Close button

Призначення Вітренко - піррова перемога Коломойського

Призначення Вітренко - піррова перемога Коломойського

Призначення колишнього виконавчого директора НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики перетворилося на фарс. Після провалу його кандидатури Верховною Радою, 21 грудня, Кабінет міністрів зібрав екстрене засідання, на якому затвердив Вітренко на посаду в якості виконуючого обов'язки, повідомляє Апостроф.

Це рішення може свідчити як про новий розділ сфер впливу між олігархами Рінатом Ахметовим та Ігорем Коломойським в уряді, так і про поспішну спробу задовольнити "список бажань" скривдженого екс-власника "Приватбанку". Що насправді стоїть за гучним кадровим призначенням і які шанси, що кандидатура Вітренко отримає схвалення парламенту.

Вітренко протягли, а Раду "кинули"

Незважаючи на фіаско з голосуванням у Верховній Раді дуже скоро стало зрозуміло, що Офіс президента не збирається відмовлятися від ідеї з призначенням Вітренко в міністри і перші віце-прем'єри - тут справа не стільки в кадровому голоді команди Зеленського, скільки в тому, що Банкова "повинна "Коломойському за голосування за бюджет-2021: тоді підконтрольні олігархові депутати з депутатських груп "за Майбутнє" і "Довіра" ,а також частково фракції "Слуга народу "додали відсутні для його прийняття голосу. Однак за це потрібно було чимось заплатити.

Втім, очікувалося, що Банкова все ж піде по більш розумній схемі : кандидатуру Вітренко могли б висунути ще раз на січневому пленарному тижні, а за цей час попрацювати над збором голосів, однак вийшло не так - в Офісі президента вирішили ламати через коліно.

Увечері 21 грудня Кабінет міністрів зібрався на екстрене засідання, де було прийнято відразу два важливих кадрових рішення: звільнення колишньої глави Міненерго Ольги Буславець з посади першого заступника міністра "за власним бажанням" і призначення Вітренко в якості виконуючого обов'язки.

Таким чином Коломойський все ж отримав свого міністра "під ялинку", але виникає відразу кілька питань: як таке рішення прийме Ринат Ахметов, якого Буславець, м'яко кажучи, влаштовувала, а Вітренко явно виходить за межі його людей? І яким чином Банкова збирається набирати голоси для його призначення повноцінним міністром всього лише через місяць після того, як фактично переступила через Верховну Раду?

"Я думаю, що ми обговоримо це питання на наступному засіданні фракції, оскільки ситуація з призначенням Вітренко складається не зовсім приємна. Я не буду зараз оцінювати його професійні якості, але він здається дуже заангажованою фігурою.

Можливо, я помиляюся, і в його особі ми отримаємо прекрасного главу Міненерго на роки вперед, але якщо він буде приймати рішення на користь одного з олігархів, то у нас будуть проблеми.

До того ж не впевнений, що наші друзі на Заході будуть в захваті від його кандидатури, враховуючи , який тягнеться за ним шлейф. Ми готові знову вислухати аргументи на його користь і самого Вітренко, але я не впевнений, що Рада підтримає його і вдруге ", - розповів один з депутатів" Слуги народу "

Ахметова теж посунули?

В даному питанні багато що залежатиме від позиції Ріната Ахметова, який хоч і зумів встановити досить щільні зв'язки з Офісом президента, але при цьому продовжує відстоювати власні інтереси.

Як ми вже писали раніше, під час першого голосування група бізнесмена Іллі Павлюка, якого пов'язують з олігархом, демонстративно проігнорувала голосування або утрималася, а це не менше 30 голосів в "Слугу народу".

Якщо Коломойський і Ахметов все ж зуміли домовитися про своєрідний розподіл сфер впливу в уряді, то ситуація може качнути на користь Вітренко. Якщо немає - голосів навряд чи вистачить, оскільки всі опозиційні партії теж голосували проти. Так що зараз його призначення більше схоже на піррову перемогу, яка принесе більше проблем в майбутньому.

Вдвічі забавно, що в недавньому інтерв'ю The New York Times, Зеленський завзято відхрещувався від будь-якого впливу Коломойського на державну політику. "Я вважаю, що держава чітко позиціонує свою політику. Ігор Коломойський не є президентом. І виступати від України, від імені президента України, від уряду України він не може", - говорив він.

Як показує практика, реальність дещо відрізняється - держава продовжує залежати від олігархів і змушена постійно йти на "договорняки", за які потім доводиться розплачуватися посадами та іншими "булочками".

Підозри про зв'язки Вітренко з Коломойським базуються на епопеї з "Укрнафтою", де нинішній в.о міністра був головою наглядової ради і спочатку мав намір вивести її з-під контролю Коломойського, але в підсумку так цього і не зробив. До того ж ще влітку 2019 року Коломойський в одному з інтерв'ю називав саме Вітренко найкращим кандидатом на посаду прем'єр-міністра. Вельми прозорий натяк ...

"Ми бачимо, що там повна любов і взаєморозуміння. Для мене це абсолютно очевидно. І це має як публічне підтвердження, так і непряме", - відзначав директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн про взаємини Коломойського і Вітренко.

Перемога Коломойського може перетворитися в "гарбуз"

У Коломойського є досить великі інтереси в енергетичному секторі .Олігарх виношує плани про взяття під повний контроль енергогенеруючої компанії "Центренерго". Можлива і покупка під час приватизації, яка може відбутися в 2021 році, але тільки в тому випадку, якщо ціна буде низькою. А так - можна робити гешефт, просто керуючи нею через афілійованих осіб.

До того ж Коломойський хоче і далі отримувати електроенергію для своїх заводів за викидними цінами. Буквально 21 грудня трейдери, пов'язані з Коломойським, закупили у державного підприємства "Енергоатом" рекордний обсяг дешевої електроенергії за низькою ціною, що в перспективі принесе йому величезний прибуток. І це лише частина закупленої їм за останні місяці дешевої електроенергії, що несе "Енергоатому" величезні збитки.

Однак для продовження експансії в енергетичним напрямку йому необхідний своя людина в уряді. Але є один нюанс: для багатьох українських політиків співпраця з Ігорем Валерійовичем стає токсичним.

"Імперія Коломойського була побудована на противовагах. Він сидів в центрі і дивився, щоб вони між собою конфліктували: київський гурт ворогувала з групою "Буковель", ті з групою "Дніпро" і так далі. У бізнесі це напевно ефективно, але в політиці у кожного є свій город. Коломойський для них - виключно ресурс, а якщо він не дає ресурс, то краще з ним не мати справи. Тому що в такому випадку ти йому нічого не винен ", - розповів політтехнолог Дмитро Фіщенко.

Для повної легітимізації "свого" міністра Коломойському потрібно все одно протягнути кандидатуру Юрія Вітренка через Верховну Раду. Яка, нагадаємо, дала за нього 186 голосів при необхідних 226. Справа в тому, що Вітренко має статус виконуючого обов'язки, що вступаючого в силу законодавство фактично позбавляє "в.о." будь-яких реальних повноважень.

Більш того, Кабмін уже через місяць зобов'язаний подати повноцінного кандидата в парламент. Таким чином у Коломойського не так багато часу, щоб знайти 40 відсутніх голосів за призначення Вітренко - в іншому випадку його перемога перетвориться в "гарбуз" як у відомій казці.

А в тому, що йому зараз вдасться знайти політичних союзників, є дуже великі сумніви: цю кандидатуру не підтримують ні в опозиції, ні в значній частині президентської фракції, де до того ж багато образилися на те, яким чином "проштовхують" Вітренко в міністри.

Автор: Олександр Подобрій

Новини

Популярні теми форуму

analytics