Close button

23 грудня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

23 грудня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

Не заводьте сьогодні нових знайомств і залишайтеся вдома, повідомляє Главком.

Всесвітній день сноуборду проводиться щорічно 23 грудня. Це важливе свято для кожного сноубордера, а вперше День Сноуборду провели в Європі в 2006 році.

Це свято проводиться в Європі, США і навіть в Китаї. Святкування Всесвітнього дня сноуборду проводиться скрізь, де тільки випадає сніг! Основна ідея проведення цього дня - свобода спілкування і відкриттів. Подія збирає всіх любителів сноуборду від про-райдерів до новачків.

День сноуборду на курортах-партнерах свята для сноубордистів навіть організовується безкоштовний доступ на схили. Всі хто побажають приєднатися до свята, можуть покататися в атмосфері дружелюбності і веселощів.

Який сьогодні церковне свято


23-grudnya-den-miny-svitli-ochi.jpg

Святий Мина Золотоустий

23 грудня церква вшановує пам'ять Міни Златоустого - християнського святого, який прийняв мученицьку смерть за віру в Христа на початку IV століття. З'явився на світ великомученик в 285 році на території Єгипту. Був воїном в місті Котуане.

Імператор Максиміліан відправив його з Афін в Олександрію з метою придушити християнське повстання. Однак Міна не став цього робити, і сам почав проповідувати віру в Єдиного Бога. Він був прекрасним оратором, завдяки чому навернув до Христа багатьох язичників.

Для суду над Міною був відправлений в Олександрію єпарх Гермоген, бачачи стійкість віруючого під час тортур, сам повірив в Ісуса. Дізнавшись про те, що відбувається, імператор виїхав до Олександрії і особисто катував Мину, який все витримав і не зрікся віри, за що був страчений. Його тіло перевезли до Єгипту, де побудували гробницю, а потім базилік і притулок для паломників. Пізніше ці будови зруйнували араби.

Згідно з переказами, Мина прославився своїми цілительськими здібностями. Він допомагав людям позбутися від очних недуг. Тому на Русі він шанується як помічник у боротьбі із захворюваннями очей.

Також 23 грудня вшановується пам'ять святителя Іоасафа, який народився в 1705 році в колишній Полтавській губернії (м.Прилуки). У віці семи років батько віддав його до Київської духовної академії, в стінах якої він відчув потяг до чернечого життя. Через час він повідомив батькам про своє рішення. Вони просили його не приймати чернечий постриг. Але після закінчення навчання він потай від них був пострижений в мантію.

Архієпископ Рафаїл, якого Іоасаф зустрічав віршованій промовою, зазначив його обдарованість і трохи пізніше висвятив на ієромонаха. Не покладаючи рук трудився Іоасаф на ниві пастирського служіння. У серпні 1744 по указу імператриці Єлизавети Петрівни його звели в сан архімандрита, а через півроку призначили намісником Свято-Троїцької Сергієвої лаври.

Помер святитель у віці 49 років. Труну з його тілом 2,5 місяці стояв відкритим в Свято-Троїцькому соборі. За цей час тіло не піддавалося гниттю, і не втратило виду і кольору.

Традиції та обряди

  • У народному сприйнятті святий мученик Міна символізував прозріння, тому велика кількість повір'їв і традицій святкування пов'язані з вірою в можливість вилікувати очі і «зняти полуду з очей».
  • Згідно з повір'ям, проповідник не тільки володів даром зцілювати зір, але і міг виганяти нечистих духів з людей, творити чудеса, лікувати хвороби і дарувати здатність чітко бачити правду і брехню, добро і зло у всіх словах, діях і явищах.
  • В молитвах у святого просили про духовне прозріння, а також просили про здоров'я і про зцілення від всяких хвороб.
  • За традицією, жінки в день Міни говорили особливий змова від полуночници і нечисті, яка заважає спати дітям.
  • Побутували такі приказки в цей день: «З святого Міни - тьма повз» і «З святого Міни - з очей пелена».
  • Строго заборонялося в цей день наговорювати на людей погане, пліткувати, тому що злі і брехливі слова могли перетворитися в пристріт, але зверталися саме проти того, хто їх говорить.
  • Ще одне правило в день Міни наступне: якщо подивитися в очі жебракові, якому подаєте милостиню, то можна накликати біду на свою голову.

Прикмети

  • Якщо погода ясна, то чекай морозів.
  • Якщо видно кільця навколо місяця і сонця, то буде сильний снігопад.
  • Якщо снігу навалило до самої огорожі, то в наступному році буде врожай поганий.
  • Зірки мерехтять - до холоднечі.
  • Зірки яскраво горять - до холодів.
  • Якщо зірки здаються менше, ніж зазвичай, то буде снігопад.
  • Велика Ведмедиця яскраво сіяет- до бурану.
  • Вітряна і суха погода обіцяє посушливе літо.
  • Якщо погода ясна і безхмарна, то чекай морозів.
  • Пиво в бочках піниться - до снігу.
  • Хмари білі по небу пливуть - до морозів.
  • Якщо сороки у людського житла літають або під дах ховаються, то буде холодно.

Заборони

  • Краще не планувати ніяких гучних зборищ, вечірок і зустрічей старих друзів. Вважається, що в цей день все може піти не за планом. Вірогідні сварки з давніми і дуже хорошими знайомими.
  • Це середовище погано буде підходити і для нових знайомств - нічим хорошим вони не обернуться. Якщо навіть відкритого конфлікту не буде, користі (яка могла б бути від спілкування при першому контакті в інший день) теж не трапиться.
  • Не рекомендується 23 грудня рвати досягнуті раніше домовленості - це буде помилковий крок. Більш того, потрібно дуже серйозно поставитися до обіцянок, даних в цей день. Нестримане слово спровокує цілий ряд невдач.
  • 23 грудня заборонено залишати двері відчиненими. Вважається, що нечисть намагається сховатися в цей день від холоднечі і шукає собі відповідне житло. Тому, хто поселить у себе такого сусіда, буде важко протягом всієї зими.

Іменинники

Ангеліна, Вікторія, Гемелл, Гермоген, Євген, Євграф, Евлалия, Іван, Іосаф, Маріан, Міна, Степан, Фома.

Новини

Популярні теми форуму

analytics