Close button

Королі градуса: як ділять ринок спирту

Королі градуса: як ділять ринок спирту

В середині вересня 2020 року почалася приватизація майна держпідприємства «Укрспирт». На приватизацію першої хвилі потрапить 41 завод з 78. Станом на 21 грудня 2020 роки вже продано 16 заводів, повідомляє The Page.

Серед покупців - депутат від «Слуги народу», люди, які пов'язані з олігархом Ігорем Коломойським і маловідомі компанії, які виникли з нізвідки в 2020 році. Невідомі компанії дають підстави припускати, що на аукціон намагалися ввести клонів або третіх осіб.

spirt-z-rus-large.jpg?v=1608564740

Хто і як демонополізує спиртову галузь України

Перший завод - Немирівський продали на аукціоні за 55 млн грн компанії "ЛВН Лімітед" (ТМ Nemiroff), яка була єдиною, хто подав заявку на участь в аукціоні. 26,68% акцій компанії Nemiroff Vodka Limited (Британські Віргінські острови) володіє Белла Фінкельштейн через Alverstone Trade and Invest (Британські Віргінські острови), ще 26,68% акцій цієї ж компанії належать Якову Грибову (через Luxon Management Limited на Кіпрі), 46 , 64% акцій належать Анатолію Кіпішу через Afaith Investments Limited (Британські Віргінські острови). Nemiroff Vodka Limited володіє компанією Nemiroff Intellectual Property Establishment (Ліхтенштейн), яка володіє ТОВ «ЛВН Лімітед».

Простими словами - Nemiroff викупив свій фірмовий завод. І до цієї купівлі немає ніяких питань.

Чого не можна сказати про другий завод, який пішов з молотка за 50 млн грн. Артемівський спиртзавод купила фірма «Альтернатив Енерджі Сорсес Солар». Власниця фірми, яку створили з метою будівництва і подальшої експлуатації промислової наземної сонячної електростанції, з 2019 року є доцент кафедри менеджменту і публічного адміністрування Харківського національного університету міського господарства імені А.М. Бекетова Міліція Волкова. Раніше «Альтернатив Енерджі Сорсес Солар» володіла фірма «Міжнародна страхова компанія» - заступник голови Харківської ОДА Михайла Добкіна і бізнесмена Василя Хоми.

Третій лот - ОВЕЧАЦЬКИЙ спиртовий завод, продали за 53 млн грн. Спочатку переможцем була компанія «Амеланд», яка збільшила пропозицію в ході торгів аж на 100 грн. За інформацією Youcontrol, компанію зареєстрували в липні 2020 року, зі статутним капіталом в 450 тис. грн. Засновник і кінцевий бенефіціар - Головко Володимир Зіновійович. Людина з аналогічним ПІБ балотувався райрада Київської області від «Радикальної партії Олега Ляшка». Ще, за даними ЧЕСНО, Головко заснував і керує фірмою охоронних послуг «Альянс Безпека».

Однак зараз на сайті ProZorro. Продажі рішення про перемогу «Амеланд» скасовано, а переможцем аукціону числиться найближчий конкурент компанії на торгах - приватна фірма «Укрхімресурс», яка заснована в 2003 році. Кінцевий бенефіціар - Позднякова Ярослава. Два тижні тому, за кілька днів до передачі у власність, обладнання заводу намагалися вивезти на металобрухт. У відповідь на це «Укрхімресурс» заблокував виїзні ворота і найняв охоронну фірму.

Наступний завод - Лопатинський продали за 50 млн грн, що на 165% більше за стартову ціну. Покупцем стала компанія «Офіс інвестицій», зареєстровано 16 грудня 2019 року. Засновник і директор - Віталій Толок. Ще він вказаний власником компаній «Озон інвестмент», «Завод-Інвест». Ще людина з аналогічним ПІБ - директор фірм «Надрапростор» і «Юнол Ойл».

В останніх двох до Толока директором була Марія Мартиненко, яка була пов'язана з «Іст Юроуп Петролеум» (раніше - «Голден Деррік»). Її контролером називали бізнесмена Павла Фукса. За часів президентства Віктора Януковича ця компанія була близька до колишнього міністра Едуарду Ставицькому.

П'ятий - Бершадський спиртзавод продали єдиному претенденту - одеської компанії Аква Солар Інвест за стартову ціну в 19,8 млн грн.

Компанія була зареєстрована 11 грудня 2019 року зі статутним капіталом в 10 тис. грн, Її кінцевий бенефіціар - Фелікс Луцький, який раніше займався нежитловим будівництвом і продажем будматеріалів. Ще з 2007 року він засновник і директор підприємства «БАФ», яке займається неспеціалізованій оптовою торгівлею продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.

Наступний спиртзавод - Суходольський продали за 60,3 млн грн компанії «Фінанс-сервіс плюс», яку нещодавно перейменували в Спиртовий завод «Суходоли». Компанія зареєстрована в 2017 році. Основний вид діяльності з недавніх пір - дистиляція, ректифікація та змішування спиртних напоїв. Ще компанія займається виробництвом хліба та хлібобулочних, борошняних та кондитерських виробів, виробництвом мила, засобів для чищення, миючих та полірування.

Раніше компанія займалася діяльністю в сфері бухгалтерського обліку та аудиту і консультація з питань оподаткування.

Кінцевий бенефіціар компанії - мешканка Києва Остеренюк Оксана Сергіївна.

Сьомий спиртзавод - Марилівський (Тернопільська область) купив за 120 млн грн іноземний інвестор - молдавсько-румунська компанія Zernoff. Вона була заснована в 2001 році і позиціонує себе какодін з найбільших виробників спирту та алкогольних напоїв у Східній Європі. Засновником є румунська компанія Viteza Optim, а кінцевими бенефіціарами - Георгій Козовякін і Денис Чібізов. За даними на сайті компанії, після модернізації заводу в 2015 році, Zernoff досягла виробничої потужності в розмірі 3 млн л спирту, 2, 4 тис. Тонн DDGS і 450 тонн CO2 щомісяця. За даними ЗМІ, нещодавно компанія опинилася в центрі скандалу про підробку бренді.

Ще один завод в Тернопільській області - Козловський продали за 59 млн грн київської компанії Бізнес-Ініціативи.

Бенефіціарним власником зазначена дружина нардепа від групи «За Майбутнє» Ігоря Палиці - Оксана Палиця. Ігор Палиця є давнім партнером олігарха Ігоря Коломойського.

У жовтні 2020 року аналітики «Центру протидії корупції» виявили що Оксана Палиця в передмісті Женеви - Шен-Бужері - володіє апартаментами на розкішній віллі, яку оточує площу з ландшафтним дизайном, басейном і тенісним кортом. Ігор Палиця стверджує, що він розлучений зі своєю дружиною з 2002 року, однак є серйозні підстави вважати, що розлучення є фіктивне і було зроблено з метою уникнення декларування всіх активів Оксани Палиці.

Лужанський спрітзавод в Чернівецькій області за 21 млн грн продали компанії Агро Бізнес Вип. Кінцевим бенефіціаром компанії вказана депутат Гайсинського райради від «Слуги народу» Ірина Марчук і компанія Quality M & D, яка зареєстрована в США. Агро Бізнес Віп спеціалізується на неспеціалізованій оптової торгівлі.

Ще один завод в Тернопільській області продали за 55 млн грн. Хоростківський спиртзавод придбала будівельна компанія Вест Вей, зареєстрована у Львові. В ході торгів компанія запропонувала за все на 1 грн більше, ніж конкурент - компанія Транс-Н.

Вест Вей була зареєстрована у вересні 2016 року, основний вид діяльності - будівництво та житлових та нежитлових будівель. Власник фірми - бізнесмен Володимир Каінск з Львівської області. У 2012 році він шукав роботу економістом-аналітиком з бажаною зарплатою в 4 тис. грн. Згідно резюме, раніше він працював в компанії «Галичина», на меблевому комбінаті і меблевій фабриці.

За Залозецький спиртзавод в Тернопільській області конкурували шість компаній. Його продали за 80 млн грн київської компанії Глермонд Трейд, яка заплатила на 10 тис. грн більше, ніж її найближчий конкурент на торгах. Кінцевий бенефіціар Глермонд Трейд - Наталія Шлапак, яка працювала керівником апарату суддів в Коростишівському районному суді Житомирської області. До неї бенефіціаром був Олександр Сахнюк, який працював в державній виконавчій службі Знам'янського району, Кіровоградської області.

spirt-tseny-large.jpg?v=1608564782

Фото: ФДМУ

Должоцкій спиртзавод в Хмельницькій області за 61 млн грн купила компанія "Сучасна комерційна Нерухомiсть". Вона була зареєстрована в лютому 2020 року, а її кінцевим бенефіціаром значиться Дмитро Березовенко. До того, компанія називалася «Залізобуд Груп» з бенефіціаром Хецуріані Вергілія.

Тринадцятий спиртзавод за 84 млн грн продали компанії з Донецької області Укркермаресурс. Вона виграла Мартиновський спиртзавод у Вінницькій області у свого основного конкурента - компанії «Сучасна комерційна Нерухомість» - з різницею в 677 грн.

Укркермаресурс раніше була зареєстрована в Донецьку, але змінила адресу на Константиновку Донецької області. Компанія належить через ТОВ «Керамресурс» Вардухі і Магаку Магакян, які зараз проживають в Києві на Печерську.

Воютицький спиртзавод за 48 млн грн продали компанії «Сучасна комерційна нерухомість», яка вже купила Должоцкій спиртзавод. Компанія всього на 100 грн обійшла найближчого конкурента на торгоах - ТОВ «ХІМТАЙМ». Останню зареєстрували в лютому 2019 року.

П'ятнадцятий спиртзавод - Вишняківський (Вишняки, Полтавська область) продали за рекордні 234 млн грн. За нього на торгах змагалися відразу 8 компаній. Переможець - РесурсПромЗахід обігнав свого найближчого конкурента на 13 грн. РесурсПромЗахід видобуває корисні копалини. Зареєстровано підприємство було всього 4 місяці тому Сергієм Поліщуком з Кагарлика.

Шістнадцятий спиртзавод, (теж Вишняківський, але вже з Кременчука), купила відома компанія «Сучасна комерційна нерухомість» за 23,1 млн грн. Компанія вже витратила на спиртзаводи 132,1 млн грн.

Приватизація «Укрспирту»: як зміняться ціни на продукцію

За словами заступника глави Фонду держмайна (ФДМУ) Тараса Єлейко, Україна була одна з двох країн в Європі де була монополія на виробництво спирту. Другою країною була і залишилася Білорусь.

За продаж 16 спиртзаводів отримали понад 1 млрд грн. ФДМУ очікує цифр близько 2-2,5 млрд грн за продаж 42 заводів. Від продажу активів концерну «Укрспирт» теж очікуються цифри в мільярди грн.

«Монополія мала не найкраще вплив на спиртову галузь, тому що з 80 місць, де проводився спирт, регулярно працювало не більше 20, в той час як всі інші простоювали. А це - податки, інвестиції та робочі місця. Робочі місця в не більше розвинених містах, де спиртзавод є основним місцем роботи. І коли він зупинявся - це ставало великою проблемою для таких містечок, це підвищувало витрати держави і давало не найкращі показники спиртової галузі в цілому. Це дійсно буде поштовх для розвитку багатьох сіл, де ці заводи стояли і не працювали. Це - створення багатьох робочих місць, ще, завдяки децентралізації - це наповнення бюджетів громад », - повідомив він.

spirt-vo-vtoruyu-chast-large.jpg?v=16085

Разом з цим, в Україні не було експорту спирту у великих обсягах. Через монополії розвивати цей ринок було важко: працюючі спиртзаводи повинні були нести витрати не тільки за себе, але і за інші компанії, які входять в концерн.

Запуск спиртзаводів без сумніву вплине на ціни. Швидше за все ціни на продукцію можуть знизитися за рахунок конкуренції. Монополія вкладала в собівартість продукції зміст всіх спиртзаводів, які простоювали. Ця висока собівартість була величезною проблемою для експорту.

spirt-proizvoditeli-large.jpg?v=16085647

Нагадаємо, що з 1 липня 2020 роки держава втратила монополію на виробництво спирту. Але до 1 липня 2021 року виробництво спирту буде відбуватися тільки на державних заводах. Далі вже можна буде вводити в експлуатацію нові потужності і будувати нові підприємства з виробництва спирту.

Новини

Популярні теми форуму

analytics