Close button

В Україні викрили масштабну міжнародну шахрайську схему

В Україні викрили масштабну міжнародну шахрайську схему

Правоохоронці кількох країн Європи та України викрили міжнародну шахрайську схему з місячним оборотом у 8-10 млн євро. В Україні заарештовано майно фігурантів справи загальною вартістю понад 50 млн євро, повідомляє УНИАН.

Як повідомляється на сайті Офісу генпрокурора, в рамках співпраці між українськими та німецькими правоохоронцями в Україні було відкрито кримінальне провадження щодо міжнародної шахрайської схеми й легалізації (відмивання) майна, отриманого злочинним шляхом (ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209 КК України).

Слідчі задокументували злочинну діяльність організованої групи громадян України та інших країн, яка в період 2017-2020 років реалізувала шахрайську схему заволодіння коштами фізичних осіб під виглядом залучення інвестицій через спеціально створені веб-ресурси.

"Вони нібито дозволяли отримувати прибуток через проведення операцій з купівлі-продажу різних активів: банківських металів, іноземної валюти, криптовалюта, цінних паперів тощо. Для введення інвесторів в оману, за допомогою програмного інтерфейсу сайт імітував угоди купівлі-продажу та фіктивне зростання в 100 і більше разів прибутку від вкладених коштів.

Коли вкладники подавали заявку на виведення прибутку в готівку їм дзвонили працівники спеціально створених колл-центрів як представники торгових платформ і вимагали внесення збору за обслуговування і комісії за переведення в готівку - додатково 15% від суми отриманих коштів. Після оплати акаунти інвесторів блокувалися, а розміщені на них кошти привласнювалися організаторами шахрайської схеми", - пояснюють суть шахрайства в Офісі ДП.

Встановлено, що кошти "інвесторів", які платилися через такі сайти, фактично зараховувалися на рахунки ряду підконтрольних організаторам підприємств у Великобританії, Угорщини, Чехії, Естонії та інших країнах з подальшою їх легалізацією.

Орієнтовний місячний оборот шахрайської схеми становив від 8 до 10 млн євро. Більшість постраждалих - громадяни Німеччини, Австрії, Швейцарії та Великобританії.

У Сербії та Болгарії правоохоронці провели обшуки в приміщеннях і офісах колл-центрів, через які працювала схема. Затримано 9 фігурантів справи.

Українські слідчі встановили, що до організації схеми причетні громадяни України. Вони фактично керували роботою сайтів, здійснювали виведення коштів і легалізували їх на території України.

"Під час обшуків за місцями проживання та здійснення кримінальної діяльності фігурантів виявлено та вилучено грошові кошти еквівалентом 1 млн дол. США, чорнові записи, документація та комп'ютерна техніка. В рамках кримінального провадження накладено арешт на автомобілі, квартири, будинок та інше нерухоме майно орієнтовною вартістю близько 50 млн євро", - йдеться в повідомленні.

На відео Офісу Генпрокурора можна бачити, що у фігурантів справи був цілий гараж люксових авто.

Новини

Популярні теми форуму

analytics