Close button

Ознаки депресії

Ознаки депресії

Незважаючи на те, що таке слово, як "депресія", відомо практично кожному, далеко не всі люди можуть назвати ознаки депресії і розпізнати її, коли вона виникає, повідомляє Обозреватель.

Це вміння може виявитися корисним для того, щоб вчасно помітити початок депресії у себе або ваших друзів і родичів. Звичайно, краще, щоб вам це ніколи не знадобилося.

Отже, які основні ознаки депресії? Основу клінічної картини депресії становить депресивна тріада: зниження настрою, уповільнення темпу мислення зниження рухової активності.

Хворі, які страждають від депресії, мають стабільно знижений настрій, це стан називають гіпотіміей. У них також спостерігається ангедония - часткова або повна неможливість відчувати задоволення. Такі люди не помічають в житті нічого хорошого, вони бачать все навколо в сірих і чорних тонах. Зниження фізичної активності проявляється в тому, що хворий може весь день не вставати з ліжка, у нього немає не тільки ніякого бажання, але і сили будь-куди йти і що-небудь робити. Думати дуже складно, утруднена концентрація уваги і сприйняття інформації. Здійснити навіть елементарне математичне дію або відповісти на питання - буває чималою навантаженням для людини з депресією.

Слід підкреслити, що депресія - хворобливий стан, воно не залежить від наявності або відсутності бажання людини знаходиться в ньому. Тому поради по типу "не сумуй і все буде добре" або "візьми себе в руки" приблизно так само ефективні, як при бронхіті би мовити "не кашляй і все налагодиться".

Перший депресивний епізод не завжди, на жаль, закінчується, так як 40% хворих страждають від депресії близько року, 20% - більше двох років і 17% страждають від депресії протягом усього життя.

Депресія значно впливає на якість життя людини. Особливо, якщо депресивні епізоди повторюються і за Міжнародною класифікацією хвороб (МКБ) 10 це захворювання називається "рекурентності депресивний розлад".

Сумно, що часто депресія сприймається хворим і його оточенням просто як слабкість або недолік характеру. Замість того, щоб направити людину до фахівця, його звинувачують в ліні і розбещеності, радять взяти себе в руки і перестати так себе вести. Але все це не допомагає. Депресія - психічне захворювання, яке потрібно лікувати, а не чекати, коли "саме пройде".

Якщо депресія проявляється соматичними симптомами - це значно ускладнює діагностику. В основному через те, що хворий в першу чергу звертається до лікаря соматичного профілю, який не завжди може розпізнати депресію. Тривога призводить до активації вегетативної симпатичної нервової системи, і у людини з депресією спостерігається почастішання серцебиття, підвищення артеріального тиску, а також проноси, метеоризм і інші симптоми. І тоді ці хворі звертаються за допомогою до кардіолога, гастроентеролога або до терапевта, сімейного лікаря.

У депресивного хворого може не бути сил, щоб прийти на прийом до психіатра, тому завдання родичів - не засуджувати його за це стан, а привести до фахівця, щоб допомогти йому скоріше повернутися до повноцінного життя.

Новини

Популярні теми форуму

analytics