Close button

Вчені помилилися в пошуках темної матерії

Вчені помилилися в пошуках темної матерії

Міжнародна група астрономів досліджувала питання пошуку темної матерії за допомогою нейтронних зірок. Це космічні об'єкти з величезною масою і найсильнішими магнітними полями у Всесвіті, повідомляє 3DNews.

Теоретично нейтронні зірки можуть зробити істотний вплив на падаючу на них темну матерію. І цей вплив можна спробувати виявити радіотелескопами.

Вважається, що темна матерія поширена у Всесвіті в співвідношенні п'ять до одного в порівнянні з спостережуваної матерією. Але виявити темну матерію або елементарні частинки, з яких вона складається (або з груп, утворених цими гіпотетичними частками), не вдалося ні в земних лабораторіях, ні в ході спостереження за небом. Присутність в природі темної матерії виявляється лише у вигляді гравітаційних аномалій в космосі. Але вчені хочуть чогось конкретного.

Однією з перспективних для виявлення гіпотетичних частинок темної матерії вважається акісон . Це легка частинка з нейтральним зарядом. Відповідно до теорії, при впливі сильним електромагнітним полем аксіон може спонтанно розпадатися на два фотони. При цьому, як і кожен розпад, він повинен супроводжуватися випромінюванням, діапазон якого залежить від його маси. Якщо вийде виявити характерні випромінювання з боку нейтронних зірок, а вже вони то з їх енергією цілком здатні розірвати аксіон, то факт існування хоча б одного елемента темної матерії був би доведений на практиці.

radio_t.jpg

У серії спостережень астрономи скористалися радіотелескопами Грін-Бенк в США і 100-метровим телескопом Еффельсберзі в Німеччині. Вони вивчили дві найближчі до нас нейтронні зірки і просканували центр Чумацького Шляху, де знаходяться близько 500 млн нейтронних зірок. Вчені шукали випромінювання на частоті близько 1 ГГц, що відповідало пошуку Аксион масою в діапазоні від 5 до 11 мкеВ. На жаль, нічого не виявлено. У той же час це не можна назвати провалом. Можна зробити висновок, що в цьому діапазоні мас аксионів не існує і потрібно пошукати в іншому. Негативний результат - теж результат. Стаття про дослідження опублікована у виданні Physical Review Letters.

Новини

Популярні теми форуму

analytics