Close button

"Слуги" хочуть скасувати "мовні" штрафи

"Слуги" хочуть скасувати "мовні" штрафи

Народний депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський і ще 27 його колег по фракції внесли до Верховної Ради законопроект №4528, який допоможе скасувати штрафи за недотримання мовного законодавства в сфері обслуговування, повідомляє Klymenko Time.

Нагадаємо, що з 16 січня всі постачальники послуг зобов'язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою. Починаючи від банківських службовців, закінчуючи співробітниками бібліотеки - звертатися до клієнта повинні на українському. Лише на прохання споживача його персональне обслуговування може здійснюватися на іншій мові.

На сайті Ради текст документа поки відсутній, проте є прізвища нардепів, які числяться в співавторів документа. Серед них: Дубинський, Гетьманцев, Качура, Шевченко, Зуєв, Леонов та інші.

"Друзі, з 16 січня набирає чинності норма закону про мову, згідно з якою вся сфера обслуговування, весь бізнес повинен працювати на державну мову, інакше штраф. Немаленький, до речі, до 6800 гривень.

Це абсурд, бізнес зобов'язаний тільки платити податки, і нічого більше, решта регулює ринок. Я не хочу нічого міняти по частинах в самому законі про мову, він весь кривої. Але пропоную просто скасувати ці штрафи, і вирішити це питання, а не плодити донощиків ", - написав Бужанський в соцмережах.

За його словами, не потрібно розповідати перукарям, якою мовою їм стригти, а шиномонтажникам, якою мовою міняти колесо. Адже вони заплатили податки і «більше нічим нікому не зобов'язані, крім своїх сімей».

"Попрошу вас, якщо ви вважаєте, що я прав і, якщо не хочете, щоб вас штрафували за використання вашої російської, румунської, угорської та польської мов, підтримайти мене в цьому питанні.

Давайте керуватися раціональними категоріями, тим більше що вони записані в Конституції. І так, я не здаюся, пам'ятаю, не відмовляюся, і не опускаю рук. Самі ж бачите!) І так, для тих, кому потрібно пояснювати. До української мови цей законопроект не має ніякого відношення, він зовсім про інші речі ", - додав нардеп.

Його публікацію почали масово поширювати в Тelegram і Facebook. Однак не всім сподобалася ініціатива «слуг народу». Екс-директор Українського інституту національної пам'яті, скандальний Володимир В'ятрович також згадав про законопроєкт в Facebook:

«Слуги народу» вирішили піти «в останній і рішучий бій» проти закону про державну мову - зареєстрували в парламенті законопроєкт №4528.

Список авторів красномовний - Бужанський, Дубинський, Шевченко, Гетьманцев, Брагар, Качура - в загальному 28 діячів, яким не дає спокою право громадян на отримання послуг українською мовою у власній державі ".

коментар Бужанського

Редакція зв'язалася з Максимом БУЖАНСЬКЕ і поцікавилася, чи готовий він після публікації законопроєкту до масових звинувачень у «Зрада» або до мітингів прихильників Порошенко.

"Я звик, постійно живу в масовім цькуванні. Є серйозна протидія прихильників Порошенко, є парламентська опозиція. Але є половина громадян України, які розмовляють російською мовою, на угорській мові і на румунській мові, польською та болгарською, які хочуть виконувати свій основний обов'язок - платити податки і не слухати більше ніяких вказівок ", - заявив народний депутат.

На думку Бужанського, ініціативу обов'язково приймуть, адже єдиний обов'язок бізнесу в європейській країні - платити податки.

"Якщо ви прийшли в сферу обслуговування і вам не сподобалося, як вас обслуговують, ви просто йдете туди, де вам комфортно", - зазначив політик.

Раніше прес-служба мовного омбудсмена Тараса Креміня повідомила про штрафи за недотримання закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Діана Хован

Новини

Популярні теми форуму

analytics