytics