Close button

Гормональний баланс - рекомендації до здоров'я

Гормональний баланс - рекомендації до здоров'я

У великому переліку проблем зі здоров'ям ми схильні звинувачувати гормони. Для здоров'я людини надзвичайно важливий гормональний баланс, так як навіть слабкі зміни в співвідношенні гормонів можуть спричинити за собою сумні наслідки, повідомляє Econet.

Гінекологи та мамологи стверджують, що так звані «жіночі недуги», які передбачають гормональні збої, значно помолодшали. Сьогодні онкологія молочної залози зустрічається навіть 20 літніх пацієнток.

трохи фізіології

Ендокринна система функціонує за принципом зворотного зв'язку. Ось як можна наочно розібратися в механізмі зазначеної зв'язку:

  • Є якийсь датчик - відділ головного мозку гіпоталамус. Останній реєструє показник, наприклад, рівень гормону тироксину.
  • Припустимо, рівень недостатній. І гіпоталамус посилає сигнал «зазначений показник необхідно виправити».
  • І гіпофіз - ще один відділ мозку, який підпорядковується гіпоталамусу, секретує тиреотропний гормон.
  • Його сприймає щитовидка, і відповідає виробництвом більшого обсягу тироксину.
  • Гіпоталамус фіксує новий сигнал «рівень нормальний» і зупиняє секрецію даного гормону.

У ряді гормональних збоїв петля зворотного зв'язку розривається. Наприклад, щитовидка не здатна виробляти гормону стільки, скільки необхідно, або стабільно синтезує гормони в надлишку. Гормони гіпофіза в багатьох випадках виступають індикатором інших гормональних показників. Немає сенсу відразу здавати аналізи на всі гормони. Доктор в першу чергу дивиться на стан пацієнта і випише напрямок на аналіз так званих «тропів» гормонів або кінцевих показників (вміст цукру).

Гормонального здоров'ю необхідно приділяти особливу увагу. Адже на функції ендокринної системи діють вік, генетика захворювання, а, крім того, раціон харчування, спосіб життя, медикаментозні препарати.

Рекомендації, як контролювати гормональний баланс:

  • Здорове харчування і фізичні навантаження - основа здорового способу життя. Фізичні навантаження відволікають, тому людина заспокоюється, витрачає калорії, знижується вміст цукру і вага, а судини звільняються від холестерину.
  • Необхідно дотримуватися оптимальний режим сну. Переважно спати як мінімум 7 годин на добу. Особи, які відчувають дефіцит сну, схильні до тривоги, переїдання, мають ризик виникнення і прогресування діабету 2-го типу.
  • Слід мінімізувати споживання цукрів і білої муки.
  • Важливо споживати достатній обсяг мікроелемента йоду. Без нього щитовидка не в змозі синтезувати тиреоїдні гормони. Рекомендована добова доза йоду - близько 150 мг.
  • Доцільно тримати під контролем індекс і охоплення талії. Зазначені показники можна дізнатися у сімейного лікаря. Вага і співвідношення талії і стегон - кращі індикатори ризику гормональних збоїв і проблем серцево-судинної системи.
  • Покінчити з курінням. Дана згубна звичка впливає на баланс гормонів щитовидної залози.
  • Для жінок важливо мінімізувати споживання алкоголю, який діє на обмін естрогенів і підвищує ризик виникнення гормон-залежних злоякісних новоутворень.
  • Не слід в побуті користуватися пластиком з вмістом фталатів: мова йде про пластик типів 3, 6, 7. Фталати мають властивість втручатися у функції статевих гормонів.

Гормони і жінка

Гормони в організмі виробляє ендокринна система, яку складають яєчники, щитовидка, підшлункова залоза, надниркові залози і інші залози внутрішньої секреції. Наприклад, в надниркових залозах синтезуються сполуки, що відповідають за регуляцію кров'яного тиску, жирового і вуглеводного обміну, статеві гормони.

На даному етапі фахівцям відомо близько 150 гормонів, але ключові для організму жінки - це естроген і прогестерон. Естроген надає фігурі округлість, мелодійність голосу. Прихована від всіх функція естрогену полягає в підготовці зустрічі яйцеклітини зі сперматозоїдом, інакше кажучи, зачаття.

Прогестерон регулює жировий обмін, підтримує імунну захист і теплообмін, а при вагітності відповідальний за зростання і розвиток плоду.

Жіночі хвороби через гормонального збою значно помолодшали.

Ритм коливання вмісту гормонів в продовження місячного циклу закладено в жіночому організмі природою, і гормональна динаміка збігається зі змінами в тілі жінки, не маючи ніяких наслідків.

Однак, показник гормонів не повинен перевищувати (і навпаки) допустимі норми. Якщо порушується рівновага, має місце гормональний дисбаланс. Якщо рівень певних гормонів завищений, є ймовірність виникнення проблем наступного характеру: патологія вагітності та пологах, пухлини, недуги ендокринної системи.

Що викликає порушення гормонального рівноваги

Стабільне стомлення, стрес ведуть до перевитрати наступних необхідних елементів: магній (Mg), калій (K), натрій (NA), кальцій (CA), селен (Se). Дефіцит зазначених мінералів тягне збої у функціях органів внутрішньої секреції і робить реальним ризик появи новоутворення у молочній залозі. Ключові мінерали для жіночої ендокринної системи - кальцій (СА), магній (Mg), марганець (Mn), мідь (Cu), хром (Cr), цинк (Zn).

Напруга, психологічні перевантаження стають причиною безсоння, втрати апетиту або, навпаки прагнення «заїсти» емоційний голод. У перший час організм запускає різні механізми з метою повернути рівновагу і не привести до збоїв на біохімічному, клітинному та інших рівнях. Однак, якщо складна ситуація продовжує існувати, виникають збої в менструальному циклі, болі в області молочних залоз - симптом мастопатії.

Проблеми зі щитовидною залозою

Часто жінки не підозрюють, що у них є проблеми зі щитовидкою. Доктор може поставити діагноз «гіпофункція щитовидної залози» за показником гормонів в крові і урине. Коли діагноз встановлений, пацієнтці призначають лікування, і через деякий час жіноча репродуктивна система починає працювати нормально.

Порушення функцій печінки

Якщо функції печінки порушені, з'являється загроза гормональній системі в цілому. В організмі надмірно акумулюються естрогени, адже саме печінку розщеплює зазначені гормони. Підвищений вміст естрогену загрожує мастопатію і новоутвореннями в молочних залозах.

Найбільшої шкоди печінки завдає жирна їжа, спиртні напої і безконтрольний прийом медикаментозних препаратів.

Отже. Здорове гормональну рівновагу передбачає привабливу зовнішність, гарний настрій жінки. Це база жіночого здоров'я. Якщо ви вважаєте, що ваш гормональний баланс порушений, слід негайно записатися на прийом до гінеколога / ендокринолога.

Новини

Популярні теми форуму

analytics