Close button

Шкарлет розповів про "батька 1" і "батька 2" в підручниках

Шкарлет розповів про "батька 1" і "батька 2" в підручниках

Міністр освіти України Сергій Шкарлет в інтерв'ю "Країні" розповів, чи будуть коригувати українські підручники з гендерної темі, відношенню до ЛГБТ, одностатевих шлюбів, що зараз посувають різні грантові організації, повідомляє Страна.ua.

Зокрема, в ряді західних країн вже замість термінів "мама" і "тато" в підручниках пишуть "батько 1" і "батько 2".

Шкарлет розповів, чи планується впроваджувати таку практику в українську шкільну програму. "Україна вже приєдналася до" Партнерства заради миру Біарріц "(міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей для всіх - Ред.). Україна взяла на себе зобов'язання щодо забезпечення рівності. Не до такої міри, щоб писати про ЛГБТ в підручниках, але Міністерство освіти є одним з суб'єктів цієї угоди ", - зазначив Шкарлет.

Він уточнив, що ці зобов'язання припускають аналіз існуючих навчальних матеріалів на предмет дискримінації за різними ознаками. Однак вони стосуються гендеру, а не ЛГБТ.

"Наприклад," мама мила раму "- може і тато раму мити. Тут скоріше мова йде про стереотипних ролях чоловіки і жінки в суспільстві і сім'ї. Мовляв, за жінкою - будинок, кухня, церква. Так не буде. Рівні можливості для чоловіків і жінок, хлопчиків і дівчаток ", - заявив Шкарлет.

На питання, чи почнуть в українських підручниках називати маму і тата "батьком 1" і "батьком 2", Шкарлет відповів так: "Поки я такого не бачив." Партнерство Біаріцц "курується офісом Першої леді України, Олени Зеленської, народними депутатами і т . Д. Нам не ставили завдань з приводу "батька 1" і "батька 2", з приводу одностатевих шлюбів. У цій угоді йдеться про гендерні ролі ", - повідомив міністр освіти" Країні ".

За його словами, шкільні підручники в Україні вже почали переробляти з урахуванням вимог "Партнерства Біаріцц". "Цей процес уже стартував. Підручники вже переробляють з урахуванням гендерної рівності. Не тільки мама може раму мити. Ми вже працюємо над виданням нових підручників, є план реалізації. План заходів щодо реалізації зобов'язань Уряду України, взятих в рамках міжнародної ініціативи" Партнерство Біарріц " з утвердження гендерної рівності прийнятий з 2021 до 2024 року ", - уточнив Сергій Шкарлет.

На питання про те, яка його особиста позиція з приводу толерізаціі ставлення до ЛГБТ в підручниках і в шкільній програмі, Шкарлет відповів, що для нього це важке питання.

"Я терпимий, толерантна людина. Більше нічого коментувати не буду", - резюмував міністр.

Новини

Популярні теми форуму

analytics