Close button

Харчова добавка E301: вплив на організм

Харчова добавка E301: вплив на організм

Аскорбат натрію (Е301) - це харчова добавка, яку ви можете зустріти в переліку інгредієнтів багатьох продуктів харчування: ковбас, інших м'ясних виробів, дитячих сумішей, хлібобулочних виробів і багатьох інших. Вона представляє собою одну з різновидів вітаміну С - сіль натрієву кислоти аскорбінової, повідомляє xCook.info.

Цей інгредієнт не становить небезпеки для організму людини. Якщо його код або назва вказані на упаковці - покупцеві не варто переживати. Однак при вживанні продуктів, до складу яких входять харчові добавки, слід знати міру і враховувати існуючі протипоказання. Він дозволений до застосування у всіх країнах світу, що обумовлено не тільки його безпекою для організму, але і тією користю, яку він несе.

Зовні аскорбат натрію собою являє порошкоподібну тверду субстанцію, забарвлену або в білий, або в світло-пісочний колір.

Застосування харчової добавки

Антиоксидант Е301 найчастіше використовують у виробництві різноманітних продуктів харчування. Так, наприклад, включають його до складу всілякої випічки, в якій він використовується як регулятор кислотності. В різну м'ясну продукцію додають Е301 для стабілізації кольору. Крім того аскорбат натрію може виконувати і роль консерванту, продовжуючи термін зберігання продуктів харчування. До речі з цією метою Е301 включають до складу маргарину, майонезу і подібної їм жировмісткій продукції.

Іноді харчову добавку Е301 включають в рецептуру продукту з метою збагачення його вітаміном С.

Він входить до складу ліків під назвою «Аскоцин», який застосовують для зміцнення імунітету.

Вплив на організм: користь чи шкода?

Найважливішою позитивним дією аскорбату натрію є його вплив на імунну систему людини. Ця харчова добавка зміцнює його. До речі, аскорбат натрію є чудовою альтернативою вітаміну С для тих пацієнтів, які в силу підвищеної кислотності шлункового соку не можуть його вживати. Також призначають його і в разі індивідуальної непереносимості чистої аскорбінової кислоти. Крім того рекомендований він до вживання в якості вітаміну С для діток.

Харчова добавка Е301 має ще ряд позитивних властивостей. Так, наприклад, вона є відмінною профілактикою серцево - судинних захворювань і атеросклерозу. Крім того вважається, що допомагає цей антиоксидант навіть в боротьбі з онкологією.

При систематичному збільшенні добової норми споживання, яка становить 15 мг на кілограм ваги, можливе формування каменів в нирках, а також неприємні наслідки з боку сечовивідних шляхів. Пов'язано це з тим, що велика кількість аскорбату натрію розщеплюється до кислоти щавлевої, яка дуже шкідлива для людей,які мають захворювання нирок і видільної системи в цілому.

Назви-синоніми харчової добавки Е301

Харчова добавка, про яку йшла мова в даній статті, може носити ще і такі назви:

  • аскорбат натрію;
  • натрій аскорбіновокислий;
  • сіль натрієва кислоти аскорбінової;
  • Sodium Ascorbate.

Добовий норма

Необхідна добова норма: 15 мг на кг маси тіла.

Новини

Популярні теми форуму

analytics