Close button

МОЗ: новий штам коронавируса - не привід для занепокоєння

МОЗ: новий штам коронавируса - не привід для занепокоєння

На сьогодні немає ознак підвищеної важкості перебігу хвороби або смертності від нового варіанту SARS-CoV-2, виявлених в Великобританії, повідомляє УНИАН.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України.

"Віруси постійно піддаються мутаціям. Поява нового варіанту SARS-CoV-2 очікувано і не є приводом для занепокоєння. Диверсифікацію SARS-CoV-2 в результаті процесів еволюції і адаптації спостерігають у всьому світі, і вона буде проходити через постійну передачі вірусів» , - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що попередні результати моделювання, повідомлені Великобританією 19 грудня, дають підстави припустити, що новий варіант SARS-CoV-2 здатний швидше передаватися між людьми, ніж інші варіанти коронавируса з прогнозованим прискоренням передачі до 70%.

«Будь-яка підвищена передача може збільшити ймовірність поширення, особливо в періоди, коли люди часто перебувають у великих компаніях, збираються сім'ями для святкувань, подорожують тощо», - зазначили у відомстві.

Вказується, що на сьогодні немає ніяких ознак "підвищеної тяжкості інфекції або смертності, пов'язаних з цим варіантом SARS-CoV-2». Втім, у ЦГЗ зазначили, що більшість випадків інфікування новим варіантом SARS-CoV-2 реєстрували у людей до 60 років, у яких рідше розвиваються важкі симптоми.

Вивчення нового варіанту SARS-CoV-2 продовжується, і результати повинні бути в найближчі тижні.

«Надзвичайно важливим буде спостереження за ефективністю вакцин проти COVID-19, які зараз використовують в тому числі і в Великобританії. Моніторинг первинної вакцинації також може допомогти зрозуміти, чи впливає новий варіант SARS-CoV-2 на ефективність вакцин », - резюмували у відомстві.

Новини

Популярні теми форуму

analytics