Close button

Українські банки успішно проходять коронакризу - НБУ

Українські банки успішно проходять коронакризу - НБУ

Під час кризи українські банки вперше не стали фактором погіршення економічної нестабільності, повідомила прес-служба НБУ, повідомляє UBR.

Навпаки, вони підтримують бізнес і сприяють відновленню економічного зростання, надаючи кредитні ресурси. Фінансовий сектор успішно проходить кризу і належним чином виконує свої функції. Банки увійшли в період пандемії без помітних дисбалансів, досить капіталізованішими і високоліквідними.

Але разом з тим споживче кредитування істотно сповільнилося з розгортанням кризи - зменшився попит, так і пропозиція на ринку. У цьому сегменті протягом II кварталу стався суттєвий приріст обсягів прострочення: деякі банки значно реструктуризували такі незабезпечені кредити. Ризики цього сегмента для банків високі. Тому НБУ підтвердив підвищення ваги ризику за такими кредитами до 150% протягом 2021 року.

"Хоча динаміка галузей нерівномірна, корпоративний сегмент в загальному виявився стійким. Якість корпоративних портфелів банків істотно не погіршилася. Консервативні стандарти кредитування сприяли стійкості позичальників. Своєчасна реструктуризація і мала частка кредитів вразливих галузей забезпечили проходження кризи без значних стресів", - говорять в НБУ.

У той же час посилюються і ризики прибутковості - кредитні ставки в подальшому будуть скорочуватися швидше депозитних. Український банківський сектор залишається високоприбутковим завдяки стійкості операційних доходів і відсутності значних кредитних втрат.

Чисті комісійні доходи тільки тимчасово знизилися на піку кризи, проте в наступних місяцях стрімко відновилися. Чистий процентний дохід росли завдяки збереженню високого процентного спреда (різниця між кращими цінами покупки і продажу в один і той же момент на який-небудь актив) - протягом року ставки за активами та зобов'язаннями знижувалися паралельно.

"У середньостроковій перспективі звуження спреда неминуче. При збереженні макроекономічної стабільності ставки по кредитах будуть знижуватися і далі. У той же час простір для зниження депозитних ставок, які сьогодні є найнижчими в історії українського банківського сектора, дуже обмежена. Тому зниження маржі по кредитних операціях - ключовий ризик для прибутковості в наступні роки ", - пишуть в регуляторі.

У Нацбанку запевняють, що його заходи пом'якшили проходження банками кризи. З квітня НБУ задіяв ключові доступні для центробанку інструменти з метою сприяння подоланню кризи.

"Кроки НБУ були близькі до тих, що робили регулятори інших країн. Зокрема, щоб дати банкам більше простору для дій було призупинено впровадження буферів консервації капіталу і системної важливості", - йдеться в повідомленні.

Банки достатньо капіталізовані, але повинні готуватися до новацій в частині вимог до капіталу: достатність капіталу банківського сектора значно перевищує мінімальні рівні.

В цілому вплив кризи на капіталізацію банків м'якше, ніж червневі оцінки НБУ на основі експрес-стрес-тесту. Це, зокрема, пояснюється меншим економічним шоком в порівнянні з припущеннями стрес-тесту і стійкістю кредитного портфеля. У наступні два роки НБУ запровадить ряд новацій в частині вимог до капіталу банків.

Всі вони покликані усунути певні прогалини в регулюванні і гармонізувати українські правила до рекомендацій Базельського комітету.

Новини

Популярні теми форуму

analytics