Close button

22 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони

22 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони

День енергетика - це професійне свято всіх працівників промисловості, що охоплює вироблення, передачу і збут споживачам електричної та теплової енергії, яке вони відзначають в один з найкоротших світлових днів у році - 22 грудня, повідомляє Главком.

Щороку 22 грудня в Україні відзначається День працівників дипломатичної служби, встановлений Указом президента № 1639/2005 від 21 листопада 2005 року, з огляду на "важливу роль працівників дипломатичної служби України у підтриманні мирного і взаємовигідного співробітництва України з членами міжнародного товариства, забезпеченні при цьому національних інтересів і безпеки України, а також захисту прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном ".

Дата для свята була обрана у зв'язку з тим, що в цей день в 1917 році Урядом Української Народної Республіки був створений Генеральний секретаріат міжнародних справ.

Яке сьогодні церковне свято

22 грудня християни східного обряду відзначатимуть свято Зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною. В Євангелії на цей день не описані події свята, однак слова, сказані там, відкривають нам духовну сторону зачаття Богородиці. Адже саме воно стало першим променем надії - початком приготування до приходу Месії.

День зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною

Відповідно до церковного переказу, Анна була дружиною Іоакима. Разом подружжя прожило багато років. І хоча були заможною сім'єю, у них не було дітей, про що вони обидва дуже тужили. Щоб зрозуміти всю глибину горя, сучасній людині потрібно знати, що в ті часи євреї вважали, що бездітність - це покарання за гріхи й ганьба.

Іоаким і Анна не тільки вели праведне життя, допомагали бідним, але й просили Господа про милосердя. Наприклад, Іоаким пішов у пустелю і там 40 днів постив, плакав і молився, щоб Бог подарував йому на щастя дитину. Молилася й Анна.

В результаті Бог змилувався над ними. І вже в досить похилому віці Анна зачала й народила Марію, яка згодом стала матір'ю Ісуса Христа.

Традиції та обряди

У народі в День святої Анни прийнято було молитися святий про зцілення від безпліддя. Ще 22 грудня проходить святкування чудотворної ікони Божої Матері "Несподівана радість".

Перед іконою Божої Матері "Несподівана Радість" моляться про зцілення від душевних недуг, про звернення заблуканих, про спокуту гріхів, за дітей, при глухоті.

Вагітним жінкам в цей день було заведено постити. Вагітні просили в цей день у Всевишнього подарувати їм легкі пологи.

22 грудня бджолярі вважали своїм святом. Після ранкової служби вони йшли в бджоляник, де розташовувалися вулики. Ворушили кожен вулик і читали спеціальну молитву. Згідно з повір'ям, такий ритуал допомагав в наступному році отримати багато меду.

У цей день без особливої потреби з дому намагалися не виходити. Вірили, що вечорами дикі звірі збираються в зграї та нападають на людей.

Прикмети

  • Після Анни сонце повертає на літо, а зима - на мороз.
  • Ясне сонце - на Новий рік буде сильний мороз, якщо ясно, на деревах іній - під Новий рік буде відлига.
  • Яка Ганна до полудня, така зима до кінця грудня.
  • Яка Ганна до нічки, така зима до весни.
  • Коли іній покриває дерева, то це передвісник хорошого врожаю.
  • Коли йде дощ - вся весна буде дощовою.
  • Тихий і безвітряний день - на врожай фруктів.

Заборони

  • Заборонено підіймати гострі предмети, що впали додолу: ножі, виделки, ножиці. Вважається, що, торкнувшись підлоги, вони в цей день наситяться негативною силою.
  • Не варто ризикувати, особливо здоров'ям. 22 грудня воно буде особливо вразливим. З цієї ж причини не потрібно виходити на вулицю роздягненим, вживати в їжу незнайомі продукти та напої.
  • Не рекомендується 22 грудня здійснювати спонтанні покупки. По-перше, речі можуть швидко вийти з ладу. А по-друге, повернути витрачені кошти виявиться дуже важко.
  • Краще не робити в цей день пропозиції руки та серця, не зав'язувати нових знайомств, але і не рвати старі. Всі зміни, зроблені в цей вівторок, виявляться марними.
  • Не можна 22 грудня довго стояти на порозі, в іншому випадку весь тиждень буде невдалим.

Іменинники

Олександр, Василь, Володимир, Вольдемар, Степан, Анна, Єфросинія.

Новини

Популярні теми форуму

analytics