Close button

The Guardian прогнозує коли закінчиться пандемія

The Guardian прогнозує коли закінчиться пандемія

Пройшов вже майже рік, як коронавірус SARS-COV-2 було визначено китайськими вченими джерелом нової смертельної респіраторної хвороби. З тих пір більше 1,5 мільйона чоловік померли в усьому світі, а багато країн були змушені вводити жорсткі карантинні обмеження, закликаючи людей самоізолюватись будинку, щоб стримувати пандемію, повідомляє ZN.ua.

Попереду людство чекає рік, який являє собою найбільш складну з точки зору логістики, кампанію громадського здоров'я за всю історію, пише британська газета The Guardian.

Але у всіх цих подіях професор Єльського університету і епідеміолог доктор Ніколас Крістакіс бачить своєрідну закономірність.

"Те, що відбувається з нами, може здатися людям чужим і неприродним, але пандемії зовсім не нові для людства, вони просто нові для нашого покоління", - сказав Крістакис.

Крістакис аналізував хід пандемій протягом тисячоліть і зробив висновок, що так чи інакше, напасті та пандемії закінчуються. Вони завжди закінчуються. Протягом людської історії пандемії закінчувалися навіть до того, як з'являлися вакцини. І то, як люди реагують на патогени - наприклад, через соціальне дистанціювання, визначає силу, з якою пандемія вражає суспільство.

На даний момент запуск масової вакцинації і поширення вакцини є однією з найбільших проблем охорони здоров'я сучасності, нові вакцини проти коронавируса також є одним з найбільших досягнень людства.

Якщо вийде вакцинувати достатню частину населення (за деякими оцінками, приблизно 75%), тоді з'явиться можливість зупинити пандемію набагато раніше і з менш катастрофічними наслідками, ніж якби вона закінчилася сама.

"Ми - перше покоління людей, які мають можливість реагувати на загрозу пандемії в режимі реального часу ефективними ліками", - сказав Крістакис.

Зазвичай, після закінчення пандемії, настає період, коли люди шукають широкого соціального взаємодії, і який, за прогнозами Крістакіса, стане другими «бурхливими 20-ми роками», як і після пандемії грипу 1918 року.

"Під час епідемій релігійність зростає, люди стають більш стриманими, економлять гроші, намагаються уникати ризиків, і ми бачимо все це зараз, як і сотні років тому під час епідемій", - сказав Крістакис.

Крім того, економіки стародавніх цивілізацій також страждали під час хвороб.

"Багато людей, здається, вважають, що саме дії урядів країн призводять до уповільнення економіки - це неправда. Економічний стан уповільнює саме вірус, оскільки економіка страждала навіть в стародавні часи, коли починалася епідемія, і це при тому, що влада тоді не наказувала закривати школи і ресторани ", - говорить учений.

Нове майбутнє, прогнозує Крістакис, настане тільки тоді, коли суспільство успішно організовує масову вакцинацію, можливо, до кінця 2021 року. Потім знадобиться деякий час, щоб оговтатися від соціально-економічного руйнування, яке спричинила пандемія, можливо, до 2023 року. Крістакис прогнозує, що в 2024 року люди намагатимуться вирватися з полону всіх обмежень, які їх змушувала терпіти пандемія. І ця постпандеміческая епоха стане абсолютною протилежністю ери ізоляції: переповнені стадіони і нічні клуб, розквіт мистецтва.

"У 2024 році всі пандемічні тенденції будуть скасовані. Люди будуть постійно шукати соціальної взаємодії. Це може включати ліберальні витрати і зворотний бік релігійності", - сказав він.

Навіть незважаючи на те, що зараз існує кілька варіантів вакцини від коронавируса, на початку доз вистачить не на всіх, до того ж, не всі люди зараз готові робити щеплення.

Вченим потрібно буде продовжувати розробляти інших кандидатів на вакцини, уряд повинен буде оцінювати і затверджувати їх, якщо вони безпечні та ефективні. Також надалі буде з'являтися більш докладна інформація про вже наявні вакцини, скільки триває імунітет після вакцинації, наприклад.

Наступний рік стане випробуванням на витривалість для світу в продовженні дотримання соціальної дистанції, миття рук, носіння масок і уникнення натовпу.

Крістакис попереджає, що люди вже показали себе уразливими до невдалого керівництва, відсутності координації та дезінформації, поширених під час пандемії.

"Як суспільство ми були дуже незрілими. Можна було б впоратися краще", - сказав Крістакис.

Дезінформація, поділ і заперечення - це також особливості, типові для епохи пандемії. Світ змінився, з'явився новий смертельний патоген, який циркулює, сучасне суспільство - не перші люди, яким доводилося боротися з пандемією. Але зараз людству потрібно набратися терпіння, щоб подолати пандемію, резюмує видання.

Анастасія Гурин

Новини

Популярні теми форуму

analytics