Close button

У Верховній Раді хочуть радикально полегшити платежі за ЖКГ

У Верховній Раді хочуть радикально полегшити платежі за ЖКГ

Якщо ви отримуєте платіжки за тепло по площі, то виною цьому - відсутність будинкового лічильника. Це дороге задоволення, і не завжди по кишені співвласникам квартир. В "СН" хочуть піти назустріч людям і радикально вирішити питання, повідомляє Вести.

Установка за свій рахунок

Йдеться про законопроєкт народного депутата (фракція "Слуга народу") Анастасії Ляшенко "Про внесення змін до Закону України" Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання "про оснащення будівель вузлами комерційного обліку за рахунок оператора зовнішніх мереж".

Закон, в який пропонуються правки, зобов'язує обладнати всі будинки, приєднані до зовнішніх мереж тепло- і гарячого водопостачання, будинковими вузлами обліку теплової енергії і води. А витрати на це повністю покладено на споживачів комунальних послуг. З урахуванням зростання тарифів, погіршення фінансового стану громадян, незадовільною політичною та економічною ситуацією автор проєкту пропонує витрати на установку лічильників перекласти на оператора зовнішніх мереж або виконавця відповідної комунальної послуги.

Як очікує Анастасія Ляшенко, це дозволить зменшити фінансове навантаження на громадян України в частині перенесення відшкодування витрат на установку, обслуговування та заміну будинкових вузлів обліку послуг постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання.

Де гроші брати

Теплолічильник для дому стартує в цінах приблизно від 10 тисяч гривень, є лічильники і по 40 тисяч гривень. Раніше Верховна Рада відстрочила штрафи для підприємств тепло- і водопостачання за неустановку будинкових лічильників до 1 серпня 2022 року. Якщо буде прийнятий цей законопроєкт по лічильниках, постачальникам послуг ЖКГ і операторам мереж доведеться поквапитися.

Тому все питання в грошах. Є кілька джерел фінансування даного проекту.

Джерело першого - самі підприємства. Причому не тільки установка, але ремонт і обслуговування приладів також підприємство компенсує "за рахунок операторів зовнішніх інженерних мереж". При цьому внески за установку, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку споживачами не оплачуються.

Джерело другого - місцеві бюджети. Законопроєкт передбачає, що органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення про виділення з місцевих бюджетів коштів на оснащення будинків лічильниками, а також на їх охорону.

Джерело третього - споживачі. Згідно з текстом проєкту, виконавець або оператор послуги ЖКГ не можуть перешкоджати співвласникам будови в оснащенні будинку лічильником, купленим самими ж співвласниками.

Спожив - врахуй - заплати

Споживання будь-яких витратних речей (послуг) необхідно враховувати в обов'язковому порядку, тому лічильники просто повинні бути, підкреслив в коментарі виконавчий директор Асоціації аудиторів ЖКГ Андрій Гинкул. "Відносно плати за лічильник - оплачувати повинен той, хто споживає. Але лічильник повинен бути у власності співвласників квартир багатоквартирного будинку. Правова формула проста: я споживач - я споживаю - мій лічильник. А на обслуговування - договір з будь-якою організацією, яка може займатися такою діяльністю ", - говорить він.

Експерт вважає, фінансове питання можна вирішити двома шляхами:

  • розстрочкою на кілька років, коли сума на одного споживача цілком посильна;
  • половину витрат мешканцям - співвласникам квартир доплачує місто (міський бюджет).

Андрій Гинкул звертає увагу на успішність програм співфінансування з модернізації будинків, оснащенні їх лічильниками, це дійсно реальна економія. Однак, на його думку, повинен з'явитися суб'єкт правовідносин з комунальниками - спільнота співвласників квартир - який би представляв їхні інтереси.

"Ідеально було б встановлювати лічильники разом з ІТП (індивідуальний тепловий пункт), тоді ефект був би швидшим і відчутним, пов'язаним з тим, як тепло розподіляється в будинку" - переконаний Андрій Гинкул.

Проблему не вирішить

Концептуально закон "Про комерційний облік комунальних послуг" повинен говорити про те, що постачальник послуги повинен брати на себе всі витрати з постачання того чи іншого продукту, зазначив голова Асоціації ОСББ та ЖБК міста Києва Валерій Микитченко. "Тому, коли мова йде про встановлення лічильників за рахунок постачальника цієї послуги, в цьому логіка є: вони надають послугу, вони заробляють гроші на них, і повинні забезпечити якісну послугу. В тому числі, і лічильники", - говорить він.

Однак, коли мова йде про виділення коштів з місцевих бюджетів, експерт не вважає пропоновану норму корисною: "Коли мова йде про муніципальні програми насправді, це за наші гроші, які ми платимо у вигляді податків до місцевих бюджетів. Наскільки я знаю, в Києві на наступний рік передбачено понад 40 млн гривень на лічильники. Всі ці маневри - "отвлекалово", коли на бюджет міста вішають лічильники, до того ж і їх охорону. Комусь потрібно - подумайте, але точно не споживачам ".

Якщо законопроєкт буде прийнятий, у споживачів з'явиться підстава вимагати лічильники. Операторам і постачальникам послуг ЖКГ такі прилади не завжди вигідні, судячи з темпів і готовності їх встановлювати. Але, оскільки ніякої відповідальності за неустановку лічильників в проєкті немає, ніщо не завадить постачальникам і далі тягнути час. Наприклад, поставити питання про перегляд тарифів, включивши в них вартість лічильників і їх обслуговування. До слова, проєкт передбачає і купівлю лічильника самими мешканцями - досить зручна лазівка, щоб, скажімо, поставити будинок на оснащення лічильником у 2022 році, а якщо хочете раніше - купуйте.

Новини

Популярні теми форуму

analytics