Close button

Влада домовилася з Коломойським за Центренерго

Влада домовилася з Коломойським за Центренерго

Сьогодні на екстреному засіданні Кабміну в.о. міністра енергетики був призначений Юрій Вітренко - екс-топ-менеджер НАК "Нафтогаз", кандидатуру якого не підтримала Рада минулого четверга, повідомляє Страна.

Вітренко, який не так давно зі скандалом звільнився з НАК "Нафтогаз" після сварки з керівником НАК Андрієм Коболєвим, зараз вважається людиною, близькою до олігарха Ігоря Коломойського (хоч сам Вітренко це і спростовує).

У Коломойського ж є досить великі інтереси в енергетиці. Головним чином вони зосереджені навколо державної компанії "Центренерго". І вона до сих пір де-факто контролюється олігархом, незважаючи на те що там уже змінився топ-менеджмент.

При цьому у Коломойського на підприємство дуже великі плани, для реалізації яких якраз і стала в нагоді б підтримка керівництва Міненерго.

"Стояла мета - сісти на схеми Коломойського"

Людей Ігоря Кононенко, який курирував енергоринок при Порошенко, відтіснили від держкомпанії. На зміну їм прийшли люди Коломойського. В.о гендиректора став Віталій Потапенко, а комерційним директором - Олександр Уваров, яких пов'язували з олігархом.

Буквально відразу ж на "Центренерго" почали працювати схеми з постачання вугілля через "дивних" посередників. Зокрема, виплила назва компанії "Нафта Форс" з мільйонними контрактами і копійчаним статутним фондом в тисячу гривень і практично без офісу. Засновники компанії були пов'язані з групою "Приват".

В подальшому таких схем з'являлося все більше, а піраміда фірм-прокладок росла як на дріжджах. "Центренерго" закуповувало за завищеними цінами вугілля і газ, і при цьому продавало нижче собівартості електроенергію на феросплавні заводи Коломойського.

Все це швидко загнало колись прибуткову державну компанію в збитки. Як свідчить звіт аудиторської компанії Baker Tilly, поточні боргові зобов'язання "Центренерго" на кінець 2019 року перевищували вартість її активів більш ніж на 1,4 млрд. Тобто компанія просто нічого не коштувала (хоча раніше на приватизаційному конкурсі за неї давали 6 млрд гривень) .

Вибухнув скандал. Кабмін відмовився затвердити Потапенко на посаду гендиректора компанії і прибрати приставку в.о. І почав шукати "незалежний топ-менеджмент".

Відбором кандидатів зайнявся недавно призначений глава Фонду держмайна Дмитро Сениченко, якого вважали людиною тодішнього прем'єра Олексія Гончарука. І незабаром кандидат був представлений - ним став екс-глава ТОВ "Рівнетеплоенерго" Олександр Корчинський.

На той момент він не був відомий широкому загалу. Також експертне співтовариство цікавило питання - хто стоїть за Корчинським?

Корчинського рекомендував Дмитру Сениченко позаштатний радник глави Фонду, а після - глава наглядової ради "Центренерго" Сергій Слепкань.

Головне питання, яке задавали в Фонді - чи є у кандидата команда топ-менеджерів, готових зайти на ключові посади в "Центренерго", а також чи можуть вони "сісти на схеми" і який дохід забезпечать.

"Потрібні були детальні розрахунки з сумами. Передбачалося, що люди заходять, прибирають з ключових позицій людей Коломойського, аналізують і, по можливості, використовують вже працюючі схеми або впроваджують свої", - говорить джерело.

За такою ж схемою у Фонді здійснювали "підбір" кандидатів на топові посади в обленерго (Миколаїв, Харків, Хмельницький).

У січні і лютому 2020 року з Корчинським провели кілька неформальних зустрічей у Фонді і в кафе "Рандеву". Обговорювалися кадрові перестановки на "Центренерго" і аудит компанії (так як люди Коломойського не допускали Фонд до фінансової звітності).

"Щоб оперативно вирішити питання з призначенням Корчинського, організували" швидкий "конкурс з співбесідою" своїх "кандидатів буквально в один день. Сказали, що, можливо, буде ще співбесіди з Гончаруком, але була тільки зустріч з тодішнім міністром енергетики Оржелем. Вона відбулася 22 лютого, а 26 лютого Кабмін вже затвердив своє керівництво "Центренерго" (тоді ж були затверджені глави трьох обленерго) і заявив про підготовку компанії до приватизації ", - повідомляє джерело.

"У Зеленського сказали - домовляйтеся"

Але як раз після цього почалося найцікавіше. Гончарука викликали до Зеленського з приводу нових призначень.

Зустріч тривала кілька годин. Потім Зеленський і Єрмак поїхали до Кабінету міністрів, де вони провели переговори з Гончаруком та Коломойським із приводу кризової ситуації навколо "Центренерго".

З одного боку, Зеленський хоче показати, що він усуває Коломойського від державних потоків. З іншого боку - вплив олігарха все ще великий і його думку президент не може ігнорувати.

"Коломойський тоді був в люті, так як весь цей процес призначення пішов повз нього. І почав розбиратися, що за людей просувають в" Центренерго "і хто за ними стоїть. Підозрював, що це підступи Ахметова. По суті, він сприйняв призначення в "Центренерго "як" рейдерство". Виникла неприємна ситуація - нібито Коломойському влада обіцяла" Центренерго ", спочатку в користування, потім під приватизацію. А тут таке рішення Кабміну. У президента сказали - вирішуйте все самі, домовляйтеся", - говорить джерело, яке бравло участь в процесі зміни керівництва "Центренерго".

За його словами, цей конфлікт став одним з найважливіших факторів, які прискорили відставку Гончарука на початку березня.

Після чого в переговорному процесі з приводу держкомпанії залишилися лише люди Коломойского і представники Фонду держмайна.

Усі наступні події - додаткові перевірки Корчинського, недопуск його в офіс "Центренерго", блокування його призначення через суд, судові розгляди, заяви про "мінування" Фонду, за словами джерела, були лише прикриттям і спробою відтягнути час.

"Весь цей час йшли переговори по" Центренерго". Аж до травня 2020 року, коли офіційно повідомили, що вдалося поміняти керівництво", - повідомляє джерело.

Потрібні "Центренерго" і шахта "Краснолиманська"

"Всі люди Коломойського, в тому числі Потапенко і Уваров, залишилися на місці. До дирекції Корчинський завів тільки двох своїх людей - Юрія Лісняка та Катерину Миненок. Але вони людям Коломойського не заважають. Всі схеми там як працювали, так і працюють. Люди Фонду отримують, за моєю інформацією, по 20-40 тисяч доларів на місяць за те, що тихо сидять. Плюс їм на відкуп віддали схеми і напрямки щодо поставок товарно-матеріальних цінностей на ТЕС "Центренерго" і проведення ремонтів на енергопідприємстві. Але це все фунти, включаючи Потапенко і Уварова. Всі рішення по "Центренерго" приймають Геллер і Коломойський", - говорить джерело.

У Фонді публічно заявляли про проведення аудиту фінансово-господарської діяльності "Центренерго", зміни топ-менеджменту компанії, покарання винних у доведенні підприємства до банкрутства та організації різних непрозорих схем.

"У підсумку - нічого не зроблено. Йдеться про договірняк", - говорить джерело.

За його словами, Коломойський зараз готується до приватизації "Центренерго". І це головний проект, який зараз цікавить олігарха, так як дозволить йому втриматися в ешелоні великого бізнесу і поправити фінансове становище.

Нещодавно глава ФДМ Дмитро Сенченко заявив, що "Центренерго" виставлять на приватизацію в 2021 році. У Кабміні обговорювалося варіант продажу "Центренерго" в пакеті з держшахтами. Очікувалося, що ціна такого пакету може досягти 10 млрд.

Але з таким навантаженням цей об'єкт Коломойському не сильно цікавий.

"Він хоче з шахтою, але тільки з однією - Краснолиманською", - розповіло джерело в енергосекторі.

Шахта "Краснолиманська" є постачальником вугілля на "Центренерго". Але компанія довго не розраховувалася за нього. І, за словами голови Незалежної профспілки гірників Михайла Волинця, тільки днями виплатила 50 млн гривень за поставлене вугілля.

Пласти ДП "Краснолиманська" на даний момент знаходяться в оренді у однойменного ТОВ, яке контролює група "Укрдонінвест" Віталія Кропачева.

Раніше, за часів Порошенко при "слідкуючим" Кононенко, Карпачов закривав вугільний напрямок "Центренерго". Але зараз компанія Кропачева судиться з "Центренерго" (предмет позову - невиконання держпідприємством зобов'язань на 1,4 млрд). "Центренерго" також подала зустрічний позов - за якість вугілля. Крім того, вже не раз піднімалося питання про те, щоб забрати пласти у Кропачева. Власне, якщо це станеться, то шлях до приватизації "Центренерго" буде відкритий.

Не виключено, що цим великим проектом, крім іншого, і займеться новий в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

Людмила Ксьонз

Новини

Популярні теми форуму

analytics