Close button

Як світ реагує на "британський" коронавірус

Як світ реагує на "британський" коронавірус

Поширення нового штаму коронавіруса в Великобританії викликало оперативну реакцію інших європейських країн, які закрили кордони для жителів Сполученого Королівства. А також побоювання про те, що вже розроблені вакцини проти COVID-19 можуть виявитися неефективними - що, втім, спростовується епідеміологами, повідомляє РБК-Украина.

В останні тижні пов'язані з коронавірусом новини частково отримали оптимістичний відтінок, оскільки все більше країн світу починають масову вакцинацію своїх громадян. А значить, загальна перемога над пандемією стає все ближче. Але свіжі новини з Великобританії викликали нову хвилю занепокоєння. Місцевий штам коронавируса, як повідомив британський прем'єр Борис Джонсон, може виявитися на 70% більше заразним.

Мутації проти імунітету

Виявили новий штам ще у вересні, але особливу увагу на нього звернули недавно, після того, як саме цей варіант коронавіруса став активно поширюватися в Великобританії, в основному в Лондоні і графствах Кент і Ессекс. До середини грудня більше 65% всіх нових випадків COVID-19 в Лондоні були викликані саме цим різновидом вірусу.

В цілому, сама по собі мутація будь-якого вірусу є природним і неминучим процесом. Так, за час пандемії в світі циркулювали сім основних штамів. Причому виявлений в китайському місті Ухань штам L, з якого і почалася епідемія, вже фактично зник.

Загальний рахунок окремих мутацій коронавируса йде на багато тисяч. Але лише деякі з них отримують серйозну увагу з боку епідеміологів.

У випадку з британським штамом вона викликана імовірно більш високим рівнем заразності. Після введення жорстких карантинних обмежень в листопаді, ситуація в Великобританії в цілому почала поліпшуватися. Але в тих регіонах, де поширився новий штам, захворюваність залишалася високою. Втім, інформація про високу агресивність нової варіації вірусу поки остаточно не підтверджена.

"Наявних у відкритому доступі даних вкрай недостатньо, щоб скласти тверду і стійку думку про те, що заразність у вірусу стала дійсно вище", - цитує BBC професора Джонатана Болла, вірусолога з Університету Ноттінгема.

Навпаки, професор Пітер Хорб з Оксфордського університету заявив про "високу впевненість" в тому, що новий штам поширюється швидше, ніж інші різновиди вірусу на території Великобританії.

Крім того, є дані про те, що діти схильні до захворювання "британським" варіантом коронавируса більше, ніж зазвичай. Але є і позитивні новини: новий штам, судячи з усього, не призводить до більш високого рівня смертності.

Крім того, новий різновид вірусу не повинен зірвати плани загальної вакцинації, яка вже почалася в ряді країн світу. Для того щоб зробити існуючі вакцини безсилими, SARS-CoV-2 треба буде мутувати роками, пише The New York Times.

"Ніхто не повинен турбуватися про те, що станеться єдина катастрофічна мутація, яка раптово зробить марними весь імунітет і антитіла", - сказав виданню Джессі Блум, біолог з Університету досліджень раку імені Фреда Хатчінсона в американському Сіетлі.

Так, для того, щоб уникнути розпізнавання імунною системою людини, вірусу звичайного грипу потрібно близько 5-7 років. А згідно з вже зібраними даними, SARS-CoV-2 мутує в два-три рази повільніше.

Поки немає ознак того, що новий штам коронавіруса якось зашкодить ефективності вакцини, сказав в коментарі The Jerusalem Post професор Якоб Моран-Гілад з Університету Бен-Гуріона.

"Наша імунна система створює широкий спектр антитіл до цього вірусу, а не тільки один тип антитіл. Отже, навіть якщо є мутація, яка потенційно може вплинути на ефективність вакцини, вона не зробить разючого ефекту", - цитує його видання.

Тимчасовий перепочинок

Втім, применшувати небезпеку нового штаму вірусу також не варто. Як заявив Борис Джонсон, коефіцієнт його поширення (R number) може підвищитися на 0,4. Що це означає на практиці? Цей коефіцієнт показує здатність вірусу до поширення, тобто середня кількість людей, яких може заразити один інфікований.

Наприклад, R number кору дорівнює 15, так одна хвора особа може заразити близько 15 осіб, які не мають імунітету до цієї хвороби. Для коронавіруса цей коефіцієнт дорівнює приблизно 3, в разі, якщо не вживати ніяких заходів щодо стримування епідемії, пише BBC. За останніми даними, у Великобританії останнім часом коефіцієнт становив приблизно 1,1-1,2.

При цьому, якщо коефіцієнт падає нижче одиниці, це означає, що епідемія йде на спад. З урахуванням посилення карантинних заходів в Сполученому Королівстві в останні тижні, такий сценарій виглядав досить реалістичним. Але поширення нового штаму може поламати ці плани.

Щоб цього не сталося, в Лондоні, на всьому сході і південному сході Великобританії були серйозно посилені карантинні заходи. Хоча раніше уряд країни обіцяв, навпаки, послабити обмеження на період різдвяних свят. За словами міністра охорони здоров'я Великобританії Метта Хенкока, новий локдаун може тривати кілька місяців.

Авіасполучення з Великобританією припинили вже кілька десятків країн по всьому світу. Франція також припинила навіть вантажні автоперевезення з Сполученого Королівства, Бельгія і Нідерланди не приймають пасажирські поїзди з Великобританії і т.д. Фактично, Сполучене Королівство виявилося в ізоляції, як мінімум від материкової Європи.

Втім, ці заходи можуть і не стримати поширення нового штаму - він уже був зафіксований в Данії, Нідерландах, Італії і навіть Австралії. Також повідомлялося про виявлення нового різновиду коронавиріса в Південно-Африканській республіці, але в ВООЗ заявили, що південноафриканська і британська мутації SARS-CoV-2 не пов'язані між собою.

На в'їзді в тунель під Ла-Маншем з британської сторони створилися багатокілометрові пробки з вантажівок, місцеві ЗМІ заговорили про швидку нестачу окремих продуктів на полицях супермаркетів.

У підсумку, 22 грудня Єврокомісія рекомендувала зняти транспортні обмеження, екстрено введені європейськими країнами в останні дні. Зокрема, для того, щоб тисячі жителів ЄС і Сполученого Королівства могли повернутися додому.

"З огляду на необхідність забезпечити важливі поїздки і проїзд додому, будь-яка заборона на транспортні послуги, наприклад, заборона на польоти або залізничне сполучення, повинна бути скасована", - йдеться в рекомендації Єврокомісії.

Всі вантажні перевезення також повинні бути розблоковані. Якщо якась держава-член ЄС вирішить тестувати на COVID-19, наприклад, водіїв вантажівок, це не повинно призводити до збоїв в роботі транспорту.

При цьому, в Євросоюзі рекомендують утримуватися від всіх несуттєвих (non-essential) поїздок до Великобританії або назад. Медпрацівникам потрібно буде пройти ПЛР-тест або експрес-тест на антиген протягом трьох діб перед перетином кордону Сполученого Королівства.

Втім, 31 грудня закінчиться перехідний період щодо виходу Великобританії з ЄС. І з початку нового року транспортне сполучення Євросоюзу зі Сполученим Королівством відбуватиметься за загальними правилами. Тобто для в'їзду в ЄС уже буде вимагатися якась важлива причина.

Однак кожна держава в Євросоюзі все ж самостійно визначає правила перетину свого кордону. З урахуванням того, скільки шуму наробила інформація про "британський" штам коронавіруса, багато європейських країн, ймовірно, вирішать перестрахуватися.

Мілан Лєліч

Новини

Популярні теми форуму

analytics