Close button

Створено VR-екзоскелет c силовим зворотнім зв'язком

Створено VR-екзоскелет c силовим зворотнім зв'язком

Наш мозок досить швидко приймає віртуальну реальність завдяки впливу VR-технологій на наш зір і слух. Однак, коли справа доходить до руху, вигаданий світ руйнується, так як для повного занурення VR-гаджетам не вистачає методів впливу на інші органи чуття, повідомляє Попмеханика.

Вирішити цю проблему не так-то просто. Справа в тому, що не тільки ми взаємодіємо зі світом, реальність також взаємодіє з нами. Віртуальний простір повинен бути здатний імітувати фізичний контакт, наприклад, коли ми б'ємо стіну, рука повинна не проходити крізь неї, а зупинятися і відчувати перешкоду.

Німецька компанія Holotron змогла частково придумати рішення для цієї головоломки. Вона представила прототип підвісного екзоскелета для нижньої частини тіла з силової зворотним зв'язком. У ньому людина може ходити, нахилятися в різні боки, а головне такий «костюм» здатний імітувати контакт і передавати вплив віртуального об'єкта людині.

Коли людина одягає Holotron, екзоскелет насамперед регулює рівень, на якому ви перебуваєте у віртуальному просторі. Тобто він може створювати імітацію поверхні, точно відтворюючи під яким кутом знаходиться підлогу, чи рухається він чи ні і т.д. Це також дозволяє відчувати певне подобу пересування, коли ви стрибаєте або вас підкидає в повітря.

Сам екзоскелет складається з двох рам для ніг і однієї за спиною. Нижні рами мають по два мотора. Коли в віртуальному просторі в людини потрапляє якийсь предмет, наприклад футбольний м'яч, мотори передають на ногу зусилля, максимальне значення якого становить 150 ньютон-метрів.

В даний час мотори є тільки в районі тазостегнових і колінних суглобів, але в майбутньому компанія планує додати ще по три мотора на кожну ногу, а потім спроектувати екзоскелет для всього тіла.

Творці Holotron відзначають, що це повинно бути неймовірно весело! Повний екзоскелет дозволить імітувати плавання, політ і перекидання, і навіть зможе підкидати вас, якщо, наприклад, ви наступите на міну. Компанія також сподівається, що в майбутньому вони зможуть розробити систему тактильного зворотного зв'язку для всіх частин тіла, теплової зворотного зв'язку і, звичайно, додати можливість відчувати запахи і смак.

На даний момент прототип коштує 55 000 євро, що вважається досить низькою ціною. Як зазначає компанія, це так, тому що він зібраний з простих матеріалів. Велика частина корпусу платформи створена з дерева.

Новини

Популярні теми форуму

analytics