Close button

Як в цьому році змінилися реальні доходи українців

Як в цьому році змінилися реальні доходи українців

Після різкого падіння в першому півріччі, реальні доходи населення почали швидко відновлюватися. Зокрема, в жовтні вони виросли на 10,6% в порівнянні з жовтнем минулого року. Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність, який підготував Нацбанк, повідомляє Минфин.

Карантинні обмеження, які були введені в березні, знизили реальний дохід населення в 2 кварталі 2020 року на 7,2% в порівнянні з показниками за аналогічний період минулого року, говориться в звіті. Однією з причин цього стало істотне зростання безробіття, що досягло 10,3%. На реальний дохід також вплинуло зменшення на чверть отриманої із-за кордону зарплати трудових мігрантів.

Після ослаблення карантину в 3 кварталі і завдяки швидкій адаптації бізнесу до нових умов, основні складові доходів населення знову росли, відзначає Нацбанк. Як пояснює директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук, в цей час збільшувалися як зарплати отримані всередині країни, так і перекази від трудових мігрантів.

Зокрема, стрімко прискорилося зростання реальної зарплати в жовтні до 10,6% у порівнянні з показниками за аналогічний період минулого року. «На збільшення зарплати вплинуло підвищення мінімальної заробітної плати і відповідна індексація зарплати насамперед у бюджетній сфері, а також зростання доходів ІТ-працівників», - йдеться в звіті НБУ.

%D1%80%D1%801.PNG

Що буде далі

Згідно з прогнозом НБУ, в найближчі місяці реальний наявний дохід продовжить рости, але темпи можуть сповільнитися. «Ключовий фактор ризику - посилення карантинних обмежень і пов'язана з цим невизначеність, особливо в сфері торгівлі та послуг. Ризики значних втрат безпосередньо пов'язані з тривалістю і жорсткістю подальших обмежень », - зазначає регулятор.

У той же час, говориться в звіті, доходи підтримає відносно швидке відновлення заробітної плати в інших секторах, що відрізняє цю кризу від попередніх.

Новини

Популярні теми форуму

analytics