Close button

Чому невігластво і маніпуляції страшніші за COVID

Чому невігластво і маніпуляції страшніші за COVID

Летальність коронавірусу сама по собі не дає підстав для паніки. Паніка виникає через кризу системи управління, не пов'язаної безпосередньо з пандемією, а також свідомо провокується владою, як інструмент контролю і засіб для накачування своєї популярності, повідомляє Деловая столица.

Слідом за старим знайомим Covid-19, вже майже рідним, на Європу накотилася хвиля вірусу-мутанта - виправленої та доповненої версії минулого року, яка ще не отримала окремої назви. Назвемо її для зручності Covid-20 Pro й подивимося, як розвиваються події, і чи не намагаються нас надувати, до того ж не разово, а в режимі нон-стоп. Отже, стежимо за новинами та за руками, ловлячи шахраїв на гарячому.

Передісторія

В кінці листопада, в Лондоні пройшли спільні акції противників карантину і вакцинації, в ході яких було затримано 60 осіб, про що повідомляв Reuters. У міру того як громадян діставав карантин, і у них стали виникати сумніви в необхідності заходів таких масштабів. І з вакциною виробники безумовно щось мутять: виробництво розгортається повільно, а в ЗМІ потрапляє інформація про побічні ефекти і дивних планах створення гібрида вакцини AZD1222 від британської AstraZeneca з російським "Супутником V".

А ще Британію ось-ось накриє жорсткий Brexit - вихід з ЄС без торгової угоди (остання за часом спроба його досягти в минулий уїк-енд очікувано завершилася фіаско), в зв'язку з чим уряд рекомендує магазинам створити запаси продовольства, про що 13 грудня повідомила The Sunday Times.

Хитко і зимно стало на Британських островах, і виборці все частіше згадують Бориса Джонсона, додаючи до його імені і посади різні прикметники, все більше на "f".

І раптом - Covid-20 Pro

Починаючи з 14 грудня британські ЗМІ повідомляли про нову мутацію COVID-19, яка поширюється швидше. Тут на хвилину включаємо мозок. Якщо у нас карантин, дезінфекція, маски та інше, то у вірусів природний відбір, і виживають ті, хто в силу індивідуальних відмінностей - так-так, кожен вірус теж по-своєму унікальний, легше пролазять в нас через це ось все. Якщо ми застосовуємо якісь ліки, рано чи пізно з'являється збудник хвороби, стійкий до нього. А якщо маски - маскопроникний. Але маску носити все одно треба, оскільки чим менше вірусів потрапить в окремо взятий організм, тим менше ймовірність, що цей організм захворіє. Так, якийсь їх число неодмінно потрапить, але, якщо критичний бар'єр не перевищено, то все буде в порядку - для нас. А якщо перевищено - то для вірусу, вже комусь удача неодмінно посміхнеться.

І спецпосланець ВООЗ по COVID-19 Девід Наварро роз'яснив по телеканалу Sky News, що, хоча зараження оновленим вірусом відбувається легше, але хвороба протікає так само: ті ж ризики і та ж смертність і вакцини теж діють.

Згодом з'являться, звичайно, і різновиди вірусу, на які старі вакцини діяти не будуть, як з грипом, до якого всі звикли. Він є, ми хворіємо, іноді робимо щеплення, іноді ні, а часом з'являються штами з високою летальністю, а інколи і з дуже високою, як, наприклад, іспанка, але це вже рідко. Чим вища летальність - тим рідше. Вірусу немає потреби нас вбивати - він паразитує на живих, і у вірусу, який нас не вб'є, більше шансів вижити і розширити свій ареал.

І те, що захворюваність поки росте, теж нормально. Спадати вона почне, коли простір для розмноження вірусу стане дискретним, внаслідок осіб, вже володіють імунітетом. Тоді ланцюжка заражень будуть рватися. Звичайно, краще, щоб не все захворіли відразу і щоб вже були вакцини. Тобто, треба берегтися, але без фанатизму і паніки. Хоча ... що там у нас із смертністю? Статистика де?

Смертність і статистика

А виразної статистики немає! Але, якщо постаратися, дещо можна розшукати.

По Україні, за даними на 19 грудня, за час пандемії захворіло 964 448 осіб, померло 16 585. За результатами епідеміологічного моделювання від Київської школи економіки діагностується близько 30% випадків захворювання COVID-19. Разом, реальне число хворих порядку 3,3 млн осіб. Число ж померлих саме від COVID, швидше за все, перебільшено за рахунок змішаних випадків: COVID плюс супутні захворювання або вік. Але нехай навіть померлих від COVID було 17 тис. Розділивши число померлих на число хворих, отримуємо смертність в 0,52%. Це приблизно втричі вище, ніж від звичайного сезонного грипу, і на рівні його високолетального штаму, які іноді трапляються.

При цьому ні грип, ні інші причини смертності нікуди не поділися, і ці 0,52% додатково навантажили систему охорони здоров'я, а вона завжди тріщить від перевантаження і абсолютно не розрахована на різкі спалахи захворювань. Така картина зараз по всьому світу. Людство розслабилося і забуло, що великі війни, революції і епідемії завжди починаються раптово, і до цього потрібно бути готовими. Йому про це нагадали.

Перевіряємо наші висновки по інших країнах. У США коронавірусом заразилися 17,39 млн. осіб, померло 313 тисяч. Припущень про те, який відсоток захворювань в США діагностується, що не знайдено. Припустимо, хоча це точно не так, що діагностується 100% випадків COVID-19. Отримуємо смертність в 1,8%. Це на порядок вище, ніж сезонний грип - і, повторюю, в навантаження до інших причин смертності. Можна і перевірити, наскільки добре діагностується ковід, подивившись, що зі смертністю з інших причин. Несподівано підросла - частина випадків ковіда списується на інші захворювання. Несподівано зменшилася - зворотна ситуація. Може, хтось і проводив такі дослідження, але в систематизованому вигляді і в відкритому доступі їх не видно.

Якщо ж підрахувати смертність по Україні без поправки на не діагностовані випадки, в лоб, як ми вважали за США, то отримаємо смертність в 1,72%, близьку до американських 1,8%. Схоже на те, що і в США діагностують приблизно третину випадків ковіда.

Запам'ятаємо це і підемо далі. ВООЗ повідомляє: смертність при COVID-19 коливається в межах 3-4%, смертність при сезонному грипі на рівні до 0,1%. Але формулювання ВООЗ розмиті і слизькі. Міжнародні бюрократи явно махлюють. Більша смертність - ширша морда, в тому сенсі, що більше грошей можна попросити і списати. В апараті ВООЗ непогані зарплати, і виправдати їх пандемією високолетальним вірусом простіше, ніж низьколетальним.

Дивимося, що пишуть французи в дослідженні в The Lancet Respiratory Medicine, цитованому Le Figaro. Рівень смертності серед пацієнтів з COVID-19 - 16,9%, серед хворих на грип - 5,8%. Це дуже високі цифри, але мова йде про тяжкий перебіг захворювань, статистика дана по госпіталізованим пацієнтам. Співвідношення в порівнянні з грипом теж 3:1.

Але тут вилазить Independent, стверджуючи, що, за останніми даними Управління національної статистики, смертність від коронавірусу в Великобританії в листопаді більша ніж у вісім разів й перевищувала смертність від грипу або пневмонії. Однак, якщо уважно прочитати всю статтю, то видно брехню, і навіть більш нахабну, ніж у випадку з ВООЗ. Адже завжди можна знайти експерта, який за скромний гонорар або сприяння в отриманні гранту на продовження своїх робіт розповість все що завгодно. Звинувачувати сера Девіда Шпігельхальтера в прямій брехні немає підстав, він лише жонглює правдивими, в принципі, цифрами, і це жонглювання автора статті, Шон Лінтерн, інтерпретує в міру свого розуміння. Якщо спробувати викрити цю парочку в тенденційній подачі, вони сховаються один за одного. Причина замовлення статті теж зрозуміла: Борису Джонсону потрібно відвернути виборців від неприємних запитань на тему "а що це у нас з Вами, Борис, Brexit вийшов такий кривий?".

Отже, смертність від COVID-19 - близько 3:1 до сезонного грипу. Аж ніяк не мор, що загрожує загибеллю людству, але виразно неприємно. І є неприємні ускладнення (вони і при грипі є, просто все до них звикли). Тобто, маску треба носити і руки мити - і, до речі, звичка носити маску в сезон ГРВІ не пошкодила б і без коронавірусу, та й звичка мити руки теж корисна. І ноги. І шию. І ... ну, ви зрозуміли. І наші інтереси тут збігаються з інтересами виробників масок та мийно-дезінфекційних засобів. Кращий же спосіб привчити публіку до чого б то не було - грою на страху і сексуальному потязі, але з ковідом страх працює краще. А ось підстав ставити всю планету на паузу виразно немає. Втім, ми це ще обговоримо.

Як нами маніпулюють

А тепер увага: стежимо за руками і за новинами. Ми пам'ятаємо, що, за наявними на даний момент даними, COVID-20 PRO не є більш небезпечним для життя хворого, але заразитися ним простіше - зокрема, він менш вибагливий до віку і охочіше чіпляється до дітей - і пам'ятаємо, що перехворіти або вакцинуватися так чи інакше повинні все або майже все. До речі, а наскільки "простіше" заразитися новою версією вірусу? Чи не можна повідомити цифри, або хоча б критерії оцінки?

Так, відразу, виявилося не можна - але зате з середи, 16 грудня, в Лондоні, з ініціативи мера Садика Хана був введений третій рівень карантинних обмежень, піднятий потім до четвертого - максимальне обмеження контактів поза близького кола.

Нарешті, в суботу, 19 грудня, Борис Джонсон заявив, що новий штамп коронавірусу може бути на 70% більше заразним, ніж попередній. Цифра як основа для конкретної розмови звичайно, радує - але що означають "70%" і куди слід прикладати лінійку для встановлення цього факту? І що значить "може бути"? Джонсон не зовсім впевнений? У чому саме? У наявності, як бачимо, недобросовісна маніпуляція, яка видається за об'єктивну інформацію. Нехай бояться - менше протестувати будуть!

Потім Daily Mail повідомляє, що в неділю жителі Лондона почали масово покидати столицю Британії "перед введенням нових жорстких карантинних обмежень в місті".

І що, вони точно не повернуться до кінця цих обмежень? Або в понеділок приїдуть назад? А це нічого, що жителі Лондона ще з часів королеви Вікторії прагнуть в неділю виїхати з міста? Зате заголовок на тему коронавируса і викликаного саме їм масового від'їзду городян відмінно коментується, клацає і продається.

Але навіщо взагалі ця ескалація обмежень, якщо новий різновид вірусу, як повідомлялося, безпечніший старого? Що значить "більш заразний"? Очевидно, що для зараження достатньо вдихнути менше число вірусів, звідти взялася і цифра в 70%. Чи не рвуть же мутував віруси своїми іклами маски на шматки? Значить, треба носити якісні маски і робити це ретельніше, пам'ятаючи, що захворіти тепер простіше. Чому не можна написати тямущою інструкції, а потрібно відразу вводити заборони? Тим більше що смертність невисока, а перехворіють, так чи інакше, все.

Тому що так зручніше владі. А ще заборони простіше видати за дії, поставивши їх собі в заслугу: бачите, ми вводили обмеження! Ми працювали!

Але це низька якість адміністративної роботи! Якісною роботою була б організація збалансованих протиепідемічних заходів - мінімум шкоди і порушення звичного ритму життя при максимумі ефекту. Такі заходи не малюються по натхненню, а ретельно розраховуються, і методика розрахунку оптимального рівня заборон може і повинна бути представлена для оцінки і критики. З поясненням, що громадяни неминуче будуть хворіти, а приблизно один з півсотні помре, і перешкодити цьому зараз неможливо. Можливо і бажано лише розтягнути цей процес у часі, щоб уникнути перевантаження медиків, але теж в розумних межах, не завдаючи занадто великого економічного збитку.

Але ніде такого немає. Гра на страху перед вірусом перетворилася в інструмент політиків-популістів. Вона дозволяє їм:

  • Відволікати увагу виборців від своїх прорахунків
  • Демонструвати старанність, правда, не по розуму. Але масовий виборець цього не помітить, оскільки представницька демократія повсюдно виродилася в популістську охлократію. Рівень же адміністративного управління деградував настільки, щоб бути зрозумілим подурнілий публіці. Яка і раніше, зізнатися, не блищала розумом, а зараз і зовсім пробиває днище за днищем.
  • Організовувати нападки на конкурентів

Ось, до речі, приклад. У США, протягом суботи, 19 грудня, коронавірус був виявлений у 403,4 тисяч осіб, що на 159 тисяч, або в півтора рази більше попереднього антирекорду. За попередній тиждень цей показник коливався в межах 181-244 тисяч осіб.

Ну і що? У США перехворіло більше 18 млн осіб, до колективного імунітету там як до зірок, і захворюваність повинна зростати. В окремі моменти вона може давати і різкі скачки, по десяткам причин, і якщо таке прискорення недовго, то воно не означає зовсім нічого. Це і треба пояснювати людям: немає ніякої катастрофи, смертність невисока, причому ви самі можете знизити її, можете рятувати життя. Потрібно дотримуватися заходів безпеки - маска, уникнення без необхідності публічних місць, мінімізація в розумних межах контактів за рамками вузького кола спілкування. Так, це поки все, що можна зробити.

Але ні, не для того наша клюковка росла. А ось для чого: нині діючий президент США Дональд Трамп заявив в своєму Twitter: "нам не потрібні локдауни, метод вирішення проблеми не повинен бути гірше, ніж сама проблема". Так правильно ж написав!

У ескалації паніки є основні дві причини. По-перше, хто голосує охлос не може і не бажає бачити межі можливого. Він чекає від влади дива, тим більше, що маніпулятори-популісти вже пообіцяли йому чудеса на виборах, чому і були обрані. Як наслідок, популісти змушені зображати бурхливу діяльність, стукаючи ніжками, розмахуючи ручками, залякуючи лохторат жахливими новинами і вводячи нові заборони. Просто це єдиний доступний їм спосіб прикрити власну некомпетентність (на перевірку, втім, її викриває) - і страховка від бунту. А по-друге, саме жахи найкращим чином продаються в ЗМІ.

Власне кажучи, це все. Істеричні новини - мова про подачу, а не факт - про мутування британського вірусу і хвилю заборон на повітряні сполучення між континентом і Британією повністю вкладаються в цю схему (хоча вони також укладаються і в схему непрямого тиску на Лондон через чергового зриву угоди по Брекзіту). Бюрократи на всіх рівнях змагаються один з одним, симулюючи діяльність і завдаючи додаткової шкоди при мінімальній користі. Маркетологи використовують страхи для підйому продажів. А публіка із завмиранням серця ковтає чергову порцію жахів.

Що залишається осудним людям, які опинилися в цьому бедламі? Зберігати спокій і критичне мислення. Перевіряти будь-яку інформацію, благо інтернет дає таку можливість. Дотримуватися розумних заходів безпеки. Сидячи вдома, не забувати гладити кота, якщо він є, а якщо немає - завести і гладити. Коти допомагають не пускати в свою свідомість чудовиськ, породжених важким сном колективного розуму. Ось, власне, і все.

Доброї ночі - в соціальному сенсі, і удачі в ці дні загального затемнення.

Сергій Ільченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics