Close button

В Україні змінять ПЛР-тести через новий штам

В Україні змінять ПЛР-тести через новий штам

В Україні до кінця грудня змінять ПЛР-системи і процес тестування через новий мутований коронавірус, який зафіксували в Великобританії, повідомляє УНИАН.

Про це на брифінгу заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Великобританія 27 грудня повинна опублікувати дослідження про зміну праймерів (короткий фрагмент ДНК - або РНК-мішені - ред.) нового коронавіруса.

"В кінці грудня Центр громадського здоров'я збере всіх виробників тест-систем ПЛР, а також постачальників і скаже про зміну праймерів для того, щоб змінити наші ПЛР-системи і щоб додати мішень, яка буде виловлювати білок нового вірусу", - сказав Ляшко.

Ляшко запевняє, що тест-системи, які використовують в Україні, здатні виявляти нові штами коронавируса. Він зазначив, що хоче спростувати фейк про те, що нібито українські лабораторії при проведенні досліджень на виявлення коронавірусу методом полімеразної ланцюгової реакції використовують тест-системи, які не вловлюють мутувані штами вірусу.

"Всесвітня організація охорони здоров'я після заяви, яка була оприлюднена в Великобританії, звернула увагу всіх країн на те, щоб вони переглянули тест-системи, які використовуються в країнах, саме на їх прицільність до гену шипа S-вірусу", - зазначив він.

За словами головного санітарного лікаря, Україна ще на початку пандемії прислухалася до рекомендацій ВООЗ і дозволила використання тест-систем, які визначають РНК вірусу з декількома фрагментами.

"Сьогодні навіть при появі нового штаму наші тест-системи спрацюють, і ми будемо чітко виявляти і діагностувати коронавірусну хворобу", - запевнив Ляшко.

Ляшко також зазначив, що в Україні «цілеспрямовано» будуть посилювати тестування, щоб встановити, чи циркулює новий мутований коронавірус в нашій країні.

«Для цього надані відповідні рекомендації, особлива увага звертатиметься на людей з симптомами коронавірусной хвороби, які протягом інкубаційного періоду були у Великобританії або контактували з людьми, які були в Великобританії. І від них, в разі встановлення позитивного діагнозу, буде проводитися забір ізоляту вірусу, і в подальшому передаватися на секвенування для того, щоб ми досліджували геном, і сказали, циркулює в Україні вірус або не циркулює», - сказав він.

Новини

Популярні теми форуму

analytics