Close button

Де відпочиватимуть українці на Новий рік

Де відпочиватимуть українці на Новий рік

На початку грудня, коли тільки пішли чутки про новий локдаун, один з туроператорів написав цікавий пост. Виявляється, українці досить своєрідно відреагували на новину бути закритими будинку і вирішили злітати на Мальдіви, повідомляє Букви.

Через великий попит було додано ще кілька рейсів на острови, де відпочинок на одного коштує десь 2000 доларів. За останні кілька місяців Мальдіви стали одним з найпопулярніших напрямків відпочинку для українців. Хоча не втрачають свої позиції і традиційні напрями відпочинку українців - Єгипет і Туреччина.

Туристичні оператори відзначають, що епідемія короновірусу COVID-19 стала надзвичайною ситуацією для всього світу. Глобальний карантин, заборона туристичних поїздок - вимушені заходи країн для попередження подальшого поширення вірусу.

За даними ООН, за час пандемії в першій половині 2020 потік туристів в світі зменшився на 65%, через що галузь втратила в п'ять разів більше доходу, ніж під час фінансової кризи 2009 року. Згідно з дослідженням, різке падіння попиту на міжнародні поїздки в період з січня по червень 2020 викликало втрату 440 млн міжнародних прибуттів і близько 460 млрд дол. експортних доходів від міжнародного туризму.

Також пандемія вплинула на скорочення напрямків, куди компанії возять туристів. Наприклад, якщо в кінці 2019 Join UP! пропонував поїздки в більш ніж 60 країн світу, то зараз ця цифра налічує до 10 напрямків. Скорочення обсягів відбилося на доходах компанії.

У компанії Anex Tour дещо інша ситуація. Туроператор запевняє, що з весняного карантину компанія вийшла з новим баченням роботи. Компанія виросла, збільшився штат співробітників, відкрилися нові департаменти. Компанія розробила нові послуги для своїх агентів і клієнтів. Наприклад, Anex Tour розробила нові пакети страхування з новими страховими програмами ANTI COVI 19 + Фінансовий ризик. За цією програмою, сума, яку покриває страховка, становить $ 30000-40000 залежно від країни.

Мальдіви, Танзанія (Занзібар). До 2020 року багато українців були знайомі з цими країнами тільки на карті або в туристичних буклетах. Дозволити поїхати в ці країни собі могли лише одиниці. Однак короновірус вплинув на туристичну галузь, тому ціни на путівку в Мальдіви в середньому впали на 30%.

За інформацією одного із засновників турбюро Seainside.club Анни Ніколаєвої, вартість путівки на двох на Мальдіви стартує від $ 3800. і вище. В середньому путівка на двох коштує $ 4500-5500 на десять днів. Під час новорічних свят вартість путівки зростає і становить $ 6000-8000. На Мальдіви турбюро відправляє 2-4 чартеру в місяць авіакомпанією МАУ.

На початку грудня маркетолог Євгенія виклала в Instagram фото з відпочинку на Мальдівах разом зі своїм хлопцем. Як розповідає дівчина, 10 днів на островах "вічного літа" в Індійському океані обійшовся Євгенії в 2000$. на людину.

"Поїхати на Мальдіви запропонував мені мій хлопець Андрій. Він і оплатив наші путівки. Поїздка перевершила всі мої очікування. Я постійно просила хлопця ущипнути мене - мені здавалося, що це сон. Вибратися з дощового короновірусного Києва в країну, де цілий рік літо - це найкраще, що трапилося зі мною в 2020 році ", - ділиться враженнями дівчина.

Популярність серед українців Мальдів підтверджують і інші туристичні оператори, хоча ціни можуть бути і нижче - від 950 доларів з людини. Але про кількість замовлень - збільшилися вони чи ні - в різних компаніях відповідають по різному. Тури в районі тисячі за людину цікавлять більшу кількість людей, ніж в минулому році.

"Серед екзотичних напрямків цієї зими нашим туристам доступні подорожі в Домініканську Республіку, Мексику, Шрі-Ланку і Мальдіви. На новорічні свята через зростання попиту ціни можуть вирости на 20-25% відсотків ", - стверджує керівник відділу розвитку напрямків туроператора Join UP.

Популярна серед туристів і африканська країна Танзанія. Цей напрямок став доступним українцям з жовтня по прямимому перельоту SkyUp. Крім пляжного відпочинку на острові і за його межами можна організувати насичену екскурсійну програму. За даними компанії bodotravel, 10 днів на острові Занзібар обійдеться в майже 2700 євро, не включаючи авіаперельоту. Подорож включає сафарі в заповідниках країни, відвідування безлюдного острова, купання з дельфінами і ін.

Топ-менеджер однієї з найбільших логістичних компаній України Олена вибрала для відпочинку з сім'єю не Мальдіви або Танзанію, а більш бюджетний турецький Кемер.

"У жовтні ми взяли тур на 9 днів у Кемер за системою All inclusive. З нами відпочивала наша дворічна дочка. П'ятизірковий готель прямо біля моря обійшовся нам з чоловіком в $ 2000. Я не розумію, навіщо переплачувати за Мальдіви або Домінікану. Крім того, Туреччина набагато ближче і нам з дитиною було набагато простіше перенести переліт ", - ділиться враженнями Олена.

У компанії Anex Tour зазначають, що не згасає попит і на Єгипет. Що стосується Туреччини, то за запитом туристів, туроператор поставив кілька додаткових чартерних рейсів на свята в цю країну. Також до Туреччини багато прямих рейсів українських туроператорів. За даними Seainside.club, зараз в Єгипет літає один чартер на тиждень в Хургаду і один чартер на день від туроператора в Шарм-ель-Шейх.

За даними сайту компанії Anex Tour, 7 ночей в Шарм-ель-Шейху на новорічні свята обійдуться в $ 2-3 тис. У 3-зірковому готелі і з включеними сніданками. А ось 7 днів в Анталії, Туреччина, обійдуться в $ 1 тис. на двох в умовах раннього бронювання за три-чотири місяці.

Крім пляжного відпочинку, туристичні оператори пропонують і відпочинок на гірськолижних курортах. Наприклад, компанія JoinUp возить туристів до Болгарії на курорти Банско, Боровець, Пампорово і в Туреччину на гірськолижний курорт Ерджієс. Популярні раніше серед любителів зимового туризму Австрія, Франція, Польща поки не поспішають відкривати свої кордони через спалах епідемії короновірусу.

За даними директора туристичної компанії "Оріон-Інтур" Юрія Дереша, дешевше лижний відпочинок буде в Болгарії, трохи дорожче - у Туреччині.

"Якщо прив'язуватися до вартості у валюті, то, безумовно, вартість турів зменшилась. Але сама гривня трохи впала по відношенню до долара і євро. У гривнях вартість, можливо, трохи зросла або залишилася колишньою. Частина готелів не відкрилася, частина стимулює продажі на новий рік, щоб хоч щось заробити ", - стверджує Дереш.

Що стосується документів, то для перетину кордону з собою необхідно потрібно мати закордонний паспорт, візу, якщо потрібна для в'їзду в країну, і ПЛР-тест, також якщо це буде потрібно. Туроператори відзначають, що умови для в'їзду в різні країни зараз часто змінюються, тому перед поїздкою радять завжди перевіряти інформацію на офіційних сайтах.

Зараз більшість туристичних операторів дуже сильно сподіваються на вакцину від короновірусу. Вакцинацію від COVID-19 вже почали Великобританія, Канада, США, Ізраїль. Відповідно до заяв уряду, Україна повинна отримати вакцину від ковіду в лютому. Хоча незрозуміло, як ще вплине новий штам вірусу.

Але незважаючи на таку позитивну динаміку, на думку Анни Ніколаєвої, Європа буде закрита для українців до квітня 2021 року.

"Зараз важко щось прогнозувати. За попередніми даними, будуть літати - Туреччина, Єгипет, Албанія, Чорногорія, Хорватія і країни Азії. За Західну Європу сказати складно, все буде залежати від того, наскільки ефективною буде боротьба з короновірусом ", - стверджує Ганна.

Автор: Олеся Литвин

Новини

Популярні теми форуму

analytics