Close button

МОЗ: "британський штам" в Україні не реєстрували

МОЗ: "британський штам" в Україні не реєстрували

В Україні поки не зареєстрований новий штам коронавируса, який поширився в Великобританії. Про це заявив в. о. генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ України Ігор Кузин, повідомляється на сайті ЦОЗ, повідомляє УНИАН.

Він запевнив, що вся державна лабораторна мережа забезпечена необхідним обладнанням і здатна виявити SARS-CoV-2 у пацієнтів незалежно від його штамів.

"На даний момент вже зареєстровано 12 000 мутацій генома коронавируса, і всі вони коректно визначаються тест-системами, які використовують в Україні. Ще на початку пандемії, за рекомендацією ВООЗ, ми почали і продовжуємо використовувати тест-системи, які визначають РНК вірусу з декількома фрагментами його генома. Вірус піддається мутаціям, всі ці форми досліджують і поки відсутні повідомлення про суттєві зміни його геному, які мали б істотне клінічне або діагностичне значення ... Так званий "британський штам" у нас не реєстрували ", - запевнив він.

У ЦГЗ вважають, що поява нового штаму вірусу не пов'язане зі стартом вакцинального кампанії в Великобританії. Кузін зазначив, що дані про нові штами вказують на те, що вони не означають більш важкий перебіг хвороби або зростання смертності. Проте ними почали частіше інфікуватися люди до 60 років, у яких рідше розвиваються важкі симптоми.

"Таке зростання вірулентності (заразність) викликаний мутацією шип-подібного протеїну коронавірус, яким він зв'язується з клітинами людини, і такий варіант швидше поширюється від людини до людини", - резюмував Кузін.

Новини

Популярні теми форуму

analytics